today-is-a-good-day
21.2 C
Athens

Βρετανία: Το Εργατικό κόμμα θα εξετάσει τη δυνατότητα αναπληρωματικής εκλογής

Τη δυνατότητα αναπληρωματικής εκλογής από τους ψηφοφόρους της εκλογικής περιφέρειας στην οποία εκλέχθηκε κάποιος βουλευτής που παραιτήθηκε, ζητά το Εργατικό κόμμα, μετά την παραίτηση των οχτώ βουλευτών του, οι οποίοι ωστόσο είχαν εκλεγεί στην περιφέρειά τους με το κόμμα των Εργατικών.

Η υπάρχουσα νομοθεσία προβλέπει ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να αιτηθούν την ανάκληση του βουλευτή τους, αλλά υπό συγκεκριμένες συνθήκες, όπως η ποινή φυλάκισης. Επιπλέον, για να ισχύσει η αίτηση ανάκλησης θα πρέπει να συγκεντρωθεί ένας αριθμός υπογραφών που να αντιστοιχεί στο 10% των ψηφοφόρων, σε διάστημα έξι εβδομάδων.

Το κόμμα των Εργατικών ζητά αλλαγή στη νομοθεσία ώστε οι ψηφοφόροι να μπορούν να ξεκινήσουν την διαδικασία ακόμη και όταν ένας βουλευτής εγκαταλείψει την πολιτική αφοσίωση στο κόμμα με το οποίο εκλέχθηκε.

Ο στενός συνεργάτης του ηγέτη των Εργατικών και επικεφαλής του γραφείου του Τζον Τρίκετ υποστήριξε ότι οι κοινότητες δεν θα πρέπει να περιμένουν πέντε χρόνια για να δράσουν εάν αισθάνονται ότι ο βουλευτής τον οποίο εξέλεξαν δεν εκπροσωπεί σωστά τα συμφέροντά τους και τόνισε ότι η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση ενισχύει τους πολίτες και θα είναι ένα από τα πολλά μέτρα που το Εργατικό κόμμα θα εξετάσει για να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ασκείται η πολιτική σε αυτή τη χώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ