today-is-a-good-day
13 C
Athens

Μάχη με τις φλόγες

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η Αττική καθώς έχουν ξεσπάσει μεγάλες πυρκαγιές  στα Γεράνεια όρη , στην Κινέτα Αττικής και στην Καλλιτεχνούπολη, στην Πεντέλη. Ταυτόχρονα σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι κοντά στην περιοχή του Αγίου Φανουρίου, του Δήμου Αποκορώνου στα Χανιά.

Αλέξης Τσίπρας: Με προβληματίζουν τα παράλληλα τρία μέτωπα.

Το προβληματισμό του για τα τρία πύρινα μέτωπα στην Αττική εξέφρασε από το Μόσταρ της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, όπου βρίσκεται, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας όμως πως «παρά τις αντίξοες συνθήκες θα καταφέρουμε να κάνουμε ότι είναι δυνατό για να τεθούν σε έλεγχο».

«Πριν ξεκινήσω να κάνω μια αναφορά σε μια μεγάλη δυσκολία που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα και έχει να κάνει με τρία παράλληλα μέτωπα στην Αττική, μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην Αττική.

Είμαι σε ανοιχτή επικοινωνία με τους υπουργούς. Όλες οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις επιχειρούν. Θέλω να πιστεύω ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες θα καταφέρουμε να κάνουμε ότι είναι δυνατό για να τεθούν σε έλεγχο .

Με προβληματίζουν τα παράλληλα τρία μέτωπα, οι παράλληλες εστίες , η σκέψη μου είναι εκεί» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

 Δήλωση Πατούλη για τις φωτιές

Συνεχή επικοινωνία με τους δημάρχους των περιοχών όπου είναι σε εξέλιξη μεγάλες πυρκαγιές, είχε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Γιώργος Πατούλης. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ενημερώθηκε από τους δημάρχους Μεγαρέων και Ραφήνας-Πικερμίου, Γρηγόρη Σταμούλη και Πιστικίδη Βασίλειο αντίστοιχα, για την εξέλιξη των πυρκαγιών και για τις ανάγκες των δήμων σε υλικοτεχνική υποδομή. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΕΔΕ ,ήδη έχουν διατεθεί υδροφόρα οχήματα και προσωπικό δήμων, προκειμένου να συνδράμουν στην προσπάθεια κατάσβεσης και περιορισμού των αναζωπυρώσεων. Σε δήλωσή του, ο κ. Πατούλης τονίζει ότι «οι εργαζόμενοι στους δήμους μαζί με τους δεκάδες εθελοντές, βοηθούν πρακτικά και ουσιαστικά το ηρωικό έργο των πυροσβεστών» και «προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η πλήρης κατάσβεση των πυρκαγιών προκειμένου να μην τεθούν σε περαιτέρω κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και περιουσίες».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, επισημαίνει ότι «για μια αποτελεσματική πολιτική προστασία απαιτείται σχέδιο, συντονισμός και πρόληψη. Η Πολιτεία και οι Περιφέρειες οφείλουν να διαθέσουν τα κατάλληλα κονδύλια για μία αποτελεσματική πολιτική προστασία σε όλη τη χώρα».

Ν. Τόσκας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ: “Δεν είναι αθώες αυτές οι πυρκαγιές” 

«Όλος ο κυβερνητικός και κρατικός μηχανισμός είναι σε πλήρη ετοιμότητα, για να μη θρηνήσουμε θύματα και να περιορίσουμε όσο γίνεται τις ζημιές από την εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά στην Κινέτα», δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι, όπου συμμετέχει σε διαρκή σύσκεψη για τις ενέργειες των δυνάμεων Πυρόσβεσης και τον συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων και των δυνάμεων, που ενισχύονται συνεχώς.

Ο κ. Τόσκας, άφησε να εννοηθεί ότι η μεγάλη πυρκαγιά, μπορεί να είναι και έργο εμπρησμού, κάτι ωστόσο που θα διερευνηθεί από την Διεύθυνση Εγκλημάτων Εμπρησμού, η οποία βρίσκεται ήδη στην περιοχή για την έναρξη των ερευνών, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.

«Δεν είναι και τόσο αθώες αυτές οι πυρκαγιές», υπογράμμισε ο κ. Τόσκας και συνέχισε: «Χθες το βράδυ και πάλι στα Γεράνεια, στην ίδια περίπου περιοχή που εκδηλώθηκε η σήμερα η πυρκαγιά, είχαμε άλλες δύο πυρκαγιές, οι οποίες όμως τέθηκαν γρήγορα υπό έλεγχο. Σήμερα το απόγευμα και ενώ η φωτιά στην Κινέτα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, εκδηλώθηκε και άλλη πυρκαγιά πάνω από τα διυλιστήρια Ασπροπύργου. Και αυτή αντιμετωπίστηκε γρήγορα, όμως όλα αυτά δεν μπορεί να μην μας βάζουν σε σκέψεις».

Γ. Καπάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: H κατάσταση είναι κρίσιμη στην Αττική

H κατάσταση είναι κρίσιμη στην Αττική καθώς έχουμε σε εξέλιξη τρεις μεγάλες πυρκαγιές, μία στην Κινέτα, μία στους Αγίους Θεοδώρους και μία στην Πεντέλη, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης.

Όλος ο δασοπυροσβεστικός μηχανισμός στην Αττική είναι σε κατάσταση πλήρους συναγερμού για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, οι οποίες ενισχύονται συνεχώς από θυελλώδεις ανέμους, τόνισε ο κ. Καπάκης.

Ενημερώθηκε ο Τσίπρας

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, είναι στο κέντρο διαχείρισης κρίσεων και κατευθύνει την επιχείρηση ενώ παράλληλα ενημερώνει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος προσγειώθηκε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Οι εντολές του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού εκπροσώπου και υπ. Επικρατείας Δημ. Τζανακόπουλου, είναι να είναι σε μεγίστη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός και να γίνει το ανθρωπίνως δυνατόν για τον περιορισμό της μεγάλης πυρκαγιάς.

Επικοινωνία Μ. Βορίδη με τον Π. Σκουρλέτη

Πριν από λίγο επικοινώνησε τηλεφωνικά ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Μάκης Βορίδης με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη.

Συμφωνα με ενημέρωση απο τη ΝΔ, ο κ. Σκουρλήτης τού είπε ότι οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να τεθούν τα μέτωπα υπό έλεγχο, αλλά τις προσπάθειές τους δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν και στις τρεις περιοχές που μαίνονται οι πυρκαγιές (Κινέτα, Πεντέλη και Χανιά). Ο κ. Βορίδης ενημέρωσε αμέσως μετά τον πρόεδρο της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη που βρίσκεται στη Βουλή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ