today-is-a-good-day
14.8 C
Athens

ΟΟΣΑ: “Ναι μεν αλλά” οι εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία

Ρυθμό ανάπτυξης 2,3% και πρωτογενές πλεόνασμα ελάχιστα πάνω από τον στόχο, εκτιμά για την ελληνική οικονομία στην νεότερη έκθεσή του ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Προβλέψεις που είναι λιγότερο αισιόδοξες από τις κυβερνητικές εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,5% το 2019.

Βασικός μοχλός της ανάκαμψης θα είναι οι εξαγωγές, οι οποίες θα ωφεληθούν από «αυξανόμενη ζήτηση από το εξωτερικό και βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα». Ο Οργανισμός προβλέπει επίσης αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, κατά 1,1%, και τόνωση των επενδύσεων κατά 9,4%.

Ο ΟΟΣΑ ωστόσο επισημαίνει πως η στήριξη των επενδύσεων θα απαιτήσει τήρηση των μεταρρυθμίσεων για την ανταγωνιστικότητα των αγορών αγαθών και υπηρεσιών. Υπογραμμίζει δε πως καλύτερες επιδόσεις στο μεταρρυθμιστικό έργο θα αύξαναν την παραγωγικότητα, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές πέρα από τις προσδοκίες.

Στο κοινωνικό μέτωπο, θετικά αξιολογούνται μεταξύ άλλων τα επερχόμενα προγράμματα επιδότησης ενοικίου και παροχής σχολικών γευμάτων, που θεωρούνται σημαντικά «ώστε να μειωθεί το υψηλό επίπεδο φτώχειας».

Ο Οργανισμός υπογραμμίζει όμως πως το όλο σύστημα πρόνοιας παραμένει «σύνθετο» και πρέπει να απλοποιηθεί ώστε να βελτιωθεί τόσο η ποιότητα των υπηρεσιών όσο και να μειωθεί το κόστος.

Ο ΟΟΣΑ επαναλαμβάνει τέλος το κάλεσμά του για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. Σημειώνει πως τυχόν «σοκ» στο κόστος εξυπηρέτησής τώρα που η χώρα βρίσκεται εκτός Μνημονίου μπορεί να αποδυναμώσει τα δημοσιονομικά και την εμπιστοσύνη, πλήττοντας την ανάπτυξη.

Τα μέλη της Ευρωζώνης έχουν δεσμευτεί πως θα επανεξετάσουν την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους το 2032. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά πως το χρέος θα ξεφύγει από την τροχιά βιωσιμότητας στα μέσα της ίδιας δεκαετίας. Ο ΟΟΣΑ δεν συμμετείχε σε προγράμματα στήριξης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ