today-is-a-good-day
20.6 C
Athens

Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητά απόδοση ευθυνών για το μπλακ-άουτ στην Ύδρα

Την απόδοση ευθυνών για την «τρομακτική» ταλαιπωρία των κατοίκων της Ύδρας από τη διακοπή ρεύματος ζητά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γεωργία Γεννιά, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

«Στο νησί της Ύδρας ξημερώματα Κυριακής, 26.8.2018, σημειώθηκε γενική διακοπή ρεύματος, εξαιτίας βλάβης στην ηλεκτροδότηση, η οποία 24 ώρες μετά το αρχικό μπλακ αουτ, δεν είχε εντοπιστεί και ως εκ τούτου δεν είχε αποκατασταθεί.

Πιο συγκεκριμένα, η Ύδρα βυθίστηκε στο σκοτάδι από τις 05.30 το πρωί της Κυριακής μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας 27/8, ενώ στο νησί δεν υπήρχε ούτε νερό αφού η μονάδα αφαλάτωσης του νησιού λειτουργεί με ρεύμα. Έτσι, όταν καταναλώθηκαν τα αποθέματα, οι βρύσες στέρεψαν. Και παρά το αίτημα της Δημοτικής Αρχής για συνδρομή σε νερό από το μεσημέρι της Κυριακής, τελικά η βοήθεια έφτασε τα ξημερώματα της Δευτέρας, όπως ανέφερε ο ίδιος ο Δήμαρχος σε συνεντεύξεις του στα ΜΜΕ.

Η ΔΕΔΔΗΕ δεν μπόρεσε να εντοπίσει εγκαίρως την αιτία, με συνέπεια στην Ύδρα να επικρατήσει ολική συσκότιση και χάος, καθώς το νησί κατακλυζόταν από τουρίστες και παραθεριστές» αναφέρει η κυρία Γεννιά και προσθέτει: «Οι καταστηματάρχες αναγκάστηκαν να υπολειτουργούν ή να διακόψουν τελείως τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους, ανάλογα με το αντικείμενό τους. Τα ευπαθή προϊόντα αχρηστεύθηκαν και κατέστησαν ακατάλληλα προς βρώση. Τα διαφυγόντα κέρδη μεγάλα και η ζημιά μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο τεράστια.

Το πρόβλημα και οι συνέπειες υπήρξαν τόσο μεγάλες και ανέλεγκτες, ώστε η περιφέρεια Αττικής εισηγήθηκε το βράδυ της Κυριακής, την κήρυξη του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, το οποίο τελικά κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 9.30 το πρωί της Δευτέρας, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό με την υδροφόρα Στυμφαλία μετέφερε νερό περίπου στις 3 τα ξημερώματα. Η απόφαση αυτή λήφθηκε, σύμφωνα με το ακριβές αιτιολογικό της εν λόγω εισήγησης, «επειδή η καταστροφή οφείλεται σε τεχνολογικό συμβάν, οι επιπτώσεις του οποίου έχουν άμεση επίδραση σε ζωτικά αγαθά του συνόλου των πολιτών όπως η ύδρευση, ο ηλεκτρισμός και οι επικοινωνίες και ο Δήμος αδυνατεί να ανταπεξέλθει μόνος του με ίδια μέσα στην κατάσταση αυτή».

Επίσης σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου, αργά την Κυριακή επικράτησε ένταση στο λιμάνι της Ύδρας, καθώς τουρίστες αναζητούσαν εισιτήριο για να φύγουν.

Επειδή το νερό συνιστά βασικό είδος άμεσης ανάγκης επιβίωσης του ανθρώπου, ενώ η απουσία ρεύματος θέτει σε κίνδυνο της υγεία των πολιτών λόγω της κακής συντήρησης των τροφίμων.

Επειδή υπάρχει αναντίρρητα τρομακτική ταλαιπωρία των κατοίκων και των παραθεριστών.

Επειδή οι δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις στον επιχειρηματικό κόσμο του νησιού είναι μεγάλες.

Επειδή η αναστάτωση και τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργήθηκαν εξ αυτού του γεγονότος είναι μεγάλα, δεδομένου ότι το περιστατικό συνέβη μέσα στο Καλοκαίρι,

Επειδή η ασφάλεια και η υγεία των πολιτών είναι ευθύνη της Πολιτείας» και ρωτά:
1) Τί προτίθεται να πράξει αναφορικά με το ανωτέρω περιγραφόμενο ζήτημα ειδικώς εάν προτίθεται να αναζητήσει και να αποδώσει τις ευθύνες εκεί και όπου υπάρχουν.
2) Τί άλλα μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να αποκατασταθεί η ζημία, ηθική και υλική, των κατοίκων, επισκεπτών και επιχειρηματιών.
3) Τί σκοπεύει να κάνει προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον και να θωρακιστούν τα νησιά, αλλά και η ηπειρωτική χώρα από ανάλογα φαινόμενα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ