today-is-a-good-day
17.5 C
Athens

Euroactive: Υπό πίεση ο Βέμπερ για να πάρει θέση στο όνομα των Σκοπίων

Ο επίσημος υποψήφιος του ΕΛΚ για τις ευρωεκλογές, M.Weber, έχει παραμείνει σιωπηλός σχετικά με τη συμφωνία για την ονομασία της πΓΔΜ, στην οποία κατέληξαν Αθήνα και Σκόπια, και η οποία γενικά έχει υιοθετηθεί από το ΕΛΚ αλλά απορρίπτεται από ορισμένα μέλη του, συμπεριλαμβανομένων των μελών του στις δύο χώρες.

Ωστόσο, οι ανησυχίες για της σιωπή του, όπως και οι πιέσεις στον Βαυαρό πολιτικό να μιλήσει, αυξάνονται. «Θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη στάση του. Πρέπει να αποσαφηνίσει τι πιστεύει πάνω στο ζήτημα καθώς και σε πολλά άλλα θέματα, όπως ο V. Orban της Ουγγαρίας», δήλωσε στο Euractiv η επικεφαλής της ομάδας GUE-NGL στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Gabi Zimmer.

Ένας από τους λόγους για αυτήν την στάση, σύμφωνα με την Zimmer, είναι ότι ο Weber βρίσκεται κοντά στις πολιτικές δυνάμεις που αντιτίθενται στη συμφωνία και στις δύο χώρες. Για τον ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών, U. Bulmmann, το ζήτημα είναι βαθύτερο και συνδέεται με τον ευρύτερο πολιτικό προσανατολισμό του ΕΛΚ. «Θεωρώ ότι το ΕΛΚ βρίσκεται μπροστά σε ένα σταυροδρόμι και δυσκολεύεται να αποφασίσει ποια οδό θα ακολουθήσει», είπε ο Bullmann στο Euractiv.

Η σιωπή του Weber στο ζήτημα δεν έχει μείνει ασχολίαστη ούτε εντός του ΕΛΚ. Μιλώντας σε συνέδριο του κόμματος στο Ελσίνκι στις 8 Νοεμβρίου, ο Π/Θ της Βουλγαρίας, B. Borissov, επέκρινε τα αδελφά κόμματα σε Ελλάδα και ‘Μακεδονία’, αλλά και την ηγεσία του ΕΛΚ, για «έλλειψη πειθαρχίας». «Τι συμβαίνει; Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα στη ‘Μακεδονία’ θέλει να προσχωρήσει σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, η ελληνική ακροαριστερά θέλει η γειτονική ‘Μακεδονία’ να προσχωρήσει σε ΕΕ και ΝΑΤΟ αλλά τα αδελφά κόμματά μας σε αυτές τις χώρες δεν θέλουν. Θέλω να κάνω μια απλή ερώτηση. Υπάρχει πειθαρχία στο ΕΛΚ ή όχι;», ρώτησε ο Borissov, εκφράζοντας τη λύπη του που ο Weber δεν ήταν εκεί για να τον ακούσει. Πρόσθεσε ότι μιλά ως κομματικός ηγέτης.

«Ως Π/Θ, δεν θα επέτρεπα ποτέ στον εαυτό μου να κάνει υποδείξεις σε άλλες χώρες», είπε και πρόσθεσε: «Αλλά εμείς, ως ΕΛΚ, ρωτήσαμε τα αδελφά κόμματα σε Ελλάδα και ‘Μακεδονία’: Θέλετε να δείτε την ‘Μακεδονία’ σε ΕΕ και ΝΑΤΟ ή όχι;», είπε χειροκροτούμενος. Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση φοβάται ότι η ακροδεξιά Χρυσή Αυγή προσπαθεί να επηρεάσει μαθητές σχολείων στη Β. Ελλάδα και ότι οι εθνικιστές βρίσκονται πίσω από τις καταλήψεις κατά της συμφωνίας αλλαγής της ονομασίας της πΓΔΜ, αναφέρει τέλος το δημοσίευμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ