today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

“Elles x Paris Photo”: Ένα πρότζεκτ αφιερωμένο σε γυναίκες φωτογράφους που δεν είχαν θέση σε μουσεία και γκαλερί

Σε γυναίκες φωτογράφους που έχουν ξεχαστεί ή τα έργα τους απουσιάζουν σε μεγάλο βαθμό από τα Μουσεία είναι αφιερωμένο το πρότζεκτ «Elles x Paris Photo» της Φανί Εσκουλέν (Fannie Escoulen) που παρουσιάζεται στη γαλλική πρωτεύουσα στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης Paris Photo.

«Η ιστορία της φωτογραφίας γράφτηκε γενικά από άνδρες», δήλωσε η επιμελήτρια του πρότζεκτ, η οποία καλεί το κοινό σε ξενάγηση, ώστε να ανακαλύψει γυναίκες που πήραν στα χέρια την κάμερα, πιθανώς αριθμητικά να είναι όσες και οι άνδρες φωτογράφοι, αλλά πολλές γκαλερί τις απέκλεισαν.

Ακολουθώντας χρονολογική πορεία το πρότζεκτ προβάλλει περισσότερα από 100 έργα πρωτοπόρων των αρχών του 20ου αιώνα, όπως η Μάργκαρετ Ουάτκινς, με καταγωγή από τη Σκωτία και τον Καναδά, μία από τις πρώτες γυναίκες εμπορικές φωτογράφους και η Λουτσία Μοχόλι, Τσέχα σύζυγος του καλλιτέχνη του μπάουχαουζ, Λάζλο Μοχόλι Νάγκι της οποίας τα σημαντικά έργα αρχιτεκτονικής και φωτογραφίας συχνά επισκιάζονται από τη φήμη του συζύγου της. Οι επισκέπτες θα γνωρίσουν επίσης ακραίες φεμινίστριες των δεκαετιών 1960-1980 – συμπεριλαμβανομένης Γιαπωνέζας, Κουνιέ Σουγιούρα, πειραματικής φωτογράφου και της Ζαν Γκρουβέ, των οποίων τα ζωηρά πλάνα επηρέασαν μια γενιά φωτογράφων, όπως ο Βόλφγκανγκ Τίλμανς και άλλους σύγχρονους καλλιτέχνες που δεν έχουν αναγνωριστεί τόσο πολύ.

Σε ολόκληρο τον κόσμο οι γυναίκες φωτογράφοι αυτοπαρακινούμενες ασχολήθηκαν με τη φωτογραφική τέχνη όπως και άνδρες ομότεχνοί τους, σχεδόν από τότε που ο Λουί Νταγκέρ ανακάλυψε την πρώτη εμπορικά βιώσιμη φωτογραφική διαδικασία στο Παρίσι το 1839 ανέφερε η Φανί Εσκουλέν σε συνέντευξή της στο CNN.

«Η φωτογραφία ήταν ένα μέσο που ήταν πολύ απλό και πολύ προσβάσιμο σε όποιον ήθελε να το εξερευνήσει» είπε. Οι γυναίκες φωτογράφοι ήταν πιθανώς πολλές όταν δημιουργήθηκε το μέσο – αλλά τότε έπρεπε να αποφασίσουν αν θα ασχοληθούν επαγγελματικά, σημείωσε.

Η Elles x Paris Photo, εξήγησε η Φανί Εσκουλέν στοχεύει να επαναπροσδιορίσει αυτή την ανισορροπία και να επικεντρώσει σε σημαντικές γυναίκες φωτογράφους την προσοχή των συλλεκτών και του ευρύτερου κοινού.

Η Paris Photo, η μεγαλύτερη διεθνής έκθεση τέχνης αφιερωμένη στη φωτογραφία ξεκίνησε σήμερα και θα διαρκέσει έως τις 11 Νοεμβρίου στο Grand Palais. Στο πρότζεκτ «Elles x Paris Photo» ξεκινούν μία ξενάγηση από τις αίθουσες της κύριας έκθεσης σε άλλες τοποθεσίες στο Παρίσι, όπως το Petit Palais και το Fondation Cartier.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ