today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Πολυτεχνείο: Ο φθίνων συμβολισμός

*Γράφει ο Νίκος Σίμος

Κάθε χρόνο αυτές τι μέρες, εκείνο που απασχολεί και τις κυβερνήσεις, και τα κόμματα και την Αστυνομία και τα ΜΜΕ είναι ο εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου και η περιβόητη πορεία προς την αμερικανική Πρεσβεία –ως υπομνηστική διαμαρτυρία του ρόλου που η τότε ηγεσία των ΗΠΑ είχε παίξει και στη στήριξη της δικτατορίας αλλά και στο μετέπειτα δράμα της Κύπρου. Για τις εκδηλώσεις αυτές που θα έπρεπε να είχαν τα στοιχεία της εθνικής συλλογικότητας –αφού καθιερώθηκε, εν τινι μέτρω και υποκριτικά ως μέρα εθνικής μνήμης- τον ρόλο του «οικοδεσπότη» επιχειρούσε, επι σειράν ετών να μονοπωλήσει η Αριστερά, μέχρι που εφέτος την Αριστερά αυτήν –όχι το ΚΚΕ- την θεώρησαν παρείσακτη οι φοιτητικές οργανώσεις. Οι οποίες θα ήσαν αξιομνημόνευτες μόνον αν η στάση τους αυτή υπαγορευόταν από την ευθύνη αυτής της κυβέρνησης για την κατάντια των πανεπιστημιακών χώρων.

Το πως έχει εκφυλισθεί ο εορτασμός της 17ης Νοεμβρίου –ημερομηνία που καπηλεύτηκαν και, άρα απαξίωσαν ακόμη και οι τρομοκράτες- όλοι το γνωρίζουμε. Και το πως εξελισσόταν η περιβόητη πορεία διαμαρτυρίας όλοι το γνωρίζουμε, και περισσότερο απ’ ολους οι κουκουλοφόροι. Αν κι εφέτος όπως εχει προσφυώς λεχθεί, λόγω του σφόδρα φιλοαμερικανικού Μαξίμου, η πορεία θα μπορούσε να μην καταλήγει στην αμερικανική πρεσβεία αλλά να αρχίζει από αυτήν καινα καταλήγει στο Πολυτεχνείο. Χώρια που, επειδή οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσαν να καταθέσουν στεφάνι στο Πολυτεχνείο, θα μπορούσαν να το καταθέσουν στην οικία του αμερικανού πρέσβυ!!

Σε τελευταία ανάλυση, με τα χρόνια, αυτό το «εθνικό μνημόσυνο», έχει παύσει να εκπληρώνει τον σκοπό που θα έπρεπε. Με αποτέλεσμα, αν θέλαμε πράγματι να τιμούμε μία επέτειο που υπήρξε η αφετηρία –όχι η αφορμή και ο λόγος- για την κατάρρευση της δικτατορίας, θα έπρεπε να συμβάλαμε όλοι στη διεύρυνση της Δημοκρατίας την οποία τώρα απολαμβάνουμε ως «αυτονόητο καθεστώς» και το οποίο δεν είναι, όπως αποδείχτηκε πριν από 51 χρόνια. Διότι, μπορεί η Δημοκρατία στη χώρα μας να είναι θεμελιωμένη, ως προς τις βασικές της αρχές, δηλαδή την αφοσίωση των Ενόπλων Δυνάμεων στα εθνικά τους καθήκοντα και μόνο, την απρόσκοπτη, μέσω ελεύθερων και τίμιων εκλογών, εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία, κλπ,κλπ. Όμως υπάρχουν πολλά γεγονότα που αντί να βαθαίνουν, ρηχαίνουν σήμερα την Δημοκρατία, με απόλυτη ευθύνη μιας αυταρχικής κυβέρνησης που αν και εξελέγη με δημοκρατικό τρόπο ευτελίζει τους Θεσμούς μετερχόμενη κάθε μέσο αυθαιρεσίας, καθε τακτική πολιτικού και κοινωνικού διχασμού.
Κατά τα άλλα το Πολυτεχνείο μας μάρανε….

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ