today-is-a-good-day
17 C
Athens

Συνέντευξη Ηλία Ζάχαρη: «Είχα και …αριστερούς δασκάλους στην Αυτοδιοίκηση!» (video)

Συνέντευξη του Ηλία Ζάχαρη στον Βαγγέλη Μωυσή

Συχνά οι πιο απολαυστικές συνεντεύξεις, είναι αυτές που γίνονται σαν… συζητήσεις του ποδαριού, ενίοτε χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία και σίγουρα χωρίς πρωτόκολλα.

Ο Ηλίας Ζάχαρης, Υποψήφιος Δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, προσέφερε αφειδώς… τιτλάκια, σε μια τέτοια συνέντευξη, χωρίς προετοιμασία που ξεκίνησε σε μια τυχαία συνάντηση λίγες μέρες πριν παρουσιάσει τους υποψηφίους συμβούλους του συνδυασμού του και με κίνητρο δύο ιδιαίτερα γνωρίσματά του: Αφενός το γεγονός ότι είναι ένας από τους λίγους κεντροδεξιούς υποψηφίους δημάρχους στη Θεσσαλονίκη που δεν αντιμετωπίζουν ανταγωνισμό από ιδεολογικά  «ομόσταβλους» υποψηφίους, αφετέρου πως είναι ο διεκδικητής ενός Δήμου, ο απερχόμενος δήμαρχος του οποίου έχει ένα… αήττητο σερί αρκετών εκλογικών αναμετρήσεων.

Πως πήρες την απόφαση να εμπλακείς σ`αυτή την πρόκληση;

Η αλήθεια είναι πως η αυτοδιοίκηση με γοητεύει εδώ και πολλά χρόνια. Η αρχή έγινε το 2006, όταν μόλις 21 ετών εκλέχτηκα δημοτικός σύμβουλος στον τότε Δήμο Συκεών, το 2010 στον καλλικρατικό πλέον Δήμο Νεάπολης-Συκεών οι συνδημότες μου με τίμησαν ξανά ως δημοτικό σύμβουλο, το δε 2014 αναζητώντας μια πιο ευρεία άποψη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση εντάχθηκα στο ψηφοδέλτιο του Απόστολου Τζιτζικώστα για ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος, εξασφαλίζοντας για μια ακόμα φορά τη θετική ψήφο των συμπολιτών μου. Τώρα επιχειρούμε μια επανεκκίνηση στον Δήμο μας. Γιατί στον Δήμο Νεάπολης-Συκεών οφείλουμε να κάνουμε καλύτερα πράγματα, περισσότερα πράγματα, να αποδείξουμε ότι είμαστε μια παράταση που ξέρει και μπορεί…

Ποια είναι τα βασικά σημεία που εντοπίζεις κενά από τη νυν διοίκηση του Δήμου;

Από τον Καλλικράτη και μετά, όταν η νυν διοίκηση του Δήμου… έτρεχε στο γραφείο του Ραγκούση, τότε υπουργού Εσωτερικών, για να φτιάξει έναν Δήμο που πιάνει από το κέντρο, το νοσοκομείο Γεννηματά και φτάνει ως το Ασβεστοχώρι, συσσωρεύθηκαν και τα προβλήματα και δεν μπόρεσε ως διοίκηση να ανταποκριθεί. Πρέπει να γίνουμε πρακτικοί. Πρέπει να φροντίσουμε το κυκλοφοριακό, να τονώσουμε την αγορά –και στο λέει ένας ελεύθερος επαγγελματίας αυτό- να τονώσουμε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών που λείπει ιδιαίτερα από την ξεχασμένη Νεάπολη. Πρέπει να δούμε τους οδικούς άξονες που πάνε προς τα Πεύκα, πρέπει να κοιτάξουμε λίγο τον Άγιο Παύλο, τα θέματα καθαριότητας, αλλά και το θέμα του πάρκινγκ. Πρόσφατα μπήκε σε διαγωνισμό το πάρκο των Ρουμανικών στη Νεάπολη μετά από οκτώ χρόνια, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για υπόγειο πάρκινγκ.

Κάποια θέματα όμως, όπως το κυκλοφοριακό, είναι υπερτοπικά. Εκεί ποιες είναι οι λύσεις;

Κατ` αρχήν έχουμε σοβαρά θέματα σε αμιγώς τοπικούς άξονες. Όμως, σίγουρα χρειάζεται συνεργασία με τους φορείς της πόλης σε κάποια ζητήματα. Τώρα, το πώς θα το πετύχει αυτό ένας δήμαρχος που έχει καταφέρει να μαλώσει με όλους τους φορείς, δεν ξέρω. Εμείς έχουμε και τις προτάσεις και ξέρουμε πώς να τις εφαρμόσουμε. Και στα του οίκου μας αλλά και στη συνεργασία με τους όμορους δήμους και την Περιφέρεια. Άλλωστε, επειδή έχω θητεύσει ως περιφερειακός σύμβουλος και σε ένα δύσκολο πόστο, αυτό της Πολιτικής Προστασίας, ξέρω ποιες πόρτες να χτυπήσω.

Είσαι από Συκιές και εργάζεσαι στη Νεάπολη. Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να μεταφέρεις από τη μια περιοχή στην άλλη;

Είμαι γέννημα θρέμμα Συκιώτης και η δουλειά μου βρίσκεται στα όρια των τριών παλιών δήμων, Συκεών, Νεάπολης και Πολίχνης και ξέρω καλά τις τρεις περιοχές. Πάντα μου άρεσε η Νεάπολη με τις πλατείες και την αγορά της. Στις Συκιές δεν υπάρχει μια πλατεία, μια αγορά που να μπορείς να περπατήσεις…

Υπάρχει περιθώριο παρέμβασης σ` αυτό το επίπεδο;

Ασφαλώς. Τόσο στο πρώην δημαρχείο Συκεών όσο και στο Ροδοχώρι, υπάρχουν σημεία όπου μπορείς να αναπτυχθείς ως αγορά. Και με πληγώνει που δεν υπάρχει, σε μια εποχή που βλέπω να ξενιτεύονται φίλοι μου ελλείψει ευκαιριών.

Εκτός από Συκιώτης ή Νεαπολίτης, είσαι και… Νεοδημοκράτης. Τι ρόλο παίζει η κεντρική πολιτική σκηνή στις αυτοδιοικητικές εκλογές;

Εντάξει, ήμουν πρόεδρος Νομαρχιακής Δυτικού Τομέα της ΝΔ, αλλά για μένα προέχει το αυτοδιοικητικό κομμάτι. Άλλωστε, στο παρελθόν είχα πολύ καλή συνεργασία με Αριστερούς στην Αυτοδιοίκηση. Και επιπλέον όταν η ΝΔ στήριζε για την Περιφέρεια τον φίλο μου τον κόουτς Γιάννη Ιωαννίδη που τον θαυμάζω, εγώ ήμουν υποψήφιος με τον Απόστολο Τζιτζικώστα γιατί έβλεπα ότι εκείνο το κομμάτι της Αυτοδιοίκησης μπορούσε να είναι παραγωγικό. Έτσι και σήμερα, η Κοινωνική Συνεργασία είναι ανοιχτή σε όλους, ανεξαρτήτως πολιτικών καταβολών, και δεν χρωματίζουμε ούτε τα προβλήματα ούτε τους ανθρώπους.

Φίλους Αριστερούς έχεις; Τόσο φίλους που να παίζεις σφαλιάρες που λέμε;

Ήμουν καλός Δαπίτης κάποτε (γελάει).

Δεν εννοώ τέτοιες σφαλιάρες…

(γέλια)

Είχα φίλους από τότε στην Αριστερά. Γνήσιους Συριζαίους, όχι τους σημερινούς γιαλαντζή. Είχαμε τις διαφορές μας αλλά ξέραμε να συζητάμε. Έχω και σήμερα. Και ανθρώπους στην Αυτοδιοίκηση. Ξέρεις από το 2006 στο δημοτικό συμβούλιο, άνθρωποι που στάθηκαν δίπλα μου και με στήριξαν και ήταν και –κατά κάποιον τρόπο- πνευματικοί μου πατέρες, είναι αριστεροί. Και με στηρίζουν ακόμα και σήμερα πολλοί εξ αυτών και θα δείτε και ονόματα σύντομα!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ