today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

«Το Καρναβάλι που γράφει ιστορία και αναμνήσεις» το θέμα του φετινού πατρινού καρναβαλιού

«Το Καρναβάλι που γράφει ιστορία και αναμνήσεις», μία ιδέα που ανήκει στο πλήρωμα 94 του «Κρυμμένου Θησαυρού», είναι το θέμα του φετινού πατρινού καρναβαλιού, που ξεκινάει στις 19 Ιανουαρίου, με την καθιερωμένη τελετή έναρξης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Γεωργίου.

Σήμερα, ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ο πρόεδρος της κοινωφελούς επιχείρησης του δήμου «Καρναβάλι Πάτρας», Νίκος Χρυσοβιτσάνος και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Σταύρος Τσακίρης, παρουσίασαν τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν την ημέρα της έναρξης, αλλά και κάποιες δράσεις που έχουν προγραμματιστεί κατά τη διάρκεια της καρναβαλικής περιόδου.

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο Νίκος Χρυσοβιτσιάνος «το τελευταίο τριήμερο του καρναβαλιού θα φιλοξενήσουμε κινέζικο σχήμα, που θα παρουσιάσει τον κινέζικο δράκο στις δύο μεγάλες παρελάσεις το Σάββατο και την Κυριακή, ενώ γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστεί το δρώμενο και σε γειτονιά της Πάτρας».

Όσον αφορά στην τελετή έναρξης ο Νίκος Χρυσοβιτσιάνος είπε ότι «προετοιμάζεται μια τελετή αξιοποιώντας όλες τις δομές του δήμου και των οργανισμών του, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα ανάδειξης σε καλλιτεχνικά σχήματα της Πάτρας και σε πατρινούς καλλιτέχνες» προσθέτοντας:

«Με την επιμέλεια και τη σκηνοθετική ματιά του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ, Σταύρου Τσακίρη, οργανώθηκε ένα θέαμα, το οποίο θα ξεδιπλωθεί σε δύο σκηνές, με πρωταγωνιστές τους κατασκευαστές των αρμάτων, τα μέλη των πληρωμάτων που εμπνεύστηκαν τις στολές τους και τους συνθέτες που το “τραγούδησαν”, οι οποίοι με την παρουσία τους στην τελετή θα ζωντανέψουν τις αναμνήσεις».

Στην τελετή θα συμμετάσχουν η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης», η Ορχήστρα Πνευστών «Ο Πατρεύς», η Νίνα Λοτσάρη, η Βασιλική Καραγιάννη, ο Τάσος Μαραγκός, η ομάδα κρουστών Bloco Swingueira, και το συγκρότημα πνευστών οργάνων Oulaloum Street Show Band. Το δρώμενο της εκδήλωσης θα το πλαισιώσουν πληρώματα του «Κρυμμένου Θησαυρού» και τα χορευτικά του δήμου, ενώ παρουσιάστρια της εκδήλωσης θα είναι η δημοσιογράφος, Νατάσα Τραγουστή.

Στη συνέχεια ο Νίκος Χρυσοβιτσιάνος μίλησε και για τα καρναβαλικά άρματα που κατασκευάζονται, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Σο καρναβαλικό εργαστήριο, ετοιμάζονται δύο εντυπωσιακά άρματα του βασιλιά καρνάβαλου και της βασίλισσας. Ιδιαίτερα το άρμα της βασίλισσας εκτός από κίνηση θα έχει ειδικά εφέ. Επίσης, ετοιμάζεται μετά από πολλά χρόνια άνθινο άρμα, θέλοντας να τιμήσουμε την ιστορία του καρναβαλιού».

Ο πρόεδρος της κοινωφελούς επιχείρησης μίλησε και για τα οικονομικά του καρναβαλιού, τονίζοντας ότι «ως δημοτική αρχή, παραλάβαμε ένα μεγάλο χρέος, το οποίο μας έβαζε εμπόδια στη λειτουργία της κοινωφελούς και στη διεξαγωγή των εκδηλώσεων». Σήμερα, συνέχισε «τα βήματα που έχουν γίνει, έχουν αποτελέσματα και από τα 4.000.000 ευρώ χρέος, που παραλάβαμε, τώρα είναι στο 1.300.000 ευρώ».

Αυτό, όπως είπε «έγινε χάρη στη δουλειά και στην αποφασιστικότητα, που έδειξαν οι εργαζόμενοι».

Από την πλευρά του, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Σταύρος Τσακίρης, επεσήμανε ότι «φέτος την ιστορία του πατρινού καρναβαλιού την αφηγούνται οι κατασκευαστές των αρμάτων, οι ράφτρες των κοστουμιών, τα μέλη των πληρωμάτων που εμπνεύστηκαν τις στολές και οι συνθέτες που το “τραγούδησαν” και με την παρουσία τους στην τελετή έναρξης ζωντανεύουν τις αναμνήσεις».

Αναφερόμενος στους κατασκευαστές του καρναβαλικού εργαστηρίου, είπε ότι «αποτελούν μια παγκόσμια μοναδική περίπτωση και δεν είναι ούτε απλοί ζωγράφοι, ούτε γλύπτες».

Ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης είπε ότι «το Σάββατο 19 Ιανουαρίου ξεκινά η μεγάλη λαϊκή γιορτή, το πατρινό καρναβάλι, και είναι χαρά μας να παραβρεθεί σε αυτή γιορτή όλος ο πατραϊκός λαός και να νιώσει ότι η ζωή δεν είναι τιμωρία, αλλά χαρά που πρέπει να τη γευτούμε».

Στη συνέχεια εξέφρασε την αντίθεσή του στην επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων το βράδυ της τελετής έναρξης, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Δεν είναι θετική εξέλιξη το γεγονός ότι εργαζόμενοι και έμποροι, την ώρα που θα γίνεται η έναρξη του καρναβαλιού, να μην μπορούν να είναι παρόντες. Δυστυχώς, η Περιφέρεια και ο εμπορικός σύλλογος αποφάσισαν, ο πατραϊκός λαός και οι επισκέπτες μας, αντί να παρακολουθήσουν την έναρξη και να διασκεδάσουν, να ψωνίζουν στα ανοικτά εμπορικά καταστήματα. Νομίζω ότι υπάρχει ακόμα χρόνος να το σκεφτούν οι εμπνευστές αυτής της επιλογής και να ανακαλέσουν την απόφασή τους, γιατί αυτή η χαρά πρέπει να αγκαλιάσει όλους μας».

Πάντως, με ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Πάτρας γνωστοποίησε σήμερα το απόγευμα, ότι τα καταστήματα θα λειτουργήσουν το Σάββατο 19 Ιανουαρίου στο πλαίσιο του εθνικού ωραρίου, δηλαδή από τις 10:30 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ. Μάλιστα όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, «διαπιστώνεται ότι δημιουργείται μια αρνητική συγκυρία από το άνοιγμα την επόμενη ημέρα ορισμένων πολυκαταστημάτων και εμπορικών αλυσίδων, παρά την αντίθετη θέση του εμπορικού συλλόγου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ