today-is-a-good-day
13.8 C
Athens

STRATFOR: Ένα από τα μεγαλύτερα σχίσματα της χιλιετίας στον Ορθόδοξο κόσμο

Με τον τίτλο «How Geopolitics Are Driving the Biggest Eastern Orthodox Schism in a Millennium» η εταιρεία γεωπολιτικών αναλύσεων STRATFOR δημοσιεύει άρθρο/ανάλυση περί ‘νέου σχίσματος’ στους κόλπους της Ορθόδοξης Χριστιανοσύνης μετά την διακοπή των σχέσεων Πατριαρχείου Μόσχας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, που ακολούθησε  την απόφαση του τελευταίου να απονείμει εκκλησιαστική αυτονομία, αλλιώς αυτοκεφαλία, στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Η σοβούσα κρίση σηματοδοτεί ένα από τα μεγαλύτερα σχίσματα της χιλιετίας στον Ορθόδοξο κόσμο.

Η κίνηση απεξάρτησης της Ουκρανικής Εκκλησίας από τη Μόσχα εντάσσεται σε μια μεγαλύτερη προσπάθεια διαχωρισμού της Ουκρανίας από τη Ρωσία και είναι πιθανό να οδηγήσει σε μεγαλύτερες εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Η κρίση μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερες διαιρέσεις στον ανατολικό Ορθόδοξο κόσμο, καθώς η Μόσχα θα προσπαθήσει πιθανώς να πείσει φίλιες Ορθόδοξες Εκκλησίες να αποσχιστούν από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ενώ άλλες Εκκλησίες μπορεί να διεκδικήσουν κι’ αυτές αυτοκεφαλία, χωρίζοντας τον Ορθόδοξο κόσμο σε στρατόπεδα υπέρ της Μόσχας και υπέρ της Κωνσταντινούπολης.

Πράγματι, σύμμαχοι της Ρωσίας όπως η Σερβία και η Λευκορωσία έχουν ήδη στηρίξει το Πατριαρχείο της Μόσχας και καταδίκασαν τη χορήγηση αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, ενώ οι Εκκλησίες στο Μαυροβούνιο και στη ‘Μακεδονία’ μπορεί να πιέσουν εντονότερα την Κωνσταντινούπολη για αυτοκεφαλία.

Για πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη και δεν είναι σαφές τί στάση θα τηρήσουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ