today-is-a-good-day
17.6 C
Athens

Σταθερή πρωτιά στο ΕΣΠΑ για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Την πρώτη θέση αξιοποίησης των πόρων του ΕΣΠΑ βρίσκεται σταθερά η Κεντρική Μακεδονία, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος, με τη συμμετοχή του προϊσταμένου της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού της Εφαρμογής του ΕΣΠΑ Γιώργου Λογοθέτη, που προανήγγειλε την ένταξη έργων ύψους  4,5 δις. ευρώ στο σύνολο της χώρας, το προσεχές διάστημα.

Όπως είπε ο κ. Τζιτζικώστας, έχει ήδη ενεργοποιηθεί το 95,3% του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, έχουν ενταχθεί 350 έργα συνολικού προϋπολογισμού 740,5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η απορρόφηση ξεπέρασε τα 236,3 εκ. ευρώ, που αντιστοιχεί  στο 24,2% του προγράμματος, έναντι 20% απορρόφησης του ΕΣΠΑ στο σύνολο της χώρας.

Αναλύοντας τη στρατηγική της Περιφέρειας για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας ο περιφερειάρχης είπε ότι οι τρεις βασικοί άξονες είναι η μείωση των γραφειοκρατικών βαρών, η ισχυρή δέσμευση στην καινοτομία και η δικτύωση και εξωστρέφεια των επιχειρήσεων και ειδικά των μικρομεσαίων.

Ο περιφερειάρχης, ανακοίνωσε ότι η ΠΚΜ είναι η πρώτη περιφέρεια στη χώρα που αποκτά Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης για την υλοποίηση των δράσεων επιχειρηματικότητας, μέσω του ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ, στο πλαίσιο της μείωσης της γραφειοκρατίας και της δέσμευσης για προαγωγή της καινοτομίας και της εξωστρέφειας  των επιχειρήσεων και κυρίως των μικρομεσαίων.

Σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι για το σκοπό αυτό θα διατεθούν  140 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε δράσεις έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, ενώ ήδη πραγματοποιούνται δράσεις αναβάθμισης και ανάπτυξης αντίστοιχων υποδομών . Παράλληλα προχωράει άμεσα η έκδοση σχετικών προσκλήσεων ύψους 120 εκ. ευρώ για ενίσχυση των ιδιωτικών ερευνητικών υποδομών, την προώθηση συνεργειών μεταξύ ερευνητικών φορέων και επιχειρήσεων, την παροχή ευέλικτων μορφών ενίσχυσης, τη ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων για την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, όπως και για τους τομείς της μεταποίησης, του εμπορίου και των υπηρεσιών, αλλά και τη δημιουργία συνεργατικών σχηματισμών (clusters).

Σύμφωνα με τον κ. Τζιτζικώστα, ανά τομέα πραγματοποιούνται: έργα 32,4 εκ. ευρώ στην Υγεία, 51,4 εκ. ευρώ στην Παιδεία, 358,7 εκ. ευρώ σε οδικές συνδέσεις, 148,5 εκ. ευρώ για περιβάλλον, πόσιμους υδάτινους πόρους και εξοικονόμηση ενέργειας, 105 εκατ. ευρώ για δράσεις κοινωνικής πολιτικής , 39,6 εκ. ευρώ για έργα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, κ.α.

Β.Μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ