today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Αστέρι

Χριστούγεννα χωρίς αστέρι δε γίνεται, αφού οι μάγοι, οι σοφοί επιστήμονες της Περσίας, έφθασαν εκεί όπου γεννήθηκε ο Χριστός, ακολουθώντας το φωτεινό αστέρι, του οποίου την ύπαρξη είχαν ήδη δει και μελετήσει. (…ὁ ἀστήρ ὅν εἶδον ἐν τῇ ἀνατολῇ προῆγεν αὐτούς, ἕως ἐλθών ἔστη ἐπάνω οὗ ἦν τὸ παιδίον. Ἰδόντες δὲ τὸν ἀστέρα ἐχάρησαν χαρὰν μεγάλην σφόδρα. Ματθαίος 2, 9-10. Σε νεοελληνική απόδοση: … το αστέρι το οποίο είδαν στην ανατολή τους οδηγούσε, μέχρις ότου ήλθε και στάθηκε πάνω στο σημείο, όπου βρισκόταν το παιδί. Αφού τον είδαν χάρηκαν πάρα πολύ.).

*Της Σοφίας Μουρούτη Γεωργάνα

Ὁ ἀστήρ, τοῦ ἀστέρος, είναι το φωτεινό, λαμπερό αστέρι, λέξη που μας δίνει το λατινικό αστέρι stella, το αγγλικό star, το γερμανικό Stern και τόσες άλλες. Συγγενεύει ετυμολογικά με την ἀστραπή, επειδή η λάμψη της είναι τόσο έντονη και δυνατή.

Ομηρικός τύπος από την ινδοευρωπαϊκή ρίζα *ster-, που δηλώνει τον διασκορπισμένο, τον απλωμένο στον ουρανό.

Αρχικά αναφερόταν στο λαμπρότερο αστέρι στον ουρανό, το Σείριο, που ανήκει στον αστερισμό του Μεγάλου Κυνός. Αργότερα ἀστὴρ ήταν και η φλόγα της φωτιάς, αλλά και κάθε φωτεινό και λαμπερό πρόσωπο.

Το αστέρι ή άστρο της δικής μας καθομιλουμένης εκτός από αντικείμενο μελέτης των Φυσικών Επιστημών, που εξετάζουν τη θέση, την κίνηση, τη μάζα, την τροχιά, το φάσμα των αστέρων, τους απλανείς αστέρες και τόσα άλλα σχετικά με το αστρικό σύμπαν και τους αστεροειδείς. Δυστυχώς, δεν είμαστε αστέρια στον τομέα αυτό, για να σας τα εξηγήσουμε. Πάντως η μελέτη των αστρονομικών φαινομένων στο αστεροσκοπείο, ακόμα και από μη ειδικούς, είναι μια πραγματική εμπειρία.

Ο αστέρας ή το αστέρι, όμως, ενδέχεται να αποτελεί θέμα της κοινωνιολογίας, της δημοσιογραφίας, του μηντιακού χώρου. Εκείνοι  ασχολούνται με αστέρες της μουσικής, του θεάτρου και του κινηματογράφου.

Όσοι πάτε χριστουγεννιάτικες διακοπές, θα φροντίσετε να βρείτε ένα καλό ξενοδοχείο, που η ποιότητά του και οι παρεχόμενες υπηρεσίες θα ανταποκρίνονται στα δύο, τρία τέσσερα ή πέντε αστέρια της διαβάθμισής του.

Γιορτές είναι, θα φάμε, θα πιούμε, θα βάλουμε και στα γλυκά κονιάκ πέντε ή επτά αστέρων και μπορεί να δειπνήσουμε με πρόσωπα πολλών αστέρων.

Τα αστεράκια μας, τα μικρά μας παιδιά, περιμένουν τα δώρα, αν και όλοι μας λίγο έως πολύ θέλουμε να έχουμε άστρο την καινούργια χρονιά, να μας ευνοήσει, δηλαδή, η τύχη.

Χριστούγεννα θα εορταστούν σε όλα τα μέρη του κόσμου. Στις ΗΠΑ για παράδειγμα, τη χώρα με την αστερόεσσα σημαία, μια πρόγευση Χριστουγέννων είναι η εορτή των Ευχαριστιών, μετά από την οποία ξεκινά επίσημα η χριστουγεννιάτικη προετοιμασία.

Αστερόεσσα σημαία έχει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και αυτή, την επόμενη χρονιά, θα έχει ένα αστεράκι λιγότερο.

Προς το παρόν, αντικρίζουμε παντού αστέρια, στο στολισμό των δρόμων, στην κορυφή των χριστουγεννιάτικων δώρων και στα χαρτιά περιτυλίγματος, που κάποια μάλιστα είναι πασπαλισμένα με αστερόσκονη.

Μερικοί βλέπουν αστεράκια ή πουλάκια από την κούραση. Σε αυτούς ευχόμαστε καλή ξεκούραση, για να μπορέσουν να απολαύσουν τη μαγεία του αστερισμού των Χριστουγέννων.

*Η Σοφία Μουρούτη – Γεωργάνα είναι φιλόλογος και διδάσκει στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ