today-is-a-good-day
23.3 C
Athens

Η ΓΣΕΒΕΕ καλεί τα μέλη της να καταβάλουν τα οφειλόμενα ποσά για πνευματικά δικαιώματα δημιουργών

Ομάδα διαβούλευσης με συμμετοχή όλων των μερών (υπουργείου, δημιουργών και χρηστών) για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει από την εφαρμογή της νομοθεσίας για τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών θα συγκροτηθεί στο υπουργείο Πολιτισμού.

Στο μεταξύ, μέχρι την εξεύρεση λύσης, η ΓΣΕΒΕΕ καλεί τα μέλη της να καταβάλουν τα οφειλόμενα ποσά για πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών (προσοχή όχι των συγγενικών δικαιωμάτων) στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Η καταβολή αφορά ίδια ποσά, με αυτά που κατέβαλλαν έως τώρα στην ΑΕΠΙ, προκειμένου να μην υποστούν τις νομικές συνέπειες που προβλέπει η νομοθεσία.

Αυτά αναφέρθηκαν την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019, στη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς και αντιπροσωπεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων, με την υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με θέμα τα προβλήματα που έχουν ανακύψει από την εφαρμογή της νομοθεσίας για τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της συνομοσπονδίας, ανέλυσε την κατάσταση που επικρατεί στον επιχειρηματικό κόσμο, σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα. Ιδιαίτερα δε μετά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ΑΕΠΙ, την λειτουργία δύο ΟΣΔ πνευματικών δικαιωμάτων (ΕΥΕΔ και ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ) και των συνεπειών που επακολούθησαν.

Έγινε αναφορά, όπως σημειώνεται, στην διαρκή απειλή που υφίστανται χιλιάδες επιχειρήσεις για την επιβολή εξοντωτικών προστίμων και ποινών, χωρίς δική τους υπαιτιότητα,  καθόσον κανείς δεν γνωρίζει επακριβώς ούτε τα αμοιβολόγια,  ούτε και τους δικαιούχους εξαιτίας ακριβώς αυτής της  συγκεχυμένης κατάστασης και βέβαια τα κενά της νομοθεσίας και την αυθαιρεσία των ΟΣΔ, τόσο των πνευματικών όσο και των συγγενικών δικαιωμάτων.

Τονίστηκε δε στην υπουργό η πάγια θέση των μελών που εκπροσωπεί η ΓΣΕΒΕΕ για εύλογη και δίκαιη αμοιβή των δημιουργών για το έργο τους, σύμφωνα όμως πάντα με όρους και προϋποθέσεις που θα είναι αποτέλεσμα συλλογικής διαβούλευσης μεταξύ των αντιπροσωπευτικών μερών εκπροσώπησης τους (χρηστών και δημιουργών), όπως άλλωστε προέβλεπε το άρθρο 46 του σχεδίου νόμου και απεσύρθη (μετά  από πιέσεις  τον Ιούλιο του 2017) κατά την συζήτηση στην Βουλή.

Η υπουργός άκουσε τα όσα παρουσιάστηκαν και δεσμεύτηκε για την άμεση σύγκληση ομάδας διαβούλευσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ