today-is-a-good-day
21.1 C
Athens

Νέα “κατρακύλα” στο Χρηματιστήριο. Πιέσεις δέχονται οι τράπεζες

Σε νέα “βουτιά” για μια ακόμα συνεδρίαση βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται και πάλι μεγάλες πιέσεις, λόγω και της ανησυχίας στις αγορές για σύγκρουση της Ιταλίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το έλλειμμα της Ρώμης.

Στις 12:35 το μεσημέρι ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε κατά 2,27%, ενώ η πτώση τον επιμέρους δείκτη των τραπεζών υπερβαίνει το 7%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία χάνει το 12,4% της κεφαλαιοποίησής της, ενώ ακολουθεί η Eurobank με πτώση γύρω στο 10%. Πτωτικά κινούνται και οι άλλες δύο συστημικές τράπεζες, Εθνική και Alpha Bank.

Αρνητικά κινείται και το 10ετές ελληνικό ομόλογο, με την απόδοσή του να κατρακυλά πάνω από το 4,64%.

Η Πειραιώς βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος από την προηγούμενη εβδομάδα, μετά από δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg που θέλει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να έχει ζητήσει ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης του ελληνικού ιδρύματος κατά 500 εκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του έτους.

Τέτοια άντληση κεφαλαίων από τις αγορές φαντάζει δύσκολο εγχείρημα με δεδομένες τις επιφυλάξεις που προκαλεί η Ιταλία στους επενδυτές, αλλά και λόγω της χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης που έχει ακόμα ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος.

Κύρια πηγή ανησυχιών είναι τα «κόκκινα» δάνεια που βαραίνουν όλα τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια.

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος στο τέλος Ιουνίου τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών αναλογούσαν σε 88,6 δισεκατομμύρια ευρώ, ήτοι στο 47,6% των συνολικών ανοιγμάτων.

Ως μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα λογίζονται δάνεια που είναι σε καθυστέρηση επί τουλάχιστον 90 ημέρες και πιστώσεις με αβέβαιη είσπραξη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ