today-is-a-good-day
22.4 C
Athens

Welt: Ο Αλ.Τσίπρας μοιράζει προεκλογικά δώρα – Ανησυχία για νέο πρόγραμμα

Οι τελευταίες ενέργειες του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, απασχολούν όλο και συχνότερα τα ξένα ΜΜΕ καθώς πολλά είναι τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για τον προβληματισμό οικονομολόγων για τα «ακριβά προεκλογικά δώρα» που μοιράζει ο κ. Τσίπρας.

Στο άρθρο της η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» αναφέρει πως ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας θέλοντας να αποτρέψει την απώλεια εξουσίας στις επόμενες εκλογές μοιράζει ακριβά προεκλογικά δώρα και κάνει πίσω σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα «Οι οικονομολόγοι ανησυχούν» και συνεχίζει τονίζοντας πως «εάν ο Τσίπρας τώρα αρχίσει να μοιράζει προεκλογικά δώρα, τότε η επιτυχία των δύσκολων μεταρρυθμίσεων των τελευταίων ετών τίθεται σε κίνδυνο».

«Αν δείτε το υψηλό επίπεδο του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα, τότε γίνεται ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει περιθώριο γι’ αυτό το είδος των δαπανών», επισημαίνει.

Το δημοσίευμα αναφέρει στη συνέχεια πως τον πρώτο χρόνο μετά το τέλος των προγραμμάτων διάσωσης που έλαβε η μεσογειακή χώρα που επλήγη από οικονομική κρίση, όλο και περισσότεροι αναλυτές διερωτώνται: στις 20 Αυγούστου του 2018, η Αθήνα απελευθερώθηκε από τα προγράμματα διάσωσης των δανειστών.

Προκειμένου να αποφευχθεί μια ελληνική χρεοκοπία, η Ε.Ε και το ΔΝΤ παρείχαν βοήθεια στη χώρα από το 2010, ύψους 289 δισεκατομμυρίων ευρώ. Και τώρα, η ελληνική κυβέρνηση κάνει χρηματικά δώρα, στις οικογένειες και τους ιδιοκτήτες ακινήτων, σε αγρότες και δημόσιους υπαλλήλους, σε συνταξιούχους και καταναλωτές, οι οποίοι όμως δεν ωφελούνται τουλάχιστον έμμεσα από τη χρηματική ευλογία.

Η Ελλάδα δεν κατάφερε να επιστρέψει στις κεφαλαιαγορές, ενώ το χρέος «ζαλίζει» αγγίζοντας το 178% του ΑΕΠ. Τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών είναι φορτωμένα με επισφαλή δάνεια.

«Το ΔΝΤ θεωρεί ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μπορεί να είναι διασφαλισμένη το πολύ έως το 2038. Εάν η χώρα δεν επιτύχει σύντομα την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, τότε στη χειρότερη περίπτωση θα χρειαστεί νέα πακέτα βοήθειας – μια κατάρρευση για την ΕΕ και την Ευρωζώνη», αναφέρει η εφημερίδα.

Αναφερόμενη στις εκλογές η Welt αναφέρει χαρακτηριστικά πως ο ενθουσιασμός για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει εξαφανιστεί μαζικά καθώς μόνο το 23% των Ελλήνων τάσσεται υπέρ του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Ο κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα, το κόμμα των ΑΝΕΛ, λαμβάνει μόλις 2% και δεν μπαίνει καν στη Βουλή.

Νικητής των εκλογών θα είναι το συντηρητικό κόμμα της αντιπολίτευσης, Νέα Δημοκρατία, η οποία προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον δέκα μονάδες», καταλήγει το δημοσίευμα.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ