today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Ν.Ταχιάος: Ως Μακεδόνας είμαι προσβεβλημένος από τη συμφωνία των Πρεσπών. Συνέντευξη στο ThePresident

«Η Συμφωνία των Πρεσπών μας εξισώνει ως Μακεδόνες με τους σφετεριστές της ταυτότητάς μας» τονίζει ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Νίκος Ταχιάος, μιλώντας στο thePresident. Ο ίδιος θεωρεί συστηματικό και ανησυχητικό τον τρόπο που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις συγκεντρώσεις για το εθνικό θέμα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και ανεξήγητη την εμμονή της για τη συμφωνία, κόντρα στη βούληση της μεγάλης πλειονότητας του λαού.  Ο κ. Ταχιάος επισημαίνει ακόμα, ότι η πολιτική συγκυρία, αδικεί την ατζέντα της καθημερινότητας της πόλης, που θα έπρεπε  να κυριαρχεί ενόψει δημοτικών εκλογών και προαναγγέλλει συνεργασίες με υποψηφίους συμβούλους προερχόμενους και από χώρους εκτός των ορίων της Νέας Δημοκρατίας.

 

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Μωυσή

 

Συζητάμε  στον απόηχο του συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα. Ποιες οι δικές σας εντυπώσεις απ` όσα έλαβαν χώρα στην Αθήνα;

 

Αυτό που με ανησυχεί είναι ένα μοτίβο που επαναλαμβάνεται εναντίον ειρηνικών συγκεντρώσεων για ένα εθνικό θέμα που η κυβέρνηση χειρίζεται σχεδόν δικτατορικά. Το είδαμε ξανά στην Αθήνα το είδαμε και στη Θεσσαλονίκη. Μια χούφτα ακραίων στοιχείων, είτε λέγονται ακροδεξιοί, είτε αντιεξουσιαστές, που μπορούν εύκολα να ελεγχθούν, προσφέρουν την αφορμή για μια συντονισμένη χρήση τεραστίων ποσοτήτων χημικών από την αστυνομία ενάντια σε ένα πλήθος αποτελούμενο από ειρηνικούς διαδηλωτές, που περιλαμβάνει οικογενειάρχες με μικρά παιδιά, ιερωμένους και ηλικιωμένους. Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση. Το μοτίβο αυτό εξελίσσεται σε defacto αντιδημοκρατική σύμπραξη προβοκατόρων-κυβέρνησης. Και μοιάζει να επαναλαμβάνεται κάθε φορά που η κυβερνώσα αριστερά θέλει να ρίξει νερό στον μύλο του διχασμού και να «σηκώσει» μια «αντιφασιστική» ατζέντα που θεωρεί αναγκαία για να συντηρεί το στενό κομματικό της ακροατήριο.

Πόσο σας απασχολεί ότι η πορεία προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές εξελίσσεται με τα Συμφωνία των Πρεσπών να κυριαρχεί στη δημόσια συζήτηση;

 Ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, το βιώνουμε αυτό πιο έντονα κι αυτό διότι η παραδοσιακή πολιτική βαρύτητα του κεντρικού Δήμου, πόσο μάλλον σε μια χρονιά που θα υπάρξουν και εθνικές εκλογές, ενισχύεται από τους συμβολισμούς και τη σύνδεση της πόλης με το θέμα της Μακεδονίας. Είναι λογικό να μας παρασέρνει το θέμα ως έναν βαθμό. Ως Μακεδόνας αισθάνομαι προσβεβλημένος και από τη Συμφωνία των Πρεσπών και από τους βυζαντινισμούς της κυβέρνησης που κάνει τα πάντα, για να επιβάλει κόντρα στη λαϊκή βούληση μια συμφωνία ασύμφορη για την Ελλάδα. Από την άλλη είναι γεγονός ότι η χρονική συγκυρία αδικεί την ατζέντα της καθημερινότητας της πόλης, για την οποία θα έπρεπε να συζητάμε περισσότερο. Ελπίζω να αποδειχτεί επαρκής ο χρόνος για να το κάνουμε.

 Μήπως η διεξαγωγή μιας αυτοδιοικητικής αναμέτρησης με φόντο τη κεντρική αντιπαράθεση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ευνοεί περισσότερο άλλους συνυποψηφίους προερχόμενους από τη κεντροδεξιά, που έχουν ενδεχομένως μεγαλύτερη «παράδοση» στον δημόσιο λόγο για εθνικά θέματα;

Μακεδονόμετρα μεταξύ ανθρώπων με ομοιογενές εθνικό φρόνημα κύριε Μωυσή, χρησιμοποιούν οι φανατικοί. Όχι οι πατριώτες. Θα υπερασπιστώ τις θέσεις μου κατά του ψυχολογικού «ακρωτηριασμού» που μας επιβάλλεται με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά δεν θα μπω σε κούρσα Μακεδονομαχίας με κανέναν.  Στο συγκεκριμένο πεδίο, μοναδικός μου αντίπαλος είναι η λογική και πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που τελικά θέλει να μας εξισώσει ιστορικά και πολιτισμικά με τους σφετεριστές της ταυτότητάς μας. Όμως ας είμαστε ρεαλιστές. Είμαι υποψήφιος δήμαρχος και όχι υποψήφιος υπουργός εξωτερικών. Το καθήκον μου ως δήμαρχος θα είναι να εκφράζω τον Δήμο, ναι, αλλά ακόμα περισσότερο να τον διατηρώ καθαρό, λειτουργικό για τον εργαζόμενο, τον επαγγελματία, τον επιχειρηματία, εξυπηρετικό για τον δημότη, ευχάριστο και εξωστρεφή έναντι των επισκεπτών της πόλης. Ως υποψήφιοι δήμαρχοι, οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι να κριθούμε και για τις απόψεις που έχουμε για τα κεντρικά πολιτικά ζητήματα, αλλά πολύ περισσότερο για τις λύσεις που έχουμε να προτείνουμε για τα προβλήματα της πόλης. Αυτό φυσικά είναι μια επιλογή που καλούνται να κάνουν και οι πολίτες. Εννοώ την επιλογή των κριτηρίων με τα οποία θα ψηφίσουν το δήμαρχο που θα διοικήσει την πόλη τα επόμενα χρόνια.

Μιλάτε για τα θέματα της πόλης, προβάλετε μια αυτοδιοικητική νοοτροπία, αλλά παράλληλα καταγράφεται η έλευση του Προέδρου της ΝΔ και η σύγκληση μιας παραταξιακής σύσκεψης στελεχών σήμερα Τρίτη για την υποστήριξή σας. Δεν διακρίνετε μια αντίφαση;

Καμία αντίφαση. Απλώς συγκλίνουν οι στοχεύσεις μας. Και εξηγούμαι παραθέτοντας τρία στοιχεία:

1ον) Εξ` αρχής είπα, ότι η υποψηφιότητά μου, δεν θα είναι κομματική, θα είναι όμως πολιτική.  Απεκδύομαι των κομματικών περιορισμών, γιατί και ως υποψήφιος και ως δήμαρχος, θέλω να σχεδιάζω και να ενεργώ για την πόλη και τους δημότες ως σύνολο. Δεν χωράνε κομματικές διακρίσεις σ` αυτό το καθήκον και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά για έναν άνθρωπο που γαλουχήθηκε πολιτικά στην Αυτοδιοίκηση. Διατηρώ ωστόσο, τις αρχές μου, τα «πιστεύω» μου και την ιδεολογική μου αυθεντικότητα.

2ον) Με ευθύνη του κ. Τσίπρα  η εκλογική μάχη για το Δήμο Θεσσαλονίκης έχει συνδεθεί ακόμα περισσότερο με την πολιτική σύγκρουση επί της Συμφωνίας των Πρεσπών, σε έτος εθνικών εκλογών. Είναι απολύτως λογικό λοιπόν, να υπάρχει μια ακόμα μεγαλύτερη εγρήγορση στις τάξεις της Ν.Δ. για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα του υποψηφίου που έχει επιλέξει να στηρίξει.

3ον) Η απλή αναλογική. Απευθυνόμενος στην κοινωνία και βέβαιος ότι θα είμαι τελικά ο επόμενος δήμαρχος μετά τον β΄γύρο των εκλογών, δεν θα παραλείψω να αξιοποιήσω όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στον α΄γύρο, στον οποίο θα κριθεί ο συσχετισμός εδρών στο δημοτικό συμβούλιο. Στο α΄ γύρο θα κριθεί η δυνατότητα λειτουργικής διοίκησης την επόμενη μέρα. Εύλογα λοιπόν, τόσο εγώ όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν εφησυχάζουμε από την προοπτική της επικράτησης στον β΄ γύρο, αλλά είμαστε αποφασισμένοι –ο καθένας για τους δικούς του λόγους- να καταβληθεί το 110% της προσπάθειας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ήδη από τον ά γύρο των εκλογών. Αυτό είναι και το νόημα της αυριανής συνάντησης.

 Τα ενδοπαραταξιακά «μέτωπα» του παρελθόντος αισθάνεστε πως τα έχετε κλείσει;

 Με τους άμεσα ενδιαφερόμενους πιστεύω πως ναι. Το έχω ξαναπεί πως είχα αδικήσει τον Κώστα Γκιουλέκα το 2010. Είχαμε την ευκαιρία και τα συζητήσαμε. Άλλωστε, πριν το πω, το έδειξα, με τη κριτική που έχω ασκήσει δημόσια στον Γιάννη Μπουτάρη για σειρά ζητημάτων τα τελευταία χρόνια. Αν πάλι εννοείτε την κριτική που είχα ασκήσει στον Σαμαρά τον καιρό που ήμασταν κάποιοι εκτός ΝΔ, έχω επαναλάβει σε ανύποπτο χρόνο, πως ο Σαμαράς υπήρξε ένας πολύ καλός πρωθυπουργός, που αδικήθηκε από τον όγκο των προβλημάτων που κλήθηκε να διαχειριστεί στην κρισιμότερη καμπή τους και τελικά δικαιώνεται από τις εξελίξεις, για όλα όσα είχε προβλέψει.

Διαφοροποιήσεις του παρελθόντος πρέπει να εξετάζονται υπό το πρίσμα και με βάση τις συγκυρίες τις εποχής που λαμβάνουν χώρα. Τώρα, μπορεί οι «πληγές» όπως τις θέτετε, να έχουν μείνει στη σκέψη κάποιων φίλων του στενού παραταξιακού δυναμικού. Ελπίζω να τις υπερβούν. Η ζωή προχωρά και οι ανάγκες του σήμερα επιτάσσουν διευρύνσεις σε μεγαλύτερη πολιτική «ακτίνα» και όχι παρατεταμένες ομφαλοσκοπήσεις.

 

Αυτό σημαίνει, ότι εκτός από την παραταξιακή συσπείρωση, επιδιώκετε κατά το σχηματισμό του συνδυασμού σας και συνεργασίες εκτός των ορίων της Ν.Δ.;

Κάποιες έχουν ήδη δρομολογηθεί. Και περί τα μέσα Φεβρουαρίου, σκοπεύω να παρουσιάσω την πρώτη ομάδα υποψηφίων συμβούλων, που θα αποδεικνύει και του λόγου το αληθές. Ξέρετε, δεν περίμενα κανέναν ΣΥΡΙΖΑ, κανέναν «Κλεισθένη» και καμία «απλή αναλογική», να με μάθουν να συνεργάζομαι για τη Θεσσαλονίκη. Έχω μακρά θητεία στην Αυτοδιοίκηση που μου έμαθε ότι η μέγιστη αποτελεσματικότητα έρχεται μέσα από συμπράξεις και συνέργιες. Τη δυνατότητα τέτοιων συμπράξεων τη διερευνώ και με ανθρώπους που έχουν θητεύσει στην «Πρωτοβουλία», μα δεν είχαν την ευκαιρία να λειτουργήσουν βάσει των πραγματικών τους δεξιοτήτων, αλλά και σε άλλους χώρους.

 Τι συμβιβασμούς όμως, προϋποθέτει μια τέτοια συνεργασία; Για παράδειγμα, έχετε μιλήσει για την είσοδο ιδιωτών στην αποκομιδή απορριμμάτων. Πως θα εξασφαλίσετε τη συνεργασία ενός, ας πούμε, κεντροαριστερού που έχει γαλουχηθεί με διαφορετικές αντιλήψεις;

Η λύση σε ένα πρόβλημα δεν έχει ιδεολογία. Υπάρχει το πρόβλημα, υπάρχουν οι επιλογές αντιμετώπισης και υπάρχει η κοινή λογική. Την κοινή λογική τη θεωρώ επίσης ένα κοινό πεδίο συνάντησης ανθρώπων από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες.  Επίσης, σε όλο το δημοκρατικό πολιτικό φάσμα και στην κεντροδεξιά και στη κεντροαριστερά, υπάρχουν οι άνθρωποι της μετριοπάθειας και τα αγύριστα κεφάλια. Θέλω να πιστεύω πως δεν ανήκω στα αγύριστα κεφάλια (γελάει) ούτε θα απευθυνθώ σε τέτοια. Υπάρχουν σε όλους τους χώρους, άνθρωποι της μετριοπάθειας, που χωρίς να είναι καθόλου μέτριοι, έχουν την αίσθηση του μέτρου. Αυτούς θέλω να δω να αξιοποιούνται για το αύριο της Θεσσαλονίκης. Γιατί αυτοί είναι και οι άνθρωποι του μετρήσιμου αποτελέσματος. Και ξέρετε, αυτό το χρειάζονται περισσότερο από κάθε τι άλλο οι Θεσσαλονικείς. Να δούνε μετρήσιμο αποτέλεσμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ