today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

10 νεκροί από πυρκαγιά σε πολυκατοικία στο Παρίσι

Στους 10 ανήλθαν οι νεκροί από πυρκαγιά που ξέσπασε σε πολυώροφη πολυκατοικία του Παρισιού τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη και σε περίπου 30 οι τραυματίες, σύμφωνα με την γαλλική πυροσβεστική υπηρεσία, ενώ η εισαγγελία της γαλλικής πρωτεύουσας ανακοίνωσε ότι μία κάτοικος του κτιρίου συνελήφθη και τέθηκε προσωρινά υπό κράτηση.

“Ένα άτομο συνελήφθη, πρόκειται για μία γυναίκα, και αυτή έχει τεθεί προσωρινά υπό κράτηση”, δήλωσε ο εισαγγελέας του Παρισιού Ρεμί Ετζ, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για “κάτοικο” του κτιρίου.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι άρχισε έρευνα για “εκούσια καταστροφή με εμπρησμό που προκάλεσε θανάτους” και ότι αυτή ανατέθηκε στην υπηρεσία δίωξης κοινού εγκλήματος.

Έπειτα από πέντε ώρες προσπάθειας οι πυροσβέστες κατάφεραν εν τέλει την αυγή να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά. Μεταξύ των τραυματιών βρίσκονται έξι πυροσβέστες, ενώ περίπου 50 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το κτίριο αυτό με τη βοήθεια των πυροσβεστών, χρησιμοποιώντας τις ειδικές σκάλες της πυροσβεστικής.

Ωστόσο “ο απολογισμός ενδέχεται να αυξηθεί καθώς δεν έχουν γίνει ακόμη αναγνωριστικές επιχειρήσεις στους τελευταίους ορόφους του κτιρίου, όπου η φωτιά ήταν πολύ μεγάλη”, διευκρίνισε μιλώντας στο AFP εκπρόσωπος των πυροσβεστών που βρισκόταν εκεί.

“Το Παρίσι θρηνεί σήμερα το πρωί”, “ο απολογισμός είναι τραγικός”, αντέδρασε σε μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, η οποία σημείωσε ότι θα επισκεφθεί τον τόπο του τραγικού συμβάντος “νωρίς σήμερα το πρωί”.

Η πυρκαγιά, τα αίτια της οποίας παραμένουν άγνωστα προς το παρόν, ξέσπασε γύρω στη 01:00 τοπική ώρα το πρωί, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, η οποία αναφέρθηκε ότι ήταν “απίστευτης σφοδρότητας”.

Ορισμένοι κάτοικοι του οκταώροφου αυτού κτιρίου της δεκαετίας του 1970 στην οδό Ερλανζέ (16ο διαμέρισμα), κατέφυγαν στην ταράτσα του για να γλιτώσουν από τις φλόγες, ενώ πολλοί κάτοικοι φώναζαν για βοήθεια από τα παράθυρά τους.

“Χρειάστηκε να επέμβουμε για τη διάσωση πολλών ανθρώπων, κυρίως για περίπου δέκα που είχαν καταφύγει στην ταράτσα”, διευκρίνισε ο αξιωματούχος της πυροσβεστικής Κλεμάν Κονιόν.

“Συνολικά περίπου 50 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τους πυροσβέστες κυρίως χάρη στην εγκατάσταση σκαλών”, διευκρίνισε.

Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν επίσης δύο γειτονικά κτίρια, ενώ οι υπεύθυνοι του δημαρχείου του 16ου διαμερίσματος εργάζονταν όλο το βράδυ για να βρουν λύσεις για την προσωρινή μετεγκατάστασή τους.

Σύμφωνα με την Αν Ινταλγκό, οι δημοτικές υπηρεσίες “ανέλαβαν αμέσως καθήκοντα για την φιλοξενία των ανθρώπων αυτών που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους” και αυτή η συνδρομή προς τους πληγέντες θα συνεχιστεί “για όσο καιρό χρειαστεί”.

Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης της πυρκαγιάς πολλοί δρόμοι αυτής της σικ συνοικίας του Παρισιού στις παρυφές του Δάσους της Βουλώνης είχαν αποκλειστεί από δεκάδες οχήματα της αστυνομίας και πυροσβεστικά, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP.

Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης της πυρκαγιάς μετείχαν περίπου 200 πυροσβέστες.

Στα τέλη του Δεκεμβρίου δύο γυναίκες και δύο κοριτσάκια έχασαν τη ζωή τους από πυρκαγιά σε κτίριο σε πολυώροφη πολυκατοικία στο Μπομπινί στα προάστια του Παρισιού. Και οι τέσσερις πέθαναν από ασφυξία.

Στις 12 Ιανουαρίου τέσσερις άνθρωποι έχασαν επίσης τη ζωή τους από έκρηξη που οφειλόταν στη διαρροή αερίου στο 9ο διαμέρισμα του Παρισιού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ