19.1 C
Athens

Παναγόπουλος: Ο Μαραθώνιος Αθήνας είναι η μαζικότερη εκδήλωση στην Ελλάδα

Την πρώτη συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο ΣΕΓΑΣ σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας ενόψει της διεξαγωγής του 36ου Αυθεντικού Μαραθώνιου δρόμου της Αθήνας που θα γίνει στην κλασική διαδρομή την Κυριακή 11 Νοεμβρίου. Τα θέματα που αναπτύχθηκαν στην εκδήλωση αφορούσαν τους 55.000 δρομείς, τις δράσεις της ομοσπονδίας σε σχέση με το κοινωνικό πρόγραμμα, αλλά και ο αντίκτυπος που έχει η διοργάνωση στην κοινωνία και την πόλη, ενώ έγινε αναφορά και στο τετραήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων το οποίο θα έχει και φέτος παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν και μίλησαν οι Κώστας Παναγόπουλος (πρόεδρος ΣΕΓΑΣ), Σπύρος Πάντζας (Εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για θέματα αθλητισμού), Aνδρέας Βαρελάς (Αντιδήμαρχος Αθηναίων), Ηλίας Ψινάκης (Δήμαρχος Μαραθώνα), Χαράλαμπος Καρίμαλης (πρόεδρος ΕΟΤ), Πάνος Μπόλλας (Διευθυντής εμπορικής επικοινωνίας και χορηγιών ΟΠΑΠ), Μανώλης Κολυμπάδης (γενικός γραμματέας ΕΟΕ) και Παναγιώτης Δημάκος (πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής).

«Ο αγώνας μας εδώ και χρόνια έχει πάψει να αποτελεί απλώς ένα μεγάλο και σημαντικό γεγονός. Είναι η μαζικότερη εκδήλωση στην Ελλάδα και μία από τις μαζικότερες στην Ευρώπη. Πέρα από αυτό και πάνω από αυτό ο Μαραθώνιος έχει εξελιχθεί σε μεγάλη γιορτή. Αποτελεί το επίκεντρο ενός μεγάλου ενδιαφέροντος, συγκεντρώνει στην πόλη δρομείς από το εξωτερικό, τονώνει την οικονομία της και γίνεται όχημα για την διάδοση μηνυμάτων. Το κοινωνικό πρόγραμμα του ΣΕΓΑΣ, του ΟΠΑΠ, των συλλόγων δρομέων, των MKO, των χορηγών έχει ενισχυθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια με συνέπεια μεγάλα ποσά να ενισχύουν δομές που έχουν ανάγκη. Από το φετινό πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να λείπει η ενίσχυση της προσπάθειας που γίνεται στο Μάτι, μετά τις φονικές φωτιές του Ιουλίου. Το επόμενο διάστημα θα γίνει γνωστή συγκεκριμένη πρόταση, με συγκεκριμένη δράση, ώστε να ζωντανέψει η μαραθώνια διαδρομή, μεγάλο μέρος της οποίας έχει πληγεί. Φέτος για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωση 45 ημέρες πριν τον αγώνα, έκλεισαν οι συμμετοχές στον Μαραθώνιο. Γεγονός που μας οδηγεί στην αναγκαιότητα να πιέσουμε όλοι ώστε το επόμενο διάστημα να γίνουν εκείνα τα έργα, που θα μας επιτρέπουν να δεχθούμε περισσότερους δρομείς. Η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια από την Περιφέρεια Αττικής και την Ρένα Δούρου και τον Δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη οφείλει να κινηθεί πιο γρήγορα. Εάν η κλασική διαδρομή περιοριστεί στις 18.000 συμμετοχές θα είναι κρίμα για τον αγώνα, όμως, θα είναι κρίμα και για την Αθήνα και την Ελλάδα», είπε ο Κώστας Παναγόπουλος.

«Η Περιφέρεια Αττικής χαιρετίζει τη διεξαγωγή του 36ου Μαραθώνιο της Αθήνας και τις παράλληλες εκδηλώσεις που κορυφώνονται στις 11 Νοεμβρίου. Είναι προνόμιο και τιμή για την Αττική η διεξαγωγή αυτού του αθλητικού γεγονότος, μνήμης, πολιτισμού παγκόσμιας εμβέλειας. Ο Μαραθώνιος αποτελεί γιορτή Κλασικού Αθλητισμού. Πρέπει να τονίσουμε και την τουριστική διάσταση του αγώνα. Για το λόγω αυτό διευρύνουμε τη συνεργασία μας και θέλω εδώ να ευχαριστήσουμε την κ. Ελένη Δημοπούλου, εντεταλμένη σύμβουλο Τουρισμού. Η Περιφέρεια Αττικής μέσα από τη διευρυμένη αυτή συνεργασία της με τον ΣΕΓΑΣ, την στηρίζει με τη διάθεση του χρηματικού ποσού των 280 χιλιάδων ευρώ. Επίσης, να αναφέρουμε πως γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια για την επούλωση ζημιών όχι μόνο υλικών, αλλά κ.α. Θέλω να ευχηθώ κάθε επιτυχία στη διοργάνωση. Τέλος, θέλω να προσθέσω πως από την πλευρά μας κάνουμε ενέργειες για να λύσουμε το “γρίφο“ της μαραθώνιας διαδρομής, ώστε να γίνει η επέκταση και να χωρέσει τους χιλιάδες δρομείς», τόνισε ο Σπύρος Πάντζας.

Ο κ. Βαρελάς εκπροσωπώντας το Δήμο Αθηναίων δήλωσε: «Η Αθήνα καλωσορίζει τον 36ο   Αυθεντικό Μαραθώνιο και αυτή τη χρονιά είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε στην άψογη διοργάνωση, με τη δημοτική αστυνομία, τους εθελοντές και όλο το προσωπικό. Η πόλη μας είναι το επίκεντρο της αυθεντικής διαδρομής με ιδιαίτερο συμβολισμό φέτος λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών στο Μαραθώνα. Οι δεκάδες χιλιάδες συμμετοχές επιβεβαιώνουν στην πράξη την απήχηση και το κύρος που έχει διεθνώς ο Αυθεντικός Μαραθώνιος και η αύξηση συμμετοχών, μας γεμίζει με αισιοδοξία για μέλλον και την πορεία που θα έχει αυτό το γεγονός. Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος έχει βάλει την Αθήνα στον παγκόσμιο αθλητικό χάρτη και το δρομικό κίνημα αποκτά φανατικούς φίλους και αναδεικνύεται σε μία γλώσσα διεθνή και διαχρονική. Εξίσου σημαντικό είναι να τρέχουμε όλοι μαζί, όπως συλλογική είναι η προσπάθεια και η προετοιμασία για την υλοποίηση του Αυθεντικού Μαραθωνίου. Είναι χαρά μας αυτή η διοργάνωση, με διαδρομές για όλες τις ηλικίες και όλους τους ανθρώπους, να γίνεται στην πόλη μας».

Εκ μέρους του ΕΟΤ ο πρόεδρός του Χαράλαμπος Καρίμαλης είπε: «Τα ιδεώδη του Μαραθωνίου της Αθήνας του Αυθεντικού είναι άρρηκτα δεμένα με τον ακατάπαυστο αγώνα, την αντοχή, την υπομονή, την πειθαρχία, το τεράστιο ψυχικό σθένος που μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα όρια του ανθρώπινου σώματος. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ΑΜΑ είναι αφιερωμένος στη μνήμη του αθάνατου Μαραθωνοδρόμου Γρήγορη Λαμπράκη, που έγινε διεθνές σύμβολο με τη ζωή και τη δολοφονία του για την ειρήνη και τη δημοκρατία. Ο ΕΟΤ και το υπουργείο Τουρισμού στηρίζουν έμπρακτα τον ΑΜΑ αναγνωρίζοντας εκτός των άλλων τη συμβολή του στη γενικότερη προβολή της χώρας και την προώθηση του τουριστικού προϊόντος της. Συμβάλλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και φέρνει σημαντικά οικονομικά οφέλη για την Αθήνα και την Αττική τόσο ως προορισμό αθλητικού τουρισμού όσο και ως city break».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης που τόνισε: «Είμαστε υποχρεωμένοι να τιμήσουμε την μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν στις φονικές πυρκαγιές του καλοκαιριού. Το μόνο που δεν μπορούμε να κάνουμε είναι να τους φέρουμε πίσω. Όλος ο πλανήτης συγκινήθηκε και συμπαραστάθηκε σε αυτό το δράμα. Επώνυμοι αλλά και ανώνυμοι. Από όλη την Ελλάδα ήρθαν εθελοντές και βρίσκονται ακόμα εδώ και βοηθάνε. Με όλη αυτή τη συμπαράσταση η επούλωση των πληγών είναι πιο εύκολη. Πολλοί από τους χορηγούς του Μαραθωνίου συνέδραμαν σιωπηλά όπως ο ΟΠΑΠ που έχτισε τα σχολεία. Στην μνήμη αυτών των ανθρώπων θα ήταν μεγάλη ευκαιρία να τους τιμήσουμε διεθνώς. Ο φίλος μου πρώην Δήμαρχος Βελιγραδίου και νυν υπουργός οικονομικών της Σερβίας θα έρθει να τρέξει στον Μαραθώνιο. Όπως και άλλοι επίσημοι. Έχουμε καλέσει στον Μαραθώνιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους αρχηγούς των κομμάτων καθώς όλοι μαζί χωρίς πολιτική εκμετάλλευση της καταστροφής, ενωμένοι, με ομόνοια, να στείλουμε τα ανάλογα μηνύματα ότι θα επανέλθει η κανονικότητα στην περιοχή. Υπάρχει η σκέψη την εκκίνηση να δώσει ένα άτομο-σύμβολο όπως ο πυροσβέστης που έχασε γυναίκα και παιδί στις πυρκαγιές. Στο πρόσωπο του να τιμήσουμε όλους αυτούς που χάθηκαν. Ο φετινός είναι ο τελευταίος Μαραθώνιος μου ως Δήμαρχος. Η συνεργασία μου με τον κ. Παναγόπουλο σπάει όλα τα ρεκόρ. Νομίζω πως οι διαδικασίες τρέχουν ταχύτατα ώστε ο επόμενος αγώνας να έχει περισσότερους φιλοξενούμενους».

Εκ μέρους του ΟΠΑΠ, που είναι και ο μεγάλος χορηγός του αγώνα, ο Πάνος Μπόλλας επεσήμανε: «Ο ΟΠΑΠ για 8η χρονιά αποτελεί τον μέγα χορηγό του Αυθεντικού Μαραθώνιου, ένα από τα μεγάλα γεγονότα που θέλουμε να στηρίζουμε. Μάλιστα η φετινή διοργάνωση συμπίπτει με τα 60 χρόνια από την ίδρυση του ΟΠΑΠ και είναι ένα ακόμα γεγονός για να υποστηρίζουμε τον Διεθνή Μαραθώνιο, δεν θα μπορούσαμε να λείπουμε από αυτό το μεγάλο γεγονός. Πέρα του αγωνιστικού, υπάρχει και η κοινωνική προσφορά, με τον ΟΠΑΠ να δίνει ιδιαίτερη σημασία. Ήδη ο Οργανισμός έχει κάνει πολλή δουλειά στο Μάτι και στα σχολεία της περιοχής που επλήγησαν στις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου. Επίσης, μέσω της εφαρμογής για το Μαραθώνιο από την κινητή τηλεφωνία, θέλουμε να ενισχύσουμε τα δύο Παιδιατρικά Νοσοκομεία, το “Αγλαϊα Κυριακού“  και την “Αγία Σοφία“. Είμαι σίγουρος ότι για άλλη μια φορά ο Μαραθώνιος θα ξεπεράσει κάθε προσδοκία».

Ο γενικός γραμματέας της ΕΟΕ Μανώλης Κολυμπάδης δήλωσε: «Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή χαιρετίζει τον 36ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει πάρει παγκόσμιες διαστάσεις. Διαφημίζει τη χώρα μας σε όλα τα επίπεδα. Ειδικά φέτος που προσπαθεί να στείλει ένα μήνυμα, με τα γεγονότα με τις πυρκαγιές. Εμείς θεωρούμε καθήκον μας να στηρίξουμε τη διοργάνωση».

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του αγώνα Παναγιώτης Δημάκος είπε: «Έχω την τιμή και τη χαρά να είμαι πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής. Ο ΣΕΓΑΣ, είναι μια από τις λίγες ομοσπονδίες στον πλανήτη, που διοργανώνει ένα τέτοιο γεγονός μόνος του, γιατί έχει την τεχνογνωσία και το προβάλει σε όλον τον κόσμο. Ο 36ος Μαραθώνιος της Αθήνας θξα έχει 55.000 δρομείς και οι εγγραφές έκλεισαν ενάμιση μήνα πριν. Είναι κάτι μοναδικό, οι συμμετοχές στα 5 χλμ έκλεισαν σε 45 λεπτά, στα 10 χλμ σε 24 ώρες. Είναι κάποια από τα ρεκόρ της φετινής διοργάνωσης, που ήρθαν με τη  δουλειά ανθρώπων που εργάζονται για το σκοπό αυτό, όπως ο Μάκης Ασημακόπουλος, ο Βαγγέλης Παπαποστόλου, που είναι η ψυχή της διοργάνωσης. Το πρόγραμμα του 36ου Μαραθωνίου αρχίζει την Πέμπτη, 9 Νοεμβρίου με τα εγκαίνια της EXPO στο κλειστό του Τάε κβο ντο στο Παλαιό Φάληρο. Την Παρασκευή υπάρχει το Γκαλά, όπου μαζεύονται εκπρόσωποι από μαραθώνιους δρόμους. Το Σάββατο υπάρχει το συμπόσιο, η αφή της Φλόγας στο Δήμο Μαραθώνα και την Κυριακή οι εκκινήσεις των αγώνων στον Μαραθώνιο και στις υπόλοιπες διαδρομές. Σας καλούμε όλους να παρευρεθείτε και να ζήσετε από κοντά αυτό το μεγάλο γεγονός».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ