today-is-a-good-day
13.9 C
Athens

Ο εφευρέτης Λεονάρντο Ντα Βίντσι, θέμα έκθεσης στη Θεσσαλονίκη

Μια μεγάλη πτητική μηχανή με άνοιγμα φτερών 6,5 μέτρων, που σχεδίασε μελετώντας τα πουλιά ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ο κορυφαίος αναγεννησιακός διανοητής, ο οποίος συνεισέφερε με τη μοναδική ιδιοφυΐα του σχεδόν σε όλα όσα άγγιζε, είναι τοποθετημένη στον κεντρικό χώρο του Noesis -Κέντρου Διάδοσης Επιστημών & Μουσείου Τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη.

Το εντυπωσιακό έκθεμα προϊδεάζει για το περιεχόμενο της έκθεσης «Οι εφευρέσεις του Leonardo da Vinci», αφιερωμένης στη συμβολή του Ιταλού ουμανιστή και επιστήμονα στους τομείς της μηχανικής και της τεχνολογίας, αλλά και στην άλλη του πτυχή, του καλλιτέχνη.

Επινόησε τεχνολογικά επιτεύγματα που ήταν θεαματικά μπροστά από την εποχή του, όπως το αλεξίπτωτο, το ελικόπτερο και το υποβρύχιο και σχεδίασε τους προγόνους τους, που δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν με τα υπάρχοντα υλικά και τις κατασκευαστικές μεθόδους της περιόδου, κατά την οποία έζησε. Οραματίστηκε και αποτύπωσε στο χαρτί πολεμικές μηχανές και στρατιωτικό εξοπλισμό. Ταυτόχρονα δημιούργησε τα πολυτιμότερα, τα πλέον αναγνωρίσιμα και αναπαραχθέντα έργα ζωγραφικής.

Στην έκθεση «Οι εφευρέσεις του Leonardo da Vinci», που διοργανώνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 500 χρόνων από τον θάνατο του ζωγράφου, μηχανικού, γλύπτη, αρχιτέκτονα, μουσικού, γεωλόγου, βιολόγου, κορυφαίου καλλιτέχνη και επιστήμονα παρουσιάζονται αντίγραφα από 27 εφευρέσεις, πολλές από τις οποίες είναι λειτουργικές, καθώς και από 20 πίνακες ζωγραφικής.

«Προσπαθήσαμε να παρουσιάσουμε τον εφευρέτη και τον καλλιτέχνη, τον άνθρωπο που ασχολήθηκε με την τέχνη και την επιστήμη, αλλά όχι ξεχωριστά. Προσέγγισε την τέχνη και την επιστήμη σαν να είναι σύγχρονος, με τον τρόπο στον οποίο βασίζονται σήμερα τα εκπαιδευτικά προγράμματα S.Τ.Ε.Α.Μ. που συστήνουν τις έννοιες της Φυσικής, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής, των Τεχνών και των Μαθηματικών μαζί» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Λεωνίδας Γυμνόπουλος, υπεύθυνος εκθέσεων και ανάπτυξης περιεχομένου του NOESIS.

Ο πρόγονος του άρματος μάχης (τανκ), ο προάγγελος του ελικοπτέρου (έλικας μηχανής πτήσεων), ο γερανός, η τροχαλία, το σύστημα καστάνια, το ρουλεμάν περιλαμβάνονται στα εκθέματα της έκθεσης, κάποια από τα οποία είναι λειτουργικά και μπορούν οι επισκέπτες να τα θέσουν σε κίνηση.

Η έκθεση εστιάζει στις πτητικές και πολεμικές μηχανές, στις εφευρέσεις του Λεονάρντο Ντα Βίντσι στη μηχανική και στην τεχνολογία, εξήγησε ο υπεύθυνος εκθέσεων και ανάπτυξης περιεχομένου του NOESIS.

Αντίγραφα από τους κώδικες Ντα Βίντσι, τα σχέδια του, τα ημερολόγια και τις σημειώσεις του που απεικονίζουν με κάθε λεπτομέρεια τις εφευρέσεις και κατασκευές του και θυμίζουν εικόνες επιστημονικής φαντασίας προβάλλονται σε οθόνη, όπως και επίσης σκηνές από ντοκιμαντέρ του BBC για τη ζωή του.

«Είναι πολύ δύσκολο να παρουσιάσεις μία τόσο σύνθετη προσωπικότητα, τα επιστημονικά πεδία με τα οποία ασχολήθηκε είναι τόσα πολλά. Η δική μας πρόθεση ήταν να δείξουμε ότι πέρα από τη Μόνα Λίζα, υπάρχουν πολλά περισσότερα έργα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, που εμπνέουν τον σύγχρονο άνθρωπο, περισσότερο ίσως από ποτέ» ανέφερε ο κ. Γυμνόπουλος, ο οποίος επιμελήθηκε την έκθεση.

Η έκθεση «Οι εφευρέσεις του Leonardo Da Vinci» εγκανιάζεται σήμερα, Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019 στις 18.00 και θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου 2019.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ