today-is-a-good-day
13 C
Athens

Αγλαός

Με αγλαό πρόσωπο υποδεχόμαστε την ημέρα που ξεκίνησε και ελπίζουμε να εξελιχθεί όμορφα. Αυτό σημαίνει ότι φορέσαμε το πιο φωτεινό μας χαμόγελο και γεμάτοι αισιοδοξία ξεκινάμε την ημέρα μας.

Της Σοφίας Μουρούτη Γεωργάνα

Αγλαός, λοιπόν, είναι εκείνος που διακρίνεται για τη λαμπρότητά του, είναι ακτινοβόλος και αστραφτερός. Ταυτόχρονα, αγλαός μπορεί να χαρακτηρισθεί ο διακεκριμένος, ο φημισμένος και ο διαπρεπής. Αγλαοί επιστήμονες, αγλαοί ερευνητές έχουν προσφέρει το αγλάισμα της σοφίας τους και τους αγλαούς καρπούς της προσπάθειάς τους στην ανθρωπότητα.

Λέξη παλιά, ακτινοβολεί ήδη από τα ομηρικά χρόνια. Στην Ιλιάδα ἀγλαόν ὕδωρ είναι το καθαρό και γάργαρο νερό, το διαυγές και διάφανο. Τὰ ἀγλαά δῶρα ήταν περίφημα δώρα που έλαμπαν προφανώς, επειδή ήταν δώρα αξίας. Ἀγλαοί ἄνθρωποι ονομάζονται όσοι είχαν ευγενική καταγωγή.

Η ρίζα της λέξης είναι *ἀγλα-Fός και, σύμφωνα με τα λεξικά, είναι αβέβαιης ετυμολογίας. Πιθανόν να συνδέεται με το ἀγάλλομαι (=χαίρομαι), τη γαλήνη, που έχει μέσα της το φως της ηρεμίας και της αταραξίας και το γελῶ, που φυσικά είναι γεμάτο από το χρώμα της εσωτερικής αισιοδοξίας.

Το επίθετο ὁ ἀγλαός, ἡ ἀγλαή, τὸ ἀγλαόν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές στα παλιά ελληνικά. Γι’ αυτό άλλωστε αποτελούσε τη βάση ή το πρώτο συνθετικό αρκετών λεκτικών τύπων, όπως ἀγλαόθυμος (= που έχει ωραία ψυχή), ἀγλαομειδής (που γελά χαρούμενα), ἀγλαόκουρος (=έτσι ονομαζόταν η Κόρινθος, με τους πολλούς και λαμπρούς νέους). Ψάχνοντας στο λεξικό για τις αγλαο-λέξεις μου άρεσε πολύ η ἀγλαομήτηρ, εκείνη δηλαδή που γεννούσε όμορφα παιδιά. Βέβαια για όλες τις μητέρες τα παιδιά τους είναι αγλαά.

Πόσα αγλαΐσματα έχουμε σήμερα; Καιρός να αγλαΐσουμε, να τα δοξάσουμε με μια αναφορά.

Μεγάλη τιμή οφείλουμε στην Αγλαΐα, τη λαμπερή. Αγλαά τα αποτελέσματα της παιδείας, της τεχνολογίας, της τέχνης και της επιστήμης. Υπέροχα, έξοχα και σπουδαία.

Αντώνυμα του αγλαός είναι ο σκοτεινός, θαμπός, μουντός, ασήμαντος, άγνωστος, κοινός.

Να έχετε αγλαότατες ημέρες, θεσπέσιες και ακτινοβόλες.

*Η Σοφία Μουρούτη – Γεωργάνα είναι φιλόλογος και διδάσκει στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ