today-is-a-good-day
22.2 C
Athens

Θέλγητρο

Θέλγητρον, θέλκτρον ή θελκτήριον ήταν η κεντητή ζώνη της θεάς Αφροδίτης, ὁ κεστός ἰμάς, όπως ονομαζόταν, γιατί χάρη σε αυτόν η Αφροδίτη ασκούσε μεγάλη γοητεία. Είχε, δηλαδή, η ζώνη της θελκτική ικανότητα.

Γράφει η Σοφία Μουρούτη – Γεωργάνα

Το θέλγητρο βγαίνει από το ρήμα θέλγω που σημαίνει μαγεύω, γοητεύω, αλλά και εξαπατώ μέσω της έλξης που ασκώ. Στα ρήματα της γλώσσας μας πολύ συχνά προστίθεται η παραγωγική κατάληξη -τρον. (όπως φόβητρο, φίμωτρο, από το φοβοῦμαι και από το φιμόω – φιμῶ αντίστοιχα). Στα κείμενα, όμως, η λέξη θέλγω παίρνει τη σημασία του καταπραΰνω, ηρεμώ, ακριβώς επειδή ελκύω με την ομορφιά ή με κάποια άλλα χαρίσματα. Μερικοί Τρώες, όταν είδαν το δούρειο ίππο, δεν υποψιάστηκαν την απάτη και πίστεψαν αρχικά ότι ήταν ἄγαλμα θεῶν θελκτήριον, ένα τάμα για να εξευμενίσει τους θεούς. Στα παλαιότερα ελληνικά μας είχαμε και τις λέξεις θέλκτωρ και θελκτήρ (αυτός που καταγοητεύει).

Το θέλγητρο, συνεπώς, είναι ό,τι μας σαγηνεύει, μας αιχμαλωτίζει. Τα θέληγητρα της χώρας μας προσελκύουν τους τουρίστες. Η Ελλάδα έχει απίστευτες ομορφιές, νησιά και γραφικά χωριουδάκια που με τη θελκτικότητά τους, την ελκυστικότητά τους, αποτελούν τον προορισμό διακοπών ατόμων από όλο τον κόσμο. Θέλγητρα έχουν και άλλοι τόποι. Ο συγγραφέας Κώστας Ουράνης, για παράδειγμα, έχει γράψει για τα θέλγητρα της Ανδαλουσίας. Η Ανδαλουσία, σημειώνει, είναι μια νέα γυναίκα του λαού, κρουστή και μελαψή, … μια γυναίκα όλη χυμούς και ζωτικότητα…γεμάτη θέλγητρα.

Θέλγητρα έχει κυρίως το ωραίο φύλο, όπως παραπάνω η Ανδαλουσία, που παρομοιάζεται με γυναίκα.

Θέλγητρα έχει ασφαλώς και η εξουσία, μια που δελεάζει πολλούς για να την κατακτήσουν και με αυτά και με τα άλλα ξεχάσαμε πόσο  θελκτική είναι η επικαιρότητα, που μας ασκεί μια ακατανίκητη έλξη να την παρακολουθήσουμε.

*Η Σοφία Μουρούτη – Γεωργάνα είναι φιλόλογος και διδάσκει στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ