today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Ακραιφνής

Μια άλλη λέξη για τον αμιγή, τον καθαρό, τον ακέραιο είναι επίθετο ὁ, ἡ ἀκραιφνής, τὸ ἀκραιφνές με ψιλές και βαρείες αρχικά, χωρίς αυτά τα σημαδάκια, όμως, στην συνέχεια.

Της Σοφίας Μουρούτη Γεωργάνα

Αλλά μια που το έφερε ο λόγος και πηγαίνουμε πίσω, να πούμε ότι αποτελεί σύνθετη λέξη, που απαρτίζεται από δύο συνθετικά, ἀκέραιος και φανής (=φανερός), κατά μία εκδοχή. Επειδή ήταν δύσκολη η προφορά του και δύσκολος στην χρήση ο τύπος, κατέληξε να επικρατήσει ο πιο σύντομος, ως πιο εύχρηστος, ο ακραιφνής, δηλαδή. Άλλη ετυμολογική προσέγγιση θέλει την λέξη σύνθετη από το ἄκρος και αἴφνης, το ξαφνικά. Και οι δύο ετυμολογικές προσεγγίσεις αφήνουν κενά στην ερμηνεία.

Ο Αριστοφάνης, ο κωμικός ποιητής, κάνει λόγο στα «Αποσπάσματα» που μας έχουν διασωθεί για ἀκραιφνές ὕδωρ, για διαυγές νερό, χωρίς προσμείξεις. Η απόλυτη φτώχεια, στην οποία μακάρι να μην φθάσουμε, ήταν ἀκραιφνής πενία, άκρα, απόλυτη ένδεια. Στον Θουκυδίδη (1.19, 52) ἀκραιφνής ξυμμαχία χαρακτηρίζεται η αθηναϊκή συμμαχία, ολόκληρη, άθικτη, πριν αρχίσουν να αποχωρούν οι καημένες ελληνικές πόλεις, η μια μετά την άλλη, για να μην υφίστανται την ηγεμονία των Αθηνών.

Σήμερα, ο ακραιφνής είναι ο γνήσιος, εκείνος που δεν πηγαίνει πότε από εδώ, πότε από εκεί. Αναζητάμε τον ακραιφνή αριστερό, ακραιφνή δεξιό, ακραιφνή Ολυμπιακό ή Παναθηναϊκό, που δεν επηρεάζεται από συγκυρίες και καταστάσεις και μένει σταθερά προσηλωμένος στην ιδεολογία του ή στην ομάδα του. Σε πιο απλά ελληνικά θα λέγαμε ότι είναι «βαμμένος» αριστερός, Ολυμπιακός και πάει λέγοντας.

Υπάρχουν και ακραιφνείς υποστηρικτές της υγιεινής διατροφής, που δεν κάνουν εκπτώσεις ακόμα και στις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού, τρώγοντας ένα αθώο παγωτάκι.

Επίσης, οι ακραιφνείς τουριστικές περιοχές, όπως η Μύκονος, η Ρόδος, η Σαντορίνη, τις οποίες δεν συνηθίζει να επισκέπτεται κάποιος, αν δεν θέλει να πάει σε ένα ακραιφνώς, γνησίως, κοσμικό και κοσμοπολίτικο νησί, που θα δει άλλους και θα τον δουν οι άλλοι ότι είναι εκεί, άρχισαν να υποδέχονται τον κόσμο με νέες, υψηλότερες τιμές.

Έχουμε παράλληλα και τους ακραιφνείς καλλιτέχνες, που δημιουργούν, επειδή έχουν ταλέντο και έμπνευση. Αυτοί οι τελευταίοι είναι πραγματικοί τεχνίτες του χρωστήρα, της μελωδίας ή του λόγου και τα έργα τους έχουν διαχρονική αξία, γίνονται κλασσικά.

Κι εμείς, με την σειρά μας, θα κάνουμε τα πάντα, για να σας παρουσιάζουμε ακραιφνή την αλήθεια, απαραποίητη, ανόθευτη και ατόφια. Γιατί, στην αντίθετη περίπτωση, θα επινοούμε μυθεύματα, θα πλάθουμε ψευδείς ειδήσεις και θα διασπείρουμε αναληθείς πληροφορίες.

*Η Σοφία Μουρούτη – Γεωργάνα είναι φιλόλογος και διδάσκει στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ