today-is-a-good-day
18.2 C
Athens

Νέα συνάντηση εκτός προγράμματος Μακρόν-Σίσι

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ολοκλήρωσε σήμερα την επίσκεψή του στην Αίγυπτο με μια νέα συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, αφού απηύθυνε έκκληση για «διάλογο μεταξύ των θρησκειών» στη διάρκεια συναντήσεων που είχε με τις αρχές των μουσουλμάνων και των κοπτών.

Κατά την τρίτη και τελευταία ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στην Αίγυπτο, ο Μακρόν συναντήθηκε για δεύτερη φορά με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, ενόσω βρισκόταν στο αεροδρόμιο, όπου τον περίμενε το αεροπλάνο του για να τον μεταφέρει στην Κύπρο.

Η συνάντηση, που ήταν εκτός προγράμματος, διήρκεσε 45 λεπτά, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, καθυστέρησε την αναχώρηση του Μακρόν. Δεν έχει γίνει γνωστό οτιδήποτε για τις συνομιλίες αυτές.

Χθες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι δύο άνδρες είχαν εκφράσει τις διαφωνίες τους για το ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πριν από τη συνάντηση αυτή, πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις είχαν ζητήσει από τον Μακρόν να αναστείλει τις πωλήσεις όπλων που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την καταστολή των αντιφρονούντων.

Χθες ο Σίσι αρνήθηκε ότι ακολουθούνται τέτοιες πρακτικές. Όμως σήμερα η Διεθνής Αμνηστία επανήλθε στο θέμα: «αντίθετα από τα λεγόμενα του προέδρου αλ-Σίσι, τα θωρακισμένα οχήματα που μεταφέρθηκαν από τη Γαλλία χρησιμοποιήθηκαν στο πλαίσιο της καταστολής στην Αίγυπτο».

Η ΜΚΟ «σημείωσε» εξάλλου «τις δηλώσεις του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος είπε πως ‘η χρήση θωρακισμένων οχημάτων πρέπει να είναι αποκλειστικά στρατιωτική’».

Στη διάρκεια της επίσκεψης του Μακρόν, που είχε σκοπό την ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών, υπογράφτηκαν περίπου τριάντα συμφωνίες και συμβόλαια, αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

 

Σήμερα το πρωί, στη διάρκεια μιας συνάντησης με τον Πατριάρχη της Κοπτικής Εκκλησίας Ταουάντρος Β’ στο Κάιρο, ο Μακρόν τάχθηκε υπέρ «του διαλόγου μεταξύ των θρησκειών», που συνιστά «λύση» απέναντι σε έναν κόσμο που βρίσκεται σε «κρίση».

Είπε επίσης πως ο ρόλος της Γαλλίας στην περιοχή είναι να κάνει «ακόμα περισσότερα για να υποστηρίξει το σύνολο των χριστιανών της Ανατολής».

«Σε αυτό το σημείο, αποφάσισα να διεξαχθεί μια νέα διάσκεψη στο Παρίσι», είπε, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, θα είναι μια διάσκεψη για τις θρησκευτικές μειονότητες της Ανατολής.

Ο Μακρόν μετέβη στην κοπτική εκκλησία των αγίων Πέτρου και Παύλου, που αποτέλεσε στόχο επίθεσης τον Δεκέμβριο του 2016 και προκάλεσε 29 θανάτους. Την ευθύνη για αυτή την επίθεση αυτοκτονίας ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Λίγο μετά, ο Γάλλος πρόεδρος επισκέφθηκε επίσης τον Άχμεντ αλ-Τάγεμπ, τον μεγάλο ιμάμη της ύπατης αρχής του σουνιτικού ισλάμ Αλ Άζχαρ. Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, οι δύο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις για «τη θέση του ισλάμ στον κόσμο και ιδιαίτερα στη Γαλλία».

Τέλος, ο Μακρόν γευμάτισε με μέλη της κοινωνίας των πολιτών που «δραστηριοποιούνται στους τομείς της νομικής προστασίας των κρατουμένων, της ελευθερίας του Τύπου, της ισότητας ανδρών και γυναικών και της προάσπισης των δικαιωμάτων των παιδιών», ανέφερε η γαλλική προεδρία χωρίς να τις κατονομάζει.

«Τον ενημέρωσαν για τις ανησυχίες τους σχετικά με την εξέλιξη της κατάστασης στην Αίγυπτο και τον ευχαρίστησαν για τα μηνύματα που πέρασε στη διάρκεια της επίσκεψής του», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ