today-is-a-good-day
16.8 C
Athens

«Πρόληψη» και αποκαΐδια γένους θηλυκού

«Την δε γυναίκα χρή θυραυλείν», διάβασα σε πολύ νεαρή ηλικία, ότι κάποτε είπε ο Αριστοτέλης. Με στοίχειωσε αυτή η φράση, με σημάδεψε. Η γυναίκα, επειδή γεννήθηκε γυναίκα, οφείλει να κινείται εν τοις ορίοις της αυλής της και να μην περνά την αυλόπορτα. Αυτά από τον Αριστοτέλη. Και η προ τριών χιλιάδων ετών «διάκριση» (discrimination) κατά των γυναικών, κατήντησε μια ανοήτως αποδεκτή «θετική διάκριση» (positive discrimination) υπέρ των γυναικών. «Υπέρ όλων των γυναικών;», διερωτάται κανείς. Υπέρ όσων γυναικών το αποδέχονται, απαντώ, μετά από επισταμένη σπουδή στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Απομονώνω – χωρίς να αλλοιώνω – φράση από τη δήλωση Δούρου, σχετικά με την σε βάρος της άσκηση ποινικής διώξεως για τα .. αποκαΐδια εκατό (τουλάχιστον) ανθρώπων: «μέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τη συνδρομή κάποιων μέσων μαζικής ενημέρωσης .. έσπευσαν από τις πρώτες ώρες να βρουν τον αποδιοπομπαίο τράγο, να βρουν τον κατηγορούμενο, μια γυναίκα, συγκεκριμένα εμένα».

Κάποιοι, λοιπόν, (δε μας απασχολεί, εν προκειμένω, αν είναι η αξιωματική αντιπολίτευση ή οι δημοσιογράφοι) στην αναζήτηση «αποδιοπομπαίου τράγου» για τη .. στάχτη στο Μάτι, βρήκαν για κατηγορούμενο τη Ρένα τη Δούρου.. μια γυναίκα..! Μια γυναίκα! Όχι την Περιφερειάρχη, ως υπόχρεη στη διαφύλαξη στοιχειώδους προστασίας των πολιτών. Όχι την – ας πούμε – φέρελπι μελλοντική αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ! Ούτε καν την πολιτικό, που, εξ απαλών ονύχων, προσέφερε τις υπηρεσίες της στην Αριστερά! Η ιδιότητα, που επέλεξε η ίδια να παραθέσει στην προδρομική – για την υπόθεση – δημόσια απολογία της, είναι αυτή της .. γυναίκας!

Ου μόνον αρχή, αλλά και γλώττα γυναίκα δείκνυσι! Γλώσσα γυναίκα δείκνυσι! Και αντί, ως χαμηλοβλεπούσα για μια, έστω, φορά στη ζωή της, να επιλέξει τον δύσκολο, αλλά έντιμο δρόμο προς το «θυραυλείν», προς το σπίτι της, επιλέγει να μετακυλήσει το βάρος των δικών της ευθυνών στο «κατηγορώ» της κοινής γνώμης, η οποία τάχα διψά να κατασπαράξει … μια γυναίκα..! Σοβαρά τώρα; Ρενάκι της γροθιάς, των πορειών και «της διακομματικής κινητικότητας προς τομαρο-επιβίωση», σοβαρά; Αυτό ήθελες να πεις; Αυτό εννοούσες; Ότι η ex officio και in rem ευθύνη σου σε βάρος των νεκρών εγείρεται, διότι είναι γένους θηλυκού;

Ο Αριστοτέλης λέγοντας «την δε γυναίκα χρή θυραυλείν» εννοούσε, εν συντομία, η γυναίκα να κάθεται στα αυγά της. Εσύ, Ρενάκι, δεν το έκανες και μπράβο σου. Ούτε εγώ το έκανα. Κι αυτή η απόφαση συνιστά στρατηγικό σχεδιασμό της ζωής μας. Αλλά απαιτεί την καθ’ ημέραν δουλειά και προσπάθεια για να την τιμήσεις! Κι εσύ με μια σου λέξη, τη λέξη «γυναίκα», ξέσκισες την ίδια τη γυναίκα! Αποκαΐδια το Μάτι, αποκαΐδια, όμως, με μια σου λέξη, η ιστορία και η υστεροφημία σου!

Δεν είσαι μόνη, Ρενάκι, σε αυτόν τον κατήφορο γένους θηλυκού. Τα ίδια πράττει και η εσχάτως συντρόφισσά σου Παπακώστα. Επί δεκαετία αποφεύγω να ασχοληθώ με την μεγίστου βεληνεκούς πολιτική προσωπικότητα της αειθαλούς Γραμματέως Γυναικείων Θεμάτων της ΝΔ. Αυτήν, που τόσο αγάπησε την αθλιότητα των γυναικείων ποσοστώσεων (το “positive discrimination” που λέγαμε) και, όταν οι άλλες γυναίκες την υπηρετούσαν, είχε καλώς. Αν υπήρχε, όμως, στο διάβα της εμπόδιο γένους θηλυκού, φούντωνε η Μαινάδα μέσα της. Αλλά, για το προσωπικό της συμφέρον, καλά έκανε!

Εκείνο, όμως, που θα παραμείνει καταλογιστό στην υφυπουργό Προστασίας (;) του Πολίτη, όσες καρέκλες στηριγμένες στα τέσσερα κι αν αλλάξει, είναι ότι προχθές χαρακτήρισε τις προσαγωγές πολιτών, «πρόληψη»! Η κυρία Παπακώστα ουδέποτε θα απαλλαγεί από τη δήλωσή της, ότι οι προσαγωγές των υπ’ αυτήν προστατευομένων πολιτών συνιστούν πρόληψη, για τη μη διάπραξη ποινικών αδικημάτων! Όχι γιατί είναι και αυτή, όπως η Δούρου, υπέρ «της διακομματικής κινητικότητας προς τομαρο-επιβίωση». Ούτε γιατί πάσχει εξ αρχής η πολιτική της σκέψη (ή/και απερισκεψία) από το σύνδρομο των «παράλογων αλμάτων». Αλλά, γιατί κάποτε, για να τελειώσει τη νομική διάβασε ποινικό δίκαιο και ποινική δικονομία. Και, ύστερα, για να γίνει δικηγόρος, ορκίστηκε σε αυτό που σήμερα αυτή και οι όμοιοί της κάνουν κουρελόχαρτο, το Σύνταγμα και τους νόμους. Και έφαγε ψωμί από τη δικηγορία η talented Mrs Παπακώστα! Η δημόσια λειτουργός και υφυπουργός! Η κυρία «προσαγωγή nullum crimen σημαίνει πρόληψη»!

Η γυναίκα, στις μέρες μας, δεν «χρή θυραυλείν». Η χρεία, που πρέπει να αποφασίσει κάθε γυναίκα και να εκτελέσει, συνίσταται στον αυτοσεβασμό της. Και στη λογοδοσία της στην ιερή κοινότητα. Ιδίως, όταν κρατάει στα χέρια της, εκτός από μωρά, και δημόσια εξουσία. Είτε σέβεται τον ποδόγυρό της, είτε φοράει ρεβέρ.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ