today-is-a-good-day
18.7 C
Athens

Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στα Σκόπια: Ναι ή όχι στη συμφωνία;

Όπως μεταδίδουν τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ της πΓΔΜ, δημοσκόπηση που διενήργησε το Διεθνές Ινστιτούτο Μεσανατολικών και Βαλκανικών Σπουδών (IFIMES), με έδρα την Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας, έδειξε ότι το 63,6% των πολιτών της  πΓΔΜ θα συμμετάσχει στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου και ότι το 67,3 % είναι υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ αποδεχόμενο τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, τα ευρήματα της δημοσκόπησης, που διενεργήθηκε από 1-10 Σεπτεμβρίου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.218 ατόμων, με περιθώριο στατιστικού λάθους +/- 3%, έχουν ως εξής:

  • Στο ερώτημα αν θα συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα, το 63,6% των ερωτηθέντων δηλώνει “ναι”, το 17,4% δηλώνει “όχι”, ενώ το 19% δηλώνει πως δεν έχει αποφασίσει.
  • Στο ερώτημα αν υποστηρίζουν την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, το 83,2% απαντά “ναι”, το 6,9% απαντά “όχι” και το 9,9% δηλώνει πως δεν έχει άποψη
  • Στο ερώτημα αν υποστηρίζουν την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, το 78,4% απαντά “ναι”, το 9,3% απαντά “όχι” και το 12,3% αναφέρει ότι δεν έχει άποψη
  • Στο ερώτημα «Είστε υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ με αποδοχή της Συμφωνίας για το θέμα του ονόματος μεταξύ της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” και της Ελληνικής Δημοκρατίας;», το 67,3% απαντά “ναι”, το 16,4% απαντά “όχι” και το 10,3% δηλώνει ότι δεν έχει άποψη.
  • Στο ερώτημα πως κρίνουν την στάση της σερβικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση της πΓΔΜ, το 29,1% δηλώνει ότι την κρίνει θετικά, το 58,3% ότι την κρίνει αρνητικά, ενώ 12,6% δηλώνει ότι δεν έχει άποψη.
  • Στο ερώτημα πως αξιολογούν το έργο και την δράση του Προέδρου της πΓΔΜ, Γκιόργκε Ιβάνοφ, το 9,4% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι τα αξιολογεί θετικά, το 74,2% αρνητικά και το 16,4% αναφέρει ότι δεν έχει άποψη.
  • Στο ερώτημα πως αξιολογούν το έργο της Ειδικής Εισαγγελίας που ερευνά τις υποθέσεις των τηλεφωνικών υποκλοπών, το 79,2% δηλώνει ότι το αξιολογεί θετικά, το 14,4% αρνητικά και το 6,4% αναφέρει ότι δεν έχει άποψη.
  • Στο ερώτημα αν θεωρούν πως η ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι σωστή στρατηγική επιλογή για την χώρα, το 79,8% απαντά “ναι”, το 12,5% “όχι”, ενώ 7,7% δηλώνει ότι δεν έχουν άποψη.
  • Στο ερώτημα αν θεωρούν αναγκαία την ενότητα των πολιτών της πΓΔΜ, ανεξαρτήτως εθνοτικής καταγωγής και πολιτικών πεποιθήσεων, προκειμένου να επιτευχθεί η ένταξη της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, το 86,7% απαντά “ναι”, το 8,2% απαντά “όχι”, ενώ 5,1% αναφέρουν ότι δεν έχουν άποψη.
  • Τέλος, στο ερώτημα αν είναι αισιόδοξοι για το μέλλον, το 68,2% απαντά “ναι”, το 18,8% απαντά “όχι” και το 13% δεν απάντησε.

Όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ, η έρευνα αυτή αποτελεί τμήμα ανάλυσης που έδωσε στη δημοσιότητα το IFIMES με θέμα: «Η “Μακεδονία” επιλέγει ανάμεσα στην (αυτο)απομόνωση και το ευρω-ατλαντικό μέλλον». Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, η ανάλυση υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι η Ρωσία και η Σερβία είναι οι μοναδικές χώρες που έχουν εκφράσει ανοιχτά την αντίθεσή τους στην ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και ότι οι δύο αυτές χώρες ενισχύουν την παρουσία των μυστικών τους υπηρεσιών στην πΓΔΜ, με στόχο να προωθήσουν σενάρια αποσταθεροποίησης (κυβερνοεπιθέσεις κλπ) πριν το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, ώστε να αποτρέψουν την επιτυχία του δημοψηφίσματος και την προσχώρηση της χώρας στη Συμμαχία. Ένας άλλος λόγος που, σύμφωνα με την ανάλυση, η Σερβία και η Ρωσία επιθυμούν την αποτυχία του δημοψηφίσματος είναι για να εμποδίσουν την αναγνώριση του αυτοκέφαλου της Εκκλησίας της πΓΔΜ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ