today-is-a-good-day
13.8 C
Athens

Τον αρχαιολόγο Π. Θέμελη τίμησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στη Μεσσήνη

«Η κοινωνία μας χρειάζεται ζωντανά παραδείγματα προσφοράς και ανιδιοτέλειας», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από το δημαρχείο Μεσσήνης, στην τιμητική εκδήλωση για τον καθηγητή Αρχαιολογίας, Πέτρο Θέμελη. Επ’ αυτού, διευκρίνισε: «Κάποιους που να αναστήσουν το όραμα μιας πατρίδας που τιμά και σέβεται τον εαυτό της, που αξιοποιεί μέσα στον σύγχρονο κόσμο την παράδοσή της με αγάπη για τη γνώση, για τη συνεργασία των ανθρώπων, με σεβασμό στον ανθρώπινο μόχθο, για όσους αφιέρωσαν τη ζωή τους σε ευγενείς σκοπούς, για τις αξίες που αποτελούν τις βάσεις του πολιτισμού μας. Σεις γίνεστε ένα από αυτά τα πρότυπα που ζητούμε και σας ευχαριστούμε γι’ αυτό. Σμιλεύετε έτσι επίπονα την ωραία εικόνα της πατρίδας μας, αυτή που επιθυμούμε και επιδιώκουμε».

Επιπρόσθετα, εξέφρασε τη χαρά του για την τιμητική εκδήλωση προς τον κ. Θέμελη, για την προσφορά του στην Αρχαιολογία και ιδιαίτερα για τις εργασίες ανασκαφής και αναστήλωσης που πραγματοποίησε και πραγματοποιεί στην Αρχαία Μεσσήνη: «Αναδείξατε τον τόπο αυτόν της Μεσσηνίας, έναν τόπο που βρέθηκε στο προσκήνιο των εξελίξεων διαχρονικά, έναν τόπο που φέρει πλούσια πληροφορία από την αρχαιότητα. Αυτή μας την κάνατε γνωστή με την φιλότιμη εργασία σας όλα αυτά τα χρόνια», τόνισε απευθυνόμενος προς τον καθηγητή Αρχαιολογίας και πρόσθεσε: «Συναντηθήκατε με τις πληροφορίες του Παυσανία για μια περιοχή που έφερε και στην αρχαιότητα τα σημάδια της τραγικότητας, του αγώνα της επιβολής και της κυριαρχίας, συνυφασμένα με την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Είναι αναμφίβολα συναρπαστικός ο τρόπος που ανταμείβεται ο αρχαιολόγος από τα ίδια του τα ευρήματα. Αυτής της συγκίνησης γινόμαστε κοινωνοί και εμείς και επιτρέψατέ μου να διεκδικώ ένα μικρό μερίδιο συμμετοχής στο αίσθημα του αρχαιολόγου».

Κατόπιν, αναφέρθηκε στο πολυδιάστατο έργο του καθηγητή Αρχαιολογίας, το οποίο, όπως είπε, είναι κατάθεση ζωής, και «πίσω απ’ αυτήν διακρίνει κανείς αυταπάρνηση, φρόνημα αποστολής, ήθος ασκητικό».

Εν συνεχεία, του απένειμε το μετάλλιο Α’ Τάξεως του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Τσώνης, μίλησε για την ιστορική σημασία της Αρχαίας Μεσσήνης και τον αρχαιολογικό χώρο που αποτελεί παγκόσμιο σημείο πολιτισμού. Επιπλέον, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε για το έργο και την προσωπικότητα του κ. Θέμελη ότι «είναι, θέλει και μπορεί να συνεχίσει να είναι ο στυλοβάτης αυτής της προσπάθειας, αφού για τον αρχαιολογικό χώρο της Μεσσήνης δεν δίνει μόνο το μυαλό του και τις γνώσεις του, αλλά πάνω από όλα την ψυχή του».

Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας, του υπουργείου Πολιτισμού και πλήθος κόσμου.

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη Μεσσηνία, συνοδεία του πρωτοσυγκέλου της Αρχιεπισκοπής επισκόπου Θεσπιών Συμεών κατόπιν προσκλήσεως του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου και του δημάρχου Πύλου – Νέστορος, Δημητρίου Καφαντάρη.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ