today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Πλοίο με 180 μετανάστες θα δέσει στην Κατάνη της Σικελίας

Οι περίπου 180 μετανάστες που βρίσκονται εδώ και τέσσερις ημέρες πάνω στο πλοίο Diciotti της ιταλικής ακτοφυλακής, το οποίο πλέει στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα, θα αποβιβαστούν στην Κατάνη της Σικελίας, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών.

“Το πλοίο Diciotti θα καταπλεύσει στην Κατάνη. Οι άξιοι άνδρες της ακτοφυλακής έπραξαν το καθήκον τους σώζοντας ανθρώπινες ζωές 17 μίλια από τη Λαμπεντούζα. Τώρα η Ευρώπη πρέπει να πράξει γρήγορα το δικό της” έγραψε ο υπουργός Ντανίνο Τονινέλι στο Twitter.

Πηγές προσκείμενες στον υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, τις οποίες επικαλούνται τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, διαβεβαίωσαν πάντως ότι ο τελευταίος “δεν θα δώσει την έγκριση” για την αποβίβαση των ανθρώπων αυτών στη Σικελία. Την Κυριακή ο Σαλβίνι απείλησε ότι θα στείλει τους μετανάστες πίσω στη Λιβύη αν δεν εξευρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα.

“Είτε θα αποφασίσει σοβαρά η Ευρώπη να βοηθήσει συγκεκριμένα την Ιταλία, ξεκινώντας για παράδειγμα από τους 180 μετανάστες που επιβαίνουν στο Diciotti, είτε θα αναγκαστούμε να (…) συνοδεύσουμε σε ένα λιβυκό λιμάνι τους ανθρώπους που διασώθηκαν στη θάλασσα” δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκα.

Το Diciotti ήταν μπλοκαρισμένο από την Πέμπτη στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα αφού δεν του δινόταν άδεια να δέσει στο λιμάνι καθώς η ιταλική κυβέρνηση απαιτούσε να παραλάβει τους μετανάστες η Μάλτα. Η Βαλέτα από την πλευρά της, που την περασμένη Τετάρτη είχε επιτρέψει να ελλιμενιστεί το Aquarius που μετέφερε 141 μετανάστες, υποστήριζε ότι οι μετανάστες του Diciotti αρνήθηκαν κάθε βοήθεια εκ μέρους της επειδή ήθελαν να φτάσουν στη Λαμπεντούζα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ