today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

“Ο πιο όμορφος περίπατος στον κόσμο”

Μια βόλτα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας σε γεμίζει οργή και θλίψη. Πως έχουμε καταφέρει μια πόλη τόσο πλούσια σε πολιτιστική και αρχιτεκτονική κληρονομιά, τόση δημιουργία και ταλέντο, να δείχνει τόσο γκρίζα, φτωχή και παρατημένη; Η πόλη έχει να προσφέρει κάτι πολύ καλύτερο στους κατοίκους και σε όσους κινούνται σε αυτήν καθημερινά, αλλά και στα 5 εκατομμύρια τουριστών που την επισκέπτονται κάθε χρόνο.

*Του Κώστα  Μπακογιάννη

Ας κάνουμε ένα νοητό ταξίδι σε μια Αθήνα με ενοποιημένους τους αρχαιολογικούς της χώρους, που θα αναδεικνύει τα ιστορικά της τοπόσημα, θα προβάλλει τα εντυπωσιακά της νεοκλασικά κτήρια, και θα απολαμβάνει μοναδικές οάσεις πολιτισμού.  Με το ιστορικό τρίγωνο κλειστό για τα αυτοκίνητα, και ανοικτό για τους πεζούς και τα ποδήλατα, προσβάσιμο για τα άτομα με περιορισμένη κινητικότητα.

Θα ξεκινήσουμε φτιάχνοντας τον Μεγάλο Αθηναϊκό Περίπατο. Μιλάμε για μια βόλτα συνολικού μήκους περίπου 6,7 χιλιομέτρων. Με αφετηρία την Αποστόλου Παύλου και τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου που είναι ολοκληρωμένες, θα συνεχίζει απέναντι στη Βασιλίσσης Όλγας, για την οποία υπάρχει έτοιμη μελέτη για τη πεζοδρόμησή της εδώ και 10 χρόνια.

Ανεβαίνουμε την Ηρώδου Αττικού, όπου δεν έχουμε ακόμα μελέτη, αλλά η πεζοδρόμηση ενός δρόμου που μένει χρόνια κλειστός είναι φαντάζομαι ευπρόσδεκτη. Από εκεί, κατεβαίνουμε προς την Πανεπιστημίου και την 28η Οκτωβρίου, αξιοποιώντας τις ιδέες για διαπλατύνσεις πεζοδρομίων και παρεμβάσεις ιδιαίτερα μπροστά στην τριλογία που περιλαμβάνονται στη μελέτη του Rethink Athens. Στη συνέχεια πάμε στην Αθηνάς, όπου επίσης υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη για την πεζοδρόμησή της.

Σε αυτόν τον άξονα της πόλης σχεδιάζουμε τρεις μεγάλες παρεμβάσεις. Το όραμα για τη δημιουργία μιας όασης πολιτισμού, επεκτείνοντας το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, και ενοποιώντας το με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το ανακαινισμένο Ξενοδοχείο Ακροπόλ, την προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για να ξαναγίνει η Ομόνοια πλατεία συνάντησης ανθρώπων και όχι συγκοινωνιακός κόμβος, και την αναβάθμιση της Βαρβακείου και της Κεντρικής Αγοράς για να ξαναγίνει το σημείο αναφοράς της εμπορικής ζωής της πόλης και αξιοθέατο για τους επισκέπτες της. Τέλος μελετάμε την πεζοδρόμηση κάθετων αξόνων, όπως για παράδειγμα τη Μητροπόλεως και το υπολειπόμενο τμήμα της Ερμού.

Είναι ουτοπικά όλα αυτά; Καθόλου! Μιλάμε λοιπόν για μια παρέμβαση που κατά 70% είναι μελετητικά ώριμη και έχει συνολικό κόστος 54,5 εκ ευρώ. Πρόκειται για ένα ποσό που μπορεί να δεσμευθεί από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων χωρίς να δημιουργήσει δυσανάλογο βάρος, αλλά που θα αλλάξει ριζικά την εικόνα της πόλης.

Γιατί η Αθήνα μπορεί και της αξίζει να έχει τον πιο όμορφο περίπατο στον κόσμο!

*Ο Κώστας Μπακογιάννης είναι Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και Υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ