today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Συνελήφθη ένας από τους Αλβανούς δολοφόνους του επιχειρηματία Αλέξανδρου Σταματιάδη

Στην εξάρθρωση συμμορίας σκληρών κακοποιών που σκότωσαν τον 52χρονο επιχειρηματία Αλέξανδρο Σταματιάδη, μέσα στο σπίτι του στην Κηφισιά, τον περασμένο Απρίλιο, προχώρησε η αστυνομία. Κρίσιμο στοιχείο στην εξιχνίαση του εγκλήματος ήταν ο εντοπισμός καλύκων από το εννιάρι πιστόλι με το οποίο τον σκότωσαν, καθώς οι δολοφόνοι το είχαν χρησιμοποιήσει για να πυροβολήσουν ένα αγριογούρουνο στην Πελοπόννησο, εβδομάδες πριν το έγκλημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σπείρα των ληστών είχε συνολικά δέκα μέλη: Ταυτοποιημένοι είναι οι δέκα, που είναι Αλβανοί, ενώ μετείχε μια Ρουμάνα, η οποία φέρεται να είχε το ρόλο της διοχέτευσης των κλοπιμαίων σε διάφορα ενεχυροδανειστήρια και κλεπταποδόχους και ένα ακόμη άτομο αγνώστων στοιχείων. Από αυτούς έχουν συλληφθεί οι οκτώ.

Στη δολοφονία του Αλέξανδρου Σταματιάδη μετείχαν τέσσερα από τα μέλη της συμμορίας. Ο ένας συνελήφθη στο Βέλγιο, οι άλλοι δύο έχουν διαφύγει στο εξωτερικό και ο τέταρτος δεν έχει ταυτοποιηθεί. Ο συλληφθείς στο Βέλγιο είχε πλαστή ελληνική ταυτότητα. Σύμφωνα με την αστυνομία είναι ζήτημα χρόνου να συλληφθούν οι δύο από τους δράστες που έχουν διαφύγει στο εξωτερικό. Οι τρεις ταυτοποιημένοι δράστες της δολοφονίας Σταματιάδη είχαν ποινικό παρελθόν με κλοπές και διαρρήξεις. Και οι τρεις, γνωρίζοντας ότι η αστυνομία είχε τα στοιχεία τους και DNA έφυγαν από την Ελλάδα το ίδιο βράδυ που κατάφεραν τα δολοφονικά χτυπήματα στον Αλέξανδρο Σταματιάδη.

Η συμμορία σύμφωνα με την αστυνομία διέπραττε ληστείες σε διάφορες περιοχές της Αττικής, της Πελοποννήσου, της Ηπείρου και της Στερεάς Ελλάδας. Μετά τη δολοφονία Σταματιάδη άλλαξαν μεθοδολογία και επιχειρώντας να διατηρήσουν πιο χαμηλό προφίλ άρχισαν να χτυπούν πανηγύρια.

Η επιχείρηση του τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής για τη σύλληψη των δολοφόνων ονομάστηκε sus scrofa- όπως είναι η ονομασία αγριογούρουνου. Οι δολοφόνοι, εβδομάδες πριν τη δολοφονία Σταματιάδη είχαν πάει για κυνήγι στην Πελοπόννησο. Κάπου στην Αρκαδία πυροβόλησαν ένα αγριογούρουνο, χρησιμοποιώντας ένα εννιάρι πιστόλι. Επέβαιναν όμως σε ένα κλεμμένο τζιπ το οποίο εγκατέλειψαν στη συνέχεια. Όταν το αυτοκίνητο εντοπίσθηκε από την αστυνομία, βρέθηκαν δύο κάλυκες από το εννιάρι που τότε οι Αλβανοί δεν είχαν πετάξει. Βρέθηκε όμως και αίμα στο αυτοκίνητο, που όπως διαπιστώθηκε μετά από εργαστηριακές εξετάσεις ήταν από αγριογούρουνο.

Στο μεταξύ είχε δολοφονηθεί ο Αλέξανδρος Σταματιάδης και οι κάλυκες ταυτοποιήθηκαν ότι προέρχονταν από το ίδιο όπλο. Η αστυνομία εντόπισε στη συνέχεια στο facebook φωτογραφίες από κυνήγι αγριογούρουνων και άρχισε να εξετάζει πρόσωπα που τις είχαν αναρτήσει, προσπαθώντας να φτιάξει μια λίστα υπόπτων. Εξετάστηκαν πάνω από εκατό άτομα για να εντοπισθούν τελικά τα στοιχεία που οδήγησαν στην ταυτοποίηση των τριών εκ των τεσσάρων δολοφόνων.
Η αστυνομική επιχείρηση για την εξάρθρωση της συμμορίας έγινε στις 7 Φεβρουαρίου στην Αττική και την Κορινθία, ενώ στις 6 Φεβρουαρίου είχε συλληφθεί στις Βρυξέλλες ένας εκ των δολοφόνων, με την πλαστή ελληνική ταυτότητα.

Το χρονικό της άγριας δολοφονίας

Το ξημέρωμα της Μεγάλης Δευτέρας πέρσι, ο 52χρονος Αλέξανδρος Σταματιάδης είχε παλέψει  με τους ληστές που τον χτύπαγαν ανελέητα στο κεφάλι με το διαρρηκτικό εργαλείο  για να σώσει την οικογένεια του. Ένας από τους κουκουλοφόρους ληστές σήκωσε το όπλο, τον σημάδεψε και πυροβόλησε πισώπλατα εξ΄ επαφής για να τον βγάλει από τη μέση.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ