today-is-a-good-day
21.8 C
Athens

Υπογραφή συμφώνου συνεργασίας της γαλλικής Πρσβείας με την ΕΟΕ

Η υπογραφή συμφώνου συνεργασίας για την από κοινού προώθηση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024 και της γαλλικής γλώσσας πραγματοποιήθηκε από την Πρεσβεία της Γαλλίας, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ), το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία (ΕΘΝΟΑ).

Το σύμφωνο υπέγραψαν ο -οικοδεσπότης της εκδήλωσης- Γάλλος Πρέσβης, Κριστόφ Σαντεπί, ο αντιπρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της ΕΟΕ, Στέλιος Αγγελούδης και Μανώλης Κολυμπάδης, αντίστοιχα, ο διευθυντής του Γαλλικού Ιντιστούτου, Μικέλ Ουσό, και ο πρόεδρος της ΕΘΝΟΑ, Γιώργος Αλικάκος. Επίσης, το «παρών» έδωσαν οι Έλληνες Ολυμπιονίκες, Σοφία Μπεκατώρου (Ιστιοπλοϊα) και Θωμάς Μπίμης (καταδύσεις), ο Παραολυμπιονίκης Γιάννης Κωστάκης (100μ κολύμβησης) και ο Γάλλος Ολυμπιονίκης, Σεμπαστιάν Βιελεντάν (κωπηλασία), όλοι τους κάτοχοι μεταλλίων από την διοργάνωση του 2004 στην Αθήνα, οι οποίοι κατέθεσαν τις δικές τους μαρτυρίες και εμπειρίες από τις επιτυχίες τους στην ελληνική πρωτεύουσα μέχρι τη σημερινή τους πορεία στον αθλητισμό και τις σκέψεις τους για το 2024.

Το σύμφωνο συνεργασίας αποσκοπεί επίσης στην ανάδειξη της ιστορίας του Ολυμπισμού στον ευρωπαϊκό πολιτισμό, αξιοποιώντας τη θέση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας 2004, στην διάδοση του Ολυμπιακού πνεύματος. Ενθαρρύνοντας τον εξειδικευμένο διάλογο μεταξύ Ελλήνων και Γάλλων ειδημόνων του Ολυμπισμού και την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού εθελοντισμού, εντάσσεται στη δυναμική των ιστορικών και πολιτιστικών δεσμών μεταξύ της Ελλάδας, λίκνο των Ολυμπιακών Αγώνων, και της Γαλλίας, προς όφελος του Ολυμπιακού κινήματος και σύμφωνα με το Ολυμπιακό πνεύμα που κληροδότησαν οι Δημήτριος Βικέλας και Πιέρ ντε Κουμπερτέν.

Ο Γάλλος Πρέσβης ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή όλων των φορέων στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε με κάθε επισημότητα. Ο κ. Αγγελούδης τόνισε ότι το σύμφωνο αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την ενίσχυση τόσο του Ολυμπισμού όσο και των δεσμών με τη Γαλλία και άλλες χώρες, ενώ προέτρεψε τον Γάλλο Πρέσβη να επεκταθεί το πρόγραμμα στη Θεσσαλονίκη και άλλα μέρη της Ελλάδας. Ο κ. Κολυμπάδης είπε ότι η πρόταση συμμετοχής στο πρόγραμμα αποτέλεσε για την ΕΟΕ μια ευχάριστη έκπληξη και για το λόγο αυτό ανταποκρίθηκε θετικά. Τέλος, ο κ. Αλικάκος τόνισε ότι είναι ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη του Ολυμπιακού κινήματος στη νέα γενιά.

Επίσης, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης έγινε η παρουσίαση του σχεδίου «Η γενιά του 2004 στην Ελλάδα στο δρόμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024», ένα πιλοτικό πρόγραμμα που συνδιοργανώνουν οι τέσσερις φορείς (Πρεσβεία της Γαλλίας, ΕΟΕ, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, ΕΘΝΟΑ) με σκοπό την ανάπτυξη του πνεύματος αλληλοβοήθειας, της ανεκτικότητας και της ενσωμάτωσης, στηρίζοντας την δυναμική της «Γενιάς 2004» στην Ελλάδα, ως σύμβολο των αξιών του αθλητισμού και της Γαλλοφωνίας.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που θα ξεκινήσει το 2019 και θα ολοκληρωθεί το 2024, αποσκοπεί στη δημιουργία ενός ενεργού δικτύου 1.800 νέων (μαθητών και φοιτητών), γεννημένων το 2004, χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, μία δίγλωσση «γενιά 2024», ικανή να διαδώσει στον  ελληνικό κοινωνικό ιστό, από κοινού με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας, τη γαλλική Πρεσβεία, την ΕΟΕ και την ΕΘΝΟΑ, το Ολυμπιακό πνεύμα, το ενδιαφέρον για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι το 2024 και για τη γαλλική γλώσσα.

Για την δημιουργία αυτής της κοινότητας, καθιερώνεται μια σειρά ετήσιων Ολυμπιακών συναντήσεων διάρκειας 4 ημερών η κάθε μία, εκ των οποίων 2 θα είναι αφιερωμένες σε ανταλλαγές μεταξύ 300 νέων Ελλήνων που γεννήθηκαν το 2004, καθώς και Ελλήνων και Γάλλων Ολυμπιονικών και Παραολυμπιονικών των Αγώνων της Αθήνας 2004, οι οποίες θα λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα, στις εγκαταστάσεις της ΕΟΕ και στο Παναθηναϊκό στάδιο. Επίσης, μία ειδική ημέρα αφιερωμένη στον Ολυμπισμό και τον αθλητισμό θα διοργανώνεται κάθε χρόνο την 1η εβδομάδα του Οκτωβρίου και μέχρι την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024, στο πλαίσιο της «Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού».
Η πρώτη διοργάνωση των «Ολυμπιακών Ημερίδων» θα διεξαχθεί 6-10 Μαΐου 2019 στην Αθήνα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ