15.5 C
Athens

New York Times: Οι πρακτικές αλλαγές που φέρνει η Συμφωνία των Πρεσπών

Στη διαδικασία αλλαγής του ονόματος της πΓΔΜ σε «Βόρεια Μακεδονία» και τις πρακτικές αλλαγές που θα επιφέρει, αναφέρεται σχετικό άρθρο του Associated Press που σημοδιεύουν οι NYT. Μεταξύ άλλων, το άρθρο υπογραμμίζει ότι η αλλαγή ονομασίας θα περάσει και από τα Ηνωμένα Έθνη, όπου εκεί ενδέχεται να υπάρξουν προβλήματα.

Η Ρωσία, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, έχει καταγγείλει τη διαδικασία αλλαγής ονόματος ως ωμή παραβίαση των νόμων της πΓΔΜ υπό την πίεση της Δύσης, ώστε η χώρα να μπορέσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Οι Ρώσοι αξιωματούχοι, ωστόσο, δεν έχουν διευκρινίσει αν η Μόσχα θα αναγνωρίσει το νέο όνομα.

Η κυβέρνηση στα Σκόπια θα έχει μια πενταετή περίοδο χάριτος για την εφαρμογή πρακτικών αλλαγών, όπως η αλλαγή των επισήμων επιστολών και η αλλαγή των διαβατηρίων και των πινακίδων αυτοκινήτων. Η συμφωνία προβλέπει δύο μεταβατικές περιόδους, μία τεχνική και μία πολιτική. Η πενταετής τεχνική περίοδος αφορά τα επίσημα έγγραφα και τα υλικά για διεθνή χρήση, ενώ η πενταετής πολιτική περίοδος αφορά τα έγγραφα και τα υλικά που χρησιμοποιούνται στο εσωτερικό της χώρας.

Η τελευταία αυτή διαδικασία θα μπορούσε να διαρκέσει πολλά ακόμη χρόνια. Τα διαβατήρια θα πρέπει να τροποποιηθούν και οι νέες εκδόσεις αναμένονται μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του 2020. Οι πινακίδες αυτοκινήτων, οι οποίες μέχρι τώρα διέθεταν τον διεθνή κώδικα MK, θα αλλάξουν σε NM ή NMK εντός πέντε ετών.

Ωστόσο, η χώρα θα διατηρήσει τους ισχύοντες κωδικούς MK και MKD, που έχουν ανατεθεί από τον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ISO), για όλους τους άλλους σκοπούς, όπως η ονοματοδοσία στο διαδίκτυο και τη συμμετοχή σε αθλητικές διοργανώσεις. Αναφορικά με τα αγάλματα και τα μνημεία, μόλις τεθεί σε ισχύ η αλλαγή ονόματος, η πΓΔΜ θα έχει έξι μήνες για «να αναθεωρήσει την κατάσταση των μνημείων, των δημόσιων κτιρίων και των υποδομών στην επικράτειά της και στο μέτρο που αναφέρονται με οποιονδήποτε τρόπο στην αρχαία ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό.

Εντός έξι μηνών θα πρέπει επίσης να σταματήσει να χρησιμοποιεί τον δεκαεξάκτινο Ήλιο της Βεργίνας, ένα αρχαίο ελληνικό σύμβολο και που συνδέεται με τη δυναστεία του Αλεξάνδρου, το οποίο η πΓΔΜ παλαιότερα είχε χρησιμοποιήσει στην πρώτη εθνική σημαία μετά την ανεξαρτησία. Αναφορικά με τα εμπορικά ονόματα και τα εμπορικά σήματα, η συμφωνία αναφέρει ότι η Ελλάδα και η πΓΔΜ συμφώνησαν να ενθαρρύνουν τις αντίστοιχες επιχειρηματικές κοινότητες τους να «θεσμοθετήσουν έναν ειλικρινή, διαρθρωμένο και καλόπιστο διάλογο επιδιώκοντας να φτάσουν σε αμοιβαίως αποδεκτές λύσεις». Θα συσταθεί διεθνής επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία θα περιλαμβάνει εκπροσώπους και των δύο χωρών για την υλοποίηση του ως άνω στόχου.

Τέλος, οι δύο πλευρές έχουν ένα χρόνο από την υπογραφή της συμφωνίας, τον Ιούνιο του 2018, για να εξασφαλίσουν ότι τα σχολικά εγχειρίδια ή άλλα υλικά, όπως χάρτες, άτλαντες και οδηγοί διδασκαλίας, δεν θα περιέχουν καμία παραπομπή σε αλυτρωτικές ή αναθεωρητικές απόψεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ