today-is-a-good-day
21.3 C
Athens

Ε. Βόζεμπεργκ: Μεγάλη η ευθύνη των ΑΝΕΛ για την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών

Η ευθύνη των ΑΝΕΛ για την ύπαρξη και την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών «είναι μεγάλη», τόνισε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ελίζα Βόζεμπεργκ, σχολιάζοντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» τις προτάσεις των Ανεξαρτήτων Ελλήνων (ΑΝΕΛ) κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η κ. Βόζεμπεργκ επανέλαβε ότι η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει την επικύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, χαρακτήρισε μη κατανοητή την ένσταση των ΑΝΕΛ για ψήφιση του πρωτοκόλλου από 180 βουλευτές και εξήγησε: «Δεν υπάρχει μεταβίβαση των συνταγματικών μας αρμοδιοτήτων σε διεθνείς οργανισμούς. Είναι πολύ σαφής η διάταξη και άλλωστε θα έπρεπε για να μπορούν να δώσουν (οι ΑΝΕΛ) μια αληθοφάνεια και ουσιαστικό περιεχόμενο σ’ αυτή τους την ένσταση, θα έπρεπε να την είχαν υποβάλει και πριν από έναν μήνα που ψηφίστηκε αυτή καθαυτή η συμφωνία».

Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας καταλόγισε «μεγάλη ευθύνη για την ύπαρξη και υπογραφή της Συμφωνίας (των Πρεσπών)» στους ΑΝΕΛ και τόνισε ότι όλα αυτά που κάνουν τώρα είναι «ελιγμοί για να περισώσουν ό,τι νομίζουν μετά από μια τετραετή σύμπραξη με μια κυβέρνηση που έχει επιφέρει πολλά και μεγάλα δεινά στην ελληνική κοινωνία».

«Δεν μπορούν να διαχωρίσουν τη θέση τους. Τώρα είναι πολύ αργά για δάκρυα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Βόζεμπεργκ.

 

«Λάθος η “συνταγή” για την ελληνική οικονομία και η εφαρμογή της»

Κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί ότι η Ελλάδα είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις χωρών για τις οποίες οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη, για τα επόμενα έτη, έχουν αναθεωρηθεί ελαφρώς προς τα επάνω, η κ. Βόζεμπεργκ είπε: «Να θυμίσω ότι τα προηγούμενα χρόνια οι προβλέψεις του Πιερ Μοσκοβισί δεν είχαν αποτελεσματικότητα, δεν ευοδώθηκαν και το γεγονός ότι στηρίζει δυναμικά την κυβέρνηση Τσίπρα είναι δικαίωμά του, κρίνεται γι’ αυτό. Εμείς βιώνουμε τα αποτελέσματα μιας οικονομικής πολιτικής που κάθε άλλο παρά έχουν ανακουφίσει την κοινωνία».

Η κ. Βόζεμπεργκ χαρακτήρισε «λάθος» τη «συνταγή» που ακολουθήθηκε για την ελληνική οικονομία αλά και την εφαρμογή της, όπως και τις προβλέψεις από τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών.

Αναφερόμενη, δε, στη σύνοδο του προεδρείου της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς που πραγματοποιείται στην Αθήνα και τα όσα δήλωσε ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την Κομισιόν σε ό,τι αφορά τα πλεονάσματα, σημείωσε: «Ο κ. Βέμπερ άφησε να εννοηθεί ότι με την αλλαγή της οικονομικής πολιτικής μετά τις εκλογές και εφόσον διαμορφωθεί νέα κυβέρνηση με εντολή του ελληνικού λαού, μπορεί να επανεξεταστεί το θέμα των υψηλών πλεονασμάτων που έχουν συμφωνηθεί από την κυβέρνηση και τα οποία θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να επιτευχθούν εφόσον δεν υπάρχει η ανάπτυξη».

 

«Περιμένουμε ενημέρωση για τη συζήτηση Τσίπρα – Ερντογάν»

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία, η κ. Βόζεμπεργκ τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν πολύ προσεκτική στην κριτική του προ της αφίξεως του κ. Τσίπρα στη γειτονική χώρα, που «αφορούσε στο ότι δεν γνωρίζαμε την ατζέντα», επισημαίνοντας πως «αποδείχθηκε ότι την ατζέντα τελικά ο Ερντογάν ήταν που την είχε οργανώσει, και είχε την πρωτοβουλία».

Επέκρινε το ότι ο πρωθυπουργός, όπως είπε, «όλη τη θητεία του, δεν έχει επιλέξει να μοιράζεται τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής με τους πολιτικούς αρχηγούς, κάτι το οποίο συνέβαινε κάτι κατά το παρελθόν στη μεταπολίτευση», ενώ ως προς τα αποτελέσματα της επίσκεψης, η κ. Βόζεμπεργκ χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι ξαναξεκίνησε ένας διάλογος με νέους όρους σε σχέση με το παρελθόν».

Ωστόσο, υπογράμμισε το «γεγονός ότι πριν ακόμα επιβιβαστεί ο κύριος πρωθυπουργός είχαμε την επικήρυξη των “οχτώ” με ένα ποσό των περίπου 5,5 εκατ. ευρώ, το γεγονός ότι διά στόματος του porte-parole του κ. Ερντογάν συσχετίστηκε το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης με τα ζητήματα της Θράκης, των μουφτήδων, κάτι τελείως ασύμβατο με δεδομένο ότι το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης είναι διεθνές και όχι διμερές». Αλλά και το γεγονός ότι «υπάρχει και μια συζήτηση για γκρίζες ζώνες και νησιά, κάτι το οποίο έχει λυθεί αμετάκλητα από τη Συνθήκη της Λοζάνης και δεν συζητείται».

Υπογράμμισε, δε, ότι «αυτό που περιμένουμε, πολύ καλόπιστα, όπως το περιμένει και όλη η αντιπολίτευση και ο ελληνικός λαός, είναι να μάθουμε το τι ακριβώς έγινε αυτές τις 2,5 ώρες της συζήτησης του πρωθυπουργού με τον κ. Ερντογάν και ποια θέματα είναι πάνω στο τραπέζι που θα μπορούσαν να συνηγορούν θετικά προς την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ