today-is-a-good-day
20.6 C
Athens

Εκδήλωση της «Διπλωματίας των Πόλεων» στη Βηρυτό για την τουριστική προβολή της Θεσσαλονίκης

Ενθουσιασμένος με όσα έμαθε για τη Θεσσαλονίκη κατά την παρουσίαση της πόλης που έκανε ελληνική αποστολή στη Βηρυτό, δήλωσε ο υπουργός τουρισμού του Λιβάνου, Αβέντις Γκιντανιάν, εκφράζοντας μάλιστα την επιθυμία να την επισκεφθεί σύντομα. Ο κ. Γκιντανιάν ήταν ένας από τους επίσημους προσκεκλημένους στην εκδήλωση-παρουσίαση που διοργάνωσε η αποστολή της «Διπλωματίας των Πόλεων» στη Βηρυτό, όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 50 επαγγελματίες, εκπρόσωποι φορέων και επιχειρηματίες από το χώρο του τουρισμού, της εκπαίδευσης, του επιχειρείν και της υγείας, από τη Θεσσαλονίκη.

«Είμαστε σαν πωλητές, πουλάμε προϊόντα. Ο κόσμος πρέπει να αγαπήσει τα προϊόντα μας. Κι εσείς κάνατε εξαιρετική δουλειά αφού μου προκαλέσατε το ενδιαφέρον να έρθω να γνωρίσω την πόλη σας, τη Θεσσαλονίκη», είπε ο υπουργός Τουρισμού του Λιβάνου.

«Η εκδήλωση ήρθε να καλύψει ένα κενό που υπήρχε στην ενημέρωση των Λιβανέζων για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα», είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Φραγκίσκος Βέρρος, πρέσβης της Ελλάδας στο Λίβανο και εξέφρασε την άποψη πως η Θεσσαλονίκη έχει χαρακτηριστικά που ζητάει ένας επισκέπτης από τον Λίβανο.

«Στη Θεσσαλονίκη θα βρει ένα φιλικό περιβάλλον και μια αρκετά καλά οργανωμένη πόλη όπου θα μπορέσει να κάνει ψώνια. Μην ξεχνάμε ότι η Θεσσαλονίκη έχει καλά και οικονομικά προϊόντα, ενώ οι Λιβανέζοι μπορούν να “αφαιρέσουν” τον ΦΠΑ ως μη Ευρωπαίοι πολίτες», είπε και πρόσθεσε πως το πιο σημαντικό όμως είναι ότι θα βρουν ένα περιβάλλον στο οποίο θα αισθανθούν σαν στο σπίτι τους.

Σύμφωνα με τον Έλληνα διπλωμάτη, «το Άγιον Όρος θεωρείται θρυλικός προορισμός για τους Λιβανέζους, οι οποίοι ενδιαφέρονται επίσης για τα μνημεία της Θεσσαλονίκης και τους κοντινούς σε αυτήν προορισμούς, όπως είναι η Χαλκιδική και τα Μετέωρα».

Για το έντονο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από την πλευρά των επαγγελματιών της Θεσσαλονίκης να κάνουν άνοιγμα στην αγορά του Λιβάνου, μίλησε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης, Σπύρος Πέγκας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το ενδιαφέρον για συμμετοχή στην αποστολή στη Βηρυτό ήταν τόσο μεγάλο που οι θέσεις υπερκαλύφθηκαν.

«Νομίζω ότι πρόκειται για κάποιο είδος παρεξήγησης που δεν έρχεστε στη Θεσσαλονίκη» είπε ο αντιδήμαρχος απευθυνόμενος στους Λιβανέζους που παρακολούθησαν την εκδήλωση. «Ξέρω ότι οι Λιβανέζοι επισκέπτονται την Αθήνα, τα νησιά μας αλλά λίγοι έρχονται στη Θεσσαλονίκη. Θέλουμε να το αλλάξουμε αυτό, και να γνωρίσετε την πόλη μας, μια ζωντανή πόλη γεμάτη ομορφιές», τόνισε. Σε αυτό, όπως είπε, θα βοηθούσε μια απευθείας αεροπορική σύνδεση των δύο πόλεων και προέτρεψε τους παριστάμενους εκπροσώπους της Aegean Airlines να το σκεφθούν και να το αντιμετωπίσουν θετικά.

Πάντως, σε ό,τι αφορά την πτήση που συνδέει την Αθήνα με τη Βηρυτό και πραγματοποιείται σε ετήσια βάση, οι πληρότητες είναι εξαιρετικά ικανοποιητικές ενώ το ενδιαφέρον των Λιβανέζων για την Ελλάδα οδήγησε την εταιρεία να δρομολογήσει το καλοκαίρι του 2018 τρεις αεροπορικές συνδέσεις, εποχικού χαρακτήρα για Ρόδο, Μύκονο και Κρήτη, ανέφερε ο Κώστας Αλεξάνδρου, διευθυντής πωλήσεων για τη Μέση Ανατολή, της Aegean Airlines που υποστηρίζει τη δράση της «Διπλωματίας των Πόλεων».

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-HELEXPO Κυριάκος Ποζρικίδης, τόνισε ότι εκτός από τον τουριστικό τομέα, είναι σημαντικό και εξίσου σπουδαίο να αναπτυχθεί το επιχειρηματικό κομμάτι. «Η δημιουργία συνεργειών με τη Θεσσαλονίκη έχει διπλή βαρύτητα, τόσο επειδή η πόλη από μόνη της αποτελεί σπουδαίο εμπορικό και οικονομικό κέντρο, όσο και επειδή μέσω αυτής μπορούν να κάνουν άνοιγμα στην αγορά όλων των Βαλκανίων και γενικότερα της νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Μάλιστα, ο κ. Ποζρικίδης από το βήμα της εκδήλωσης απηύθυνε πρόταση στους Λιβανέζους να είναι ο Λίβανος τιμώμενη χώρα στην έκθεση Detrop-Freskon το 2019.

Για συνέργειες -ειδικότερα στο χώρο του τουρισμού- μίλησε ο πρόεδρος των ταξιδιωτικών και τουριστικών γραφείων του Λιβάνου, Ζαν Αμπούντ. Υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως μπορούν να γίνουν συνεργασίες των δύο χωρών στον θεματικό τουρισμό, αναφέροντας ειδικά τον οινοτουρισμό, τον γαστρονομικό τουρισμό, τα μνημεία UNESCO, τον πολιτιστικό τουρισμό αλλά και τον τουρισμό των γιορτών των Χριστουγέννων.

«Ο δήμος πρέπει να συνεχίσει να είναι πρωτοπόρος και να συνεχίσουμε να προβάλλουμε τη Θεσσαλονίκη και σε άλλες αγορές», είπε η Άννα Αγγελίδου αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου, σημειώνοντας ότι η «Διπλωματία των Πόλεων» είναι σημαντική καθώς συγκεντρώνει επαγγελματίες όχι μόνο από τον τουρισμό αλλά και από άλλους κλάδους.

Στην τρέχουσα, 19η κατά σειρά αποστολή της «Διπλωματίας των Πόλεων», συμμετείχαν: ξενοδόχοι, επιχειρηματίες από το χώρο της εστίασης και του εμπορίου, εκπρόσωποι από τα δύο πανεπιστήμια της πόλης -το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Μακεδονία- αλλά και από ιδιωτικά κολέγια, το Ολυμπιακό μουσείο, το Thessaloniki Convention Bureau και πολιτιστικούς φορείς.

Την παρουσίαση της Θεσσαλονίκης ως τουριστικού, πολιτιστικού, εκπαιδευτικού προορισμού έκανε το στέλεχος της αντιδημαρχίας Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης Ιωάννα Μυταυτσή.

Στην εκδήλωση παρέστη ο πατέρας Ιουστίνος ως εκπρόσωπος του μητροπολίτη Ελία της Βηρυτού αλλά και ο ιδιαίτερα αγαπητός στην Ελλάδα, πρώην καλαθοσφαιριστής Λευτέρης Σούμποτιτς, ο οποίος είναι πλέον προπονητής της εθνικής ομάδας μπάσκετ του Λιβάνου. Όπως δήλωσε, ήρθε στην εκδήλωση για να τη στηρίξει κι αυτό γιατί αγαπά πολύ τη Θεσσαλονίκη με την οποία τον συνδέουν ισχυροί δεσμοί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ