Διασυρμός της χώρας εξαιτίας των άθλιων συνθηκών της Μόριας

Καταγγελίες για βιασμούς ακόμα και πεντάχρονων παιδιών

 -  15:27

380

«Παιδιά βιάζονται. Περιορισμένοι χώροι. Ανύπαρκτες τουαλέτες. Θα μπορούσατε να επιβιώσετε ως αιτών άσυλο στη Μόρια;» αναφέρεται στο τρίλεπτο βίντεο του Al Jazeera, στο οποίο περιγράφονται οι απάνθρωπες και άθλιες συνθήκες στις οποίες ζουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που στοιβάζονται στο άλλοτε “κέντρο φιλοξενίας”.

Το ρεπορτάζ – γροθιά στο στομάχι λέει:«Παιδιά γύρω σου κάνουν απόπειρες αυτοκτονίας. Η ψυχική σου υγεία επιδεινώνεται γρήγορα στον καταυλισμό στο ελληνικό νησί της Λέσβου». Σε δηλώσεις της η Λουίζ Ρολάν-Γκοσλέν από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, περιγράφει την απόλυτη φρίκη: «Είχαμε νεαρούς ασθενείς ηλικίας ακόμη και πέντε ετών που τους βίασαν στη Μόρια. Αυτός ο φόβος συντρίβει τους ανθρώπους.»

Η εκπρόσωπος των ΓΧΣ αποκαλύπτει πως οι βιασμοί είναι καθημερινό φαινόμενο: «Το επίπεδο της βίας έχει αυξηθεί στη Μόρια, έχουμε δει κρούσματα σεξουαλικής βίας κατά ανδρών, γυναικών και παιδιών. Αρρωσταίνω να πάω στη Μόρια και να βάλω με το νου μου ότι οι γονείς εκεί πρέπει να εκθέτουν κάθε μέρα τα παιδιά τους σ’ έναν τέτοιο κίνδυνο.»

Οι συνθήκες υγιεινής άθλιες προσθέτει: «Πασχίζεις για να πλύνεις τα ρούχα σου, να πλύνεις τα χέρια σου, να κρατήσεις υγιή τα παιδιά σου. Παιδιά αρρωσταίνουν λόγω των συνθηκών διαβίωσης».

 

Ένας Αφρικανός μετανάστης μιλά για τις δραματικές καταστάσεις που έζησε στο ταξίδι του προς τη Λέσβο και όσα ζει στον καταυλισμό: «Εμένα με βίασαν στην Τουρκία. Όλα αυτά που είδα και έζησα είναι σαν πήγα από τη μία κόλαση στην άλλη».

Ένας άλλος πρόσφυγας λέει πως «αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις μια τουαλέτα πρέπει να περιμένεις μισή ώρα για να έρθει η σειρά σου» κι αυτό γιατί καλείται να μοιραστεί μία τουαλέτα με άλλους 72 ανθρώπους! Στους 84 ανεβαίνει ο αριθμός για τη ντουζιέρα.


Στο βίντεο επισημαίνεται πως γύρω από το κέντρο στο οποίο ζουν 9.000 μετανάστες και πρόσφυγες ενώ αντέχει μόνο 3.000, υπάρχουν συρματοπλέγματα και μέσα κοντέινερ όπου στριμώχνονται για να ζήσουν 20 άνθρωποι, μερικές φορές δύο, τρεις οικογένειες.

Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη για όσους αναγκάζονται να ζήσουν εκτός του καταυλισμού εκεί όπου αν είσαι τυχερός θα βρεις ένα νάιλον να στρώσεις στην παγωμένη γη για να ξαπλώσεις.

«Η πραγματική καταστροφή είναι ότι οι άνθρωποι εγκλωβίζονται μήνες ή χρόνια εκεί. Και δεν τους παίρνουν από εκεί απλώς επειδή η κυβέρνηση λέει ότι δεν υπάρχουν δυνατότητες φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Και με τις περιοριστικές πολιτικές που εφαρμόζονται με τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας δεν επαναπροωθούνται οι πρόσφυγες στην Τουρκία γιατί θεωρείται ότι δεν θα είναι ασφαλείς εκεί. Κι έτσι έχουν κολλήσει στο νησί που δεν έχει τη δυνατότητα να τους φροντίσει», καταλήγει το βίντεο.