today-is-a-good-day
17.6 C
Athens

Θεσσαλονίκη: “Διδώ και Αινείας” στις Δ. Συνοικίες

Στις δυτικές συνοικίες μεταφέρεται το ερχόμενο Φθινόπωρο η όπερα “Διδώ και Αινείας” του Χένρι Πέρσελ, μια παράσταση που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας. Μετά από την μεγάλη ανταπόκριση που είχε στο νεανικό κοινό, καθώς την παρακολούθησαν πάνω από 3.000 μαθητές και μαθήτριες τον περασμένο Μάρτιο, η παράσταση μεταφέρεται στο Καραπάντσειο Πολιτιστικό Κέντρο, στον Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να την παρακολουθήσουν μαθητές και μαθήτριες από τη δυτική πλευρά της πόλης.
Οι παραστάσεις που σχεδιάζεται να είναι οκτώ διπλές, θα δοθούν τον Νοέμβριο, ενώ θα προσκληθούν όλα τα σχολεία των δυτικών συνοικιών από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τις 20 του μήνα. Την όπερα, ωστόσο, θα μπορούν να παρακολουθήσουν και μαθητές σχολείων από άλλες περιοχές, όπως άλλωστε συνέβη και τον περασμένο Μάρτιο, οπότε τη Θεσσαλονίκη είχαν επισκεφθεί για το σκοπό αυτό σχολεία από τη Δράμα, την Κοζάνη και την Κομοτηνή.
“Το σκεπτικό ήταν να μπορέσουμε να κάνουμε μια παράσταση, η οποία θα μπορεί να απευθύνεται και σε νέους, χωρίς όμως να υποτιμούμε καθόλου το κοινό. Η παράσταση προετοιμάστηκε περίπου για έξι μήνες και σε αυτήν συμμετείχαν εξαιρετικοί συντελεστές με πολύ δυνατούς λυρικούς τραγουδιστές. Εδώ βάλαμε τα βαριά χαρτιά της πόλης και είχαμε πάρα πολύ μεγάλη ανταπόκριση” επισήμανε σήμερα η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Άννα Μυκωνίου, στο περιθώριο της συνεδρίασης της οικονομικής επιτροπής Θεσσαλονίκης, η οποία ενέκρινε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του Κέντρου Πολιτισμού.
“Τα παιδιά ήταν ενθουσιασμένα. Τα κερδίσαμε από την πρώτη στιγμή, καθώς η παράσταση είναι υποβλητική και μείναν εκστασιασμένα παρακολουθώντας. Οι δε πρωταγωνιστές μου ανέφεραν ότι δεν είχαν ξαναδεί τέτοια θερμή υποδοχή, όπως αυτή που τους επιφύλαξαν οι 15χρονοι μαθητές και οι 15χρονες μαθήτριες” είπε χαρακτηριστικά.
Η ίδια εκτίμησε άλλωστε ότι η προσωπικότητα των νέων παιδιών χτίζεται σε τρυφερές ηλικίες και σε αυτές οφείλουν οι ενήλικες να μυούν τα παιδιά σε ακούσματα όπως αυτά της όπερας. “Δεν μπορείς να περιμένεις από ένα παιδί που δεν είχε ακούσει ποτέ του όπερα να την αποδέχεται ή να μην την αποδέχεται. Δεν ξέρει τι είναι αυτό που αποδέχεται ή αρνείται να παρακολουθήσει. Άρα λοιπόν όταν του το δώσεις και είναι ποιοτικό και σωστό, τότε θα δεις την αντίδρασή του. Εμείς φιλοδοξούμε, από όλα αυτά τα παιδιά, ένα 20% ένα 30% να το αγαπήσουν και να το παρακολουθούν. Έτσι στήνουμε και το κοινό της όπερας των επόμενων γενεών” πρόσθεσε.
Διευκρινίζεται ότι το κόστος της παραγωγής καλύπτεται από το Κέντρο Πολιτισμού, ενώ τα παιδιά συμμετέχουν με ένα συμβολικό εισιτήριο των 6 ευρώ. Παρέχεται επίσης η δυνατότητα συμμετοχής ενός ποσοστού των παιδιών δωρεάν.

SourceΑΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ