today-is-a-good-day
21.1 C
Athens

Κακοπαιγμένο “φινάλε” Α.Τσίπρα – Π.Καμμένου

Την τελευταία τους παράσταση πριν πέσει η αυλαία έδωσαν οι δυο πρώην κυβερνητικοί εταίροι από το βήμα της Βουλής.

Ο πρόεδρος  των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό, τον οποίο κατηγόρησε ότι εσκεμμένα δρομολόγησε την διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Υπό το βλέμμα του κ. Τσίπρα ο κ. Καμμένος έκανε λόγο για «έγκλημα», φωτογραφίζοντας ως αυτουργό τον πρβν κυβερνητικό του εταίρο.

«Όπως βλέπετε, σήμερα μετά την ομιλία μου και μετά την διαγραφή του κ. Παπαχριστόπουλου, αποφασίστηκε οι ΑΝΕΛ να μην έχουμε το δικαίωμα του λόγου, της συμμετοχής στις Επιτροπές, το δικαίωμα να υπάρχουμε ως ΚΟ. Υπήρξαμε κυβερνητικοί εταίροι και στηρίξαμε το κυβερνητικό έργο. Με την ψήφο μας και την πλάτη που βάλαμε για να βγει η χώρα από τα μνημόνια», δήλωσε ο κ. Καμμένος ο οποίος κατηγόρησε στη συνέχεια τον κ. Τσίπρα πως εξαγόρασε βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων προσφέροντάς τους υπουργικές καρέκλες.

Στάθηκε ιδιαίτερα στον Τέρενες Κουίκ, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον παραιτηθέντα Θανάση Παπαχριστόπουλο, αλλά έχει διαμηνύσει πως θα στηρίξει την κυβέρνηση.

«Από το ταξίδι μου στις ΗΠΑ με τα πρωτοσέλιδα της Αυγής και της ΕΦΣΥΝ προαναγγέλθηκε ότι θα υπάρξει αποστασία. Ότι βουλευτές θα περάσουν από το ένα κόμμα στο άλλο με ανταλλάγματα. Και μάλιστα από το κόμμα του εταίρου της κυβέρνησης στην κυβέρνηση. Συγχαρητήρια, κύριε πρωθυπουργέ, το καταφέρατε. Και είστε σε κοινή γραμμή με τη ΝΔ. Πήρατε και το κεφάλι μου και το πήγατε βόλτα στον Ερντογάν και γράφανε τα πρωτοσέλιδα ότι έφυγε το πρόβλημα από τη μέση. Το επόμενο ίσως να είναι στην Μέρκελ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

«Εκλέχτηκα πρώτη φορά το 1993 στο Κοινοβούλιο. Σε όλη μου την πολιτική ζωή, με τη ΝΔ, τους ΑΝΕΛ, ό,τι είχα να πω, το έλεγα από την Βουλή. Ούτε εκβίασα, ούτε εκβιάστηκε. Έλαχε στο τέλος της κοινοβουλευτικής μου ζωής να εκτελεστώ και να μου κοπεί το δικαίωμα να μιλώ από το βήμα. Αυτό είναι, κύριε πρωθυπουργέ, ένα έγκλημα που διαπράξατε. Όσον αφορά τον εαυτό μου, αναλαμβάνω την ευθύνη. Οι ΑΝΕΛ όμως δεν θα ξεχάσουν. Τι φταίνε τα παιδιά; Τι φταίει η Εύα, ο Αντώνης να πεταχτούν στον δρόμο; Τι φταίνε αυτοί που σας πίστεψαν και ήταν στο Σύνταγμα, στην Κλαυθμώνος, στις επιτυχίες στην Βουλή και σήμερα τους λέτε ότι παίρνετε πόδι. Τους γκρεμίσατε, καταργώντας την ΚΟ των ΑΝΕΛ με πραξικοπηματικό τρόπο, στερώντας τους την δυνατότητα να χαρούν τα αποτελέσματα της πορείας μας. Περάσαμε στην εποχή της καρέκλας που είναι ανταλλάξιμη με την ψυχή. Επιβεβαιώνεται μια ταμπέλα που είχε ο Κωνσταντίνος Καραμανκλής στο γραφείο του, του Ηράκλειτου: “Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός από τον ευεργετηθέντα αχάριστο”», ανέφερε.

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας απάντησε στον πρώην κυβερνητικό εταίρο του με ένα… ποίημα.

Συγκεκριμένα πρόκειται για το ποίημα «η πόλις» του Κωνσταντίνου Καβάφη. «Σας αφιερώνω τους στίχους: Καινούριους τόπους δε θα βρεις, δε θα βρεις άλλες θάλασσες.Η πόλις θα σε ακολουθεί. Και σας το αφιερώνω γιατί πιστεύω ότι σε λίγα χρόνια ότι αυτό που θα μείνει στην ιστορία είναι τα θετικά που πράξατε τα τέσσερα αυτά χρόνια», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Δεν δύναμαι να ακολουθήσω την  προσπάθεια που καταβάλετε τις τελευταίες ημέρες. Δεν δύναμαι γιατί προσπαθείτε να αποκαθηλώσετε και να ακυρώσετε ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτικής ιστορίας σας», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Θα με ευγνωμονείς που κατάλαβα γρήγορα το σχέδιό σου να ανατρέψεις την κυβέρνηση ως ένας νέος Αντώνης Σαμαράς», συνέχισε.

Με απόφθεγμα ενός ηγέτη της επανάστασης του 1821 που έδωσε όλη την περιουσία του στον αγώνα απάντησε ο κ. Καμμένος.

«Αν οι ζητιάνοι σαν κι εμέ δεν έχυναν το αίμα, καπεταναίοι σαν κι εσέ δεν θα φορούσαν στέμμα», απάντησε στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ