today-is-a-good-day
19 C
Athens

Κατά της μεταφοράς των ταμειακών διαθεσίμων των δήμων στην ΤτΕ τάχθηκε το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας

Ψήφισμα με το οποίο διακηρύσσει την πλήρη αντίθεση του στην απόφαση της κυβέρνησης για την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος, ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, στη σημερινή του συνεδρίαση, η οποία είναι σε εξέλιξη. Στο ψήφισμα επισημαίνεται ότι υπάρχουν ζητήματα αντισυνταγματικότητας, ενώ υπογραμμίζεται ότι ο δήμος Αθηναίων επιφυλάσσεται ν΄ ασκήσει κάθε νόμιμο μέσο κατά της απόφασης. Το θέμα έθεσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ο οποίος υπενθύμισε ότι και τον Απρίλιο του 2015, όταν «η νεοεκλεγείσα τότε κυβέρνηση επιχείρησε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου να δεσμεύσει τα ταμειακά αποθέματα των δήμων» η αντίδραση του δήμου ήταν άμεση.

 

«Βλέπετε, οι παλικαρισμοί του τότε υπουργού Οικονομικών απαιτούσαν να υπάρχει ένα σωσίβιο, που θα μπορούσε να βρεθεί μόνο στα αποθεματικά των νομικών προσώπων» σημείωσε. «Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, και στην τελική ευθεία για τις εκλογές, η κυβέρνηση, χωρίς να πιέζεται, όπως η ίδια πανηγυρίζει, από τα μνημόνια, επιστρέφει δριμύτερη: οι οργανισμοί Tοπικής Aυτοδιοίκησης υποχρεώνονται να υπαγάγουν τα ταμειακά τους αποθέματα στην Τράπεζα της Ελλάδας. Γεγονός που πλήττει την αυτοτέλειά τους, θέτει σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας και παραβιάζει τον κοινοτικό χάρτη, περί τοπικής αυτονομίας».

 

Από την παράταξη «Ανοιχτή Πόλη», ο επικεφαλής της, Ρήγας Αξελός, ανέφερε ότι αντίθετα με όσα είπε ο δήμαρχος, «υπάρχουν και πολύ μεγάλες διευκολύνσεις για την ταχύτητα των εκταμιεύσεων» ενώ ο δημοτικός σύμβουλος της ίδιας παράταξης, Κώστας Αλεξίου, υπογράμμισε ότι αυτό συμβαίνει σε πολλές ευρωπαικές χώρες. «Και στη Γερμανία , το Βέλγιο, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Σουηδία, τα ταμειακά διαθέσιμα δημοσίων οργανισμών είναι συγκεντρωμένα στην κεντρική τράπεζα κάθε χώρας» είπε. Ο Νίκος Σοφιανός, επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», κατήγγειλε ότι «η κυβέρνηση εντάσσει και τα αποθεματικά των δήμων στους σχεδιασμούς και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Και στο πλαίσιο αυτό είναι και η νέα σφαγή των κεντρικών αυτοτελών πόρων». Ο επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα το σπίτι μας», Βασίλης Καπερνάρος, ζήτησε να υπάρξει από τον δήμο Αθηναίων «η εντονότερη αντίδραση και ρήξη απέναντι σ΄ αυτή την απόφαση-κατασκεύασμα, που καταργεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση». Τέλος, ο επικεφαλής της παράταξης «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας», Πέτρος Κωνσταντίνου, είπε ότι η απόφαση «είναι επίθεση στην Αυτοδιοίκηση. Καταρρίπτεται ο ισχυρισμός ότι βρισκόμαστε σε μεταμνημονιακή περίοδο. Δεν υπάρχει κανένα φως εξόδου από την κρίση». Δ.Β.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ