today-is-a-good-day
21.8 C
Athens

Yπ. Υγείας: Οδηγίες στους κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας υπενθυμίζει μια σειρά οδηγιών που αναφέρονται σε ενδεδειγμένα μέτρα πρόληψης και προστασίας, των πολιτών και των εργαζομένων στον καθαρισμό και στην αποκατάσταση του οικοσυστήματος στις πληγείσες περιοχές από τις πυρκαγιές (Κινέτα, Ραφήνα και Μάτι).

Αναλυτικά εφαρμόζονται τα παρακάτω:

Δειγματοληψίες για την ποιότητα των θαλάσσιων υδάτων Βορειοανατολικής Αττικής
Προκειμένου να εκτιμηθεί η ποιότητα θαλάσσιων υδάτων στην παράκτια ζώνη των πληγεισών, από την πρόσφατη πυρκαγιά, περιοχών της Βορειοανατολικής Αττικής (Άγιος Ανδρέας έως και Ραφήνα) επιστημονικό κλιμάκιο του ΕΛΚΕΘΕ πραγματοποίησε στις 02/08/2018 δειγματοληψία θαλασσινού νερού, στις περιοχές. Τα πρώτα αποτελέσματα από τη δειγματοληψία θα αποσταλούν στο ΥΠΕΝ στις 09/08/2018, ενώ θα ακολουθήσει και δεύτερη δειγματοληψία, μετά από βροχόπτωση στην περιοχή, και εν συνεχεία θα έχουμε οριστικά αποτελέσματα.

Μετρήσεις για την ποιότητα πόσιμου νερού πληγεισών περιοχών

Προκειμένου να εκτιμηθεί η ποιότητα υδάτων πόσιμου νερού στις πληγείσες περιοχές

πραγματοποιήθηκαν 12 δειγματοληψίες ύδατος στις 26/07/2018, σε δημόσιες και ιδιωτικές βρύσες, εντός των ορίων του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου και οι τιμές των αποτελεσμάτων των χημικών αναλύσεων βρέθηκαν εντός των ορίων που απαιτούνται για την ποιότητα του νερού που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση (ΦΕΚ 3282 Β/19-9-2017).

Μετρήσεις για την ποιότητα της ατμόσφαιρας και του εδάφους πληγεισών περιοχών
Προκειμένου να μετρηθούν οι ατμοσφαιρικοί ρύποι, αλλά και η ποιότητα του εδάφους στις πληγείσες περιοχές, έχει ενεργοποιηθεί το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» για τον άμεσο προγραμματισμό και την ανάλυση δειγμάτων.

Υλοτόμηση πληγεισών περιοχών

Από τις 26/07/2018, μετά από συσκέψεις στο Δημαρχείο Ραφήνας και στο ΔΔ Νέας Μάκρης, υλοποιούνται μέτρα καθαρισμού από καμένη ξυλεία στον αστικό χώρο. Έχει εκδοθεί σχετική διάταξη από το Δασαρχείο Πεντέλης, έγινε πρόσκληση σε Δασικούς Συνεταιρισμούς, σήμανση δέντρων από δασικούς υπαλλήλους, επιλογή περιοχών και ρεμάτων πρώτης παρέμβασης, φιλοξενία υλοτόμων και συνεταιρισμών, έγινε κοπή των δέντρων επί της ζώνης απαλλοτρίωσης της Λεωφόρου, υλοτομία των καμένων δέντρων σε δύο οικόπεδα του Δήμου Ραφήνας, υλοτόμηση των ιστάμενων καμένων δέντρων εντός της κοίτης του ρέματος Καβουνίδου, εντός

του οικιστικού ιστού του Δήμου Ραφήνας από το Μάτι προς την Κυανή Ακτή από τον Δασικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων και η δημιουργία κορμοδεμάτων στα καθαρισμένα ρέματα του οικιστικού ιστού Ραφήνας, προς αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων.

Οδηγίες προστασίας κατά τον καθαρισμό μετά από πυρκαγιά

Οι πρόσφατες πυρκαγιές εναπόθεσαν μεγάλες ποσότητες στάχτης τόσο σε εξωτερικές όσο και σε εσωτερικές επιφάνειες κτιρίων. Η στάχτη αυτή είναι δυνατόν να περιέχει πληθώρα τοξικών ουσιών, ιδιαίτερα επιβαρυντικών για την υγεία λόγω της φύσης της καύσιμης ύλης η οποία περιλαμβάνει πληθώρα χημικών προερχόμενων κυρίως από τη καύση οικιακών συσκευών, οικοδομικών υλικών και πληθώρας άλλων υλικών.

Για το λόγο αυτό, είναι ιδιαίτερα σημαντική η λήψη ατομικών μέτρων προστασίας κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων καθαρισμου επιφανειών για τη προσστασία της δημόσιας υγείας και την αποφυγή βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στην υγεία.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει τα κάτωθι:

Μην αφήνετε τα παιδιά σε καμία περίπτωση να έρθουν σε επαφή με τη στάχτη ή να παίζουν σε καμένο έδαφος.

Κατά τη διάρκεια των καθαρισμών, συστήνεται η χρήση προστατευτικού εξοπλισμού, ο οποίος θα περιλαμβάνει:

-Mάσκα προσώπου με πολύ καλή εφαρμογή στη μύτη και στο στόμα. Ιδανικά συστήνεται μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας με φίλτρο κατακράτησης σωματιδιών άνω του 95%. Άτομα με καρδιολογικά ή αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να συμβουλευθούν τον θεράποντα ιατρό τους πριν από τη χρήση μάσκας.

-Προστατευτικά γυαλιά για οφθαλμική προστασία με πολύ καλή εφαρμογή στη μύτη και το πρόσωπο.

-Γάντια

-Μακριά ρούχα και κλειστά παπούτσια. Προβείτε σε πολύ καλό καθαρισμό του σώματος και των

ρούχων, με άφθονο σαπούνι αμέσως μετά τη χρήση τους.

Αποφύγετε, όσο το δυνατόν περισσότερο, τη διασπορά στάχτης στον αέρα από τη χρήση κοινών σκουπών με κοντάρι.

Σκουπίστε απαλά τις εσωτερικές και εξωτερικές επιφάνειες από τη σκόνη και κατόπιν χρησιμοποιήστε υγρά πανιά για περαιτέρω καθαρισμό.

Για τις εσωτερικές επιφάνειες συστήνεται επίσης η χρήση ηλεκτρικών σκουπών που περιέχουν φίλτρα HEPA.

Αποφύγετε όσο το δυνατόν τη χρήση νερού ή χρησιμοποιήστε όσο το δυνατόν λιγότερη ποσότητα νερού για την αποφυγή περαιτέρω διασποράς της στάχτης στο έδαφος.

Συστήνεται η συλλογή της στάχτης σε πλαστικές σακούλες ή σε κατάλληλους περιέκτες για την αποφυγή περαιτέρω διασποράς της.
Σε περίπτωση αδιαθεσίας, ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Διαχείριση αποβλήτων στις πληγείσες περιοχές

Σε συνέχεια συσκέψεων οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στις 03 και 06/08/2018, σε Ραφήνα και Μέγαρα το ΥΠΕΝ εξέδωσε οδηγό για τη διαχείριση των αποβλήτων εκ μέρους των ΟΤΑ στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής, ο οποίος και απεστάλη στους Δήμους των περιοχών αυτών μαζί με κατευθύνσεις για την προστασία από τα αμιαντούχα υλικά.

Στον οδηγό υπάρχει πρόβλεψη για όλες τις κατηγορίες αποβλήτων καμένων ή μη (οικοδομικά, κλαδέματα, βλάστηση και ξυλεία, δασική και μη, ηλεκτρικές – ηλεκτρονικές συσκευές, λαμπτήρες, ογκώδη απόβλητα οικιακού εξοπλισμού) και δίνονται συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

Οι πολίτες και οι επαγγελματίες των περιοχών θα μπορούν να εναποθέτουν τα απόβλητα στον ειδικό εξοπλισμό που θα τοποθετηθεί ή να επικοινωνούν με την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου τους. Βασικός κανόνας είναι η χωριστή συλλογή και διαχείριση των ανωτέρω αποβλήτων και η αποφυγή ανάμειξής τους.

Ειδική μέριμνα υπάρχει για τα κατεστραμμένα οχήματα, τα οποία θα συγκεντρωθούν σε συνεργασία του Δήμου με Φορέα Συλλογικού Συστήματος Διαχείρισης για την αποκομιδή και

ανακύκλωσή τους με την επίβλεψη του ΕΟΑΝ. Έχει οργανωθεί ήδη η απλοποίηση της διαδικασίας διαγραφής τους, με τη μέριμνα της Περιφέρειας Αττικής, κατόπιν δήλωσης του πολίτη.

Τέλος, ειδικές οδηγίες για τους πολίτες δίνονται για τα αμιαντούχα επικίνδυνα οικοδομικά απόβλητα. Αν είναι αναγκαίο να απομακρυνθεί αμίαντος, η εργασία αυτή πρέπει να γίνεται μόνο από εξουσιοδοτημένο συνεργείο. Για όλες τις εργασίες και για την αναγνώριση πιθανών επικίνδυνων και αμιαντούχων αποβλήτων στις περιοχές που επλήγησαν, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τους ΟΤΑ για να τους επισκεφθεί εξειδικευμένη εταιρεία, χωρίς κόστος για αυτούς.

Οδηγίες διαχείρισης αποβλήτων στις πυρόπληκτες περιοχές

1. Απόβλητα Εκσκαφών και Κατεδαφίσεων (οικοδομικά)

Τη διαχείριση μικροποσοτήτων οικοδομικών αποβλήτων καθαρισμού των ιδιοκτησιών που επλήγησαν, αναλαμβάνουν οι ΟΤΑ μέσω σύμβασης με Φορέα Συλλογικού Συστήματος Διαχείρισης (Φορέας ΣΣΕΔ. Ο ΕΟΑΝ έχει ήδη δώσει κατάλογο διαθέσιμων ΣΣΕΔ και έχει

εξασφαλίσει χαμηλά τιμολόγια και διαθέσιμες μονάδες τον Αύγουστο. Οι Φορείς ΣΣΕΔ είναι επιφορτισμένοι επίσης με την παροχήτεχνικής υποστήριξης στους δήμους για την οργάνωση της διαδικασίας.

Οι ΟΤΑ μπορούν επίσης να συνάπτουν σύμβαση με αδειοδοτημένομεταφορέα – συλλέκτη για την τοποθέτηση κάδων τύπου σκάφης και περι-συλλογή με ειδικά οχήματα, ώστε να μεταφέρονται τα απόβλητα σε αδειοδοτημένεςμονάδες.

Οι πολίτες και οι επαγγελματίες των περιοχών παρακαλούνται να διαθέτουν τα απόβλητα στον ειδικό εξοπλισμό που θα τοποθετηθεί ή να επικοινωνούν με την Υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου τους.

Για την κατεδάφιση των κατοικιών και κτιρίων θα εκδοθεί ειδικός οδηγός.

2. Κλαδέματα πολιτών και ΟΤΑ (χλωρή βλάστηση, δασική και μη)

Συλλογή και τεμαχισμός των κλαδεμάτων με μέριμνα των Δήμων και παράδοση στον ΕΔΣΝΑ/ΕΜΑΚ Λιοσίων.Η συλλογή, μεταφορά και τεμαχισμός μπορεί να γίνει είτε με ίδια μέσα του δήμου, είτε σε συνεργασία με τον ΕΔΣΝΑείτε με σύναψη σύμβασης με αναδόχους που

αναλαμβάνουν τις σχετικές εργασίες.Υπάρχει ήδη προετοιμασία από την Περιφέρεια Αττικής και τον ΕΔΣΝΑ.

Οι πολίτες και οι επαγγελματίες των περιοχών παρακαλούνται να εναποθέτουν τα φυτικά υπολείμματα στον ειδικό εξοπλισμό που θα τοποθετηθεί ή να επικοινωνούν με την Υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου τους.

3.Καμένη βλάστηση, δασική ή μη

Υλοτόμηση, συλλογή και τεμαχισμός με μέριμνα των τοπικών Δασικών Υπηρεσιών,του ΥΠΕΝ και των ΟΤΑ. Υπάρχουν ήδη εγκατεστημένα συνεργεία.Μεταφορά των καμένων υπολειμμάτωνκαι μηχανικός τεμαχισμός (ως άνω) σε έκταση του Δήμου.

Αξιοποίηση των υπολειμμάτων από το Δήμο ή από τη Δασική Υπηρεσία ως βελτιωτικό του εδάφους για την φυσική ή τεχνητή αναγέννηση της καμένης περιοχής.

Οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιούν το Δήμο ή το Δασαρχείο της περιοχής τους αν εντοπίσουν ανάγκη υλοτόμησης καμένων δέντρων.

4. Οχήματα – ΟΤΚΖ

Συγκέντρωση αυτών με συνεργασία των Δήμων και του Φορέα ΣΣΕΔ (ΕΔΟΕ). Εναλλακτική διαχείριση, αποκομιδή και ανακύκλωση οχημάτων από τον Φορέας ΣΣΕΔ με επίβλεψη του ΕΟΑΝ.

Απλοποίηση διαδικασίας διαγραφής με μέριμνα των ΟΤΑκαι της Περιφέρειας Αττικής, κατόπιν δήλωσης του πολίτη.

5. Αμιαντούχα επικίνδυνα μικροαπόβλητα

Υπάρχουν 10 αδειοδοτημένες εταιρείες εγγεγραμμένες σε μητρώο του Υπουργείο Εργασίας, οι οποίες αναλαμβάνουν τον εντοπισμό και την συλλογή (www.ypakp.gr/uploads/docs/11010.pdf).

Το ΥΠΕΝ έχει κινητοποιήσει τις εταιρείες ώστε ανά ΟΤΑ να γίνεται ενημέρωση πολιτών, ανίχνευση των υλικών και συλλογή/αποκομιδή/επεξεργασία.

6. Απόβλητα ηλεκτρικών-ηλεκτρονικών συσκευών και λαμπτήρων (καμένα ή μη)

Τα συστήματα ανακύκλωσης τοποθέτησαν σε συνεργασία με τους Δήμους ειδικά container για όλα τα είδησε συνεργασία με τον ΕΟΑΝ. Οι πολίτες ενημερώνονται από τους Δήμους για την ακριβή θέση των σημείων συλλογής. Εναλλακτικά τα Συστήματα με συνεννόηση με τους Δήμους συλλέγουν και μεταφέρουν ηλεκτρικές συσκευές κάποιες μέρες.Οι πολίτες και οι επαγγελματίες των περιοχών παρακαλούνται να επικοινωνούν με τους ΟΤΑ.

7. Ογκώδη απόβλητα οικιακού εξοπλισμού (καμένα ή μη)

Οι ΟΤΑ θα συμβληθούν με αδειοδοτημένες εταιρείες για τη συλλογή και μεταφορά σε ειδικούς κάδους/container ή θα οργανώσουν την απευθείας παραλαβή από τις ιδιοκτησίες των πολιτών. Οι ανάδοχοι θα διασφαλίζουν περαιτέρω την επεξεργασία/τεμαχισμό/ανάκτηση και τη διάθεση του υπολείμματος.

Το ΥΠΕΝ θα στηρίξει και θα παρακολουθήσει τη διαδικασία με τα στοιχεία που διαθέτει από το Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων (ΗΜΑ). Τα μη αξιοποιήσιμα υπολείμματα θα αναλάβει ο ΕΔΣΝΑ με βάση τα κριτήρια για τα ΑΣΑ.Οι πολίτες και οι επαγγελματίες των περιοχών παρακαλούνται να εναποθέτουν τα απόβλητα στον ειδικό εξοπλισμό που θα τοποθετηθεί ή να επικοινωνούν με την Υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου τους για την παραλαβή των ογκωδών αποβλήτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ