Ισπανία: 340 μετανάστες διασώθηκαν στη θάλασσα το Σάββατο

Οι ισπανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι διέσωσαν πάνω από 340 μετανάστες στη Μεσόγειο το Σάββατο, συμπεριλαμβανομένου ενός που προσπαθούσε να κάνει τον διάπλου χρησιμοποιώντας σαν βάρκα ένα λάστιχο φορτηγού.

Η ισπανική ακτοφυλακή ανέφερε ότι διασώθηκαν 240 άνθρωποι σε 12 πλεούμενα—10 έπλεαν στα στενά του Γιβραλτάρ, δύο στη Θάλασσα του Αλμποράν, η οποία χωρίζει την Ισπανία από το Μαρόκο.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπό της, η Guardia Civil διέσωσε άλλους εκατό και πλέον μετανάστες στη Μεσόγειο.

Κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), 16.902 μετανάστες αφίχθησαν στην Ισπανία από την αρχή της χρονιάς, ενώ άλλοι 294 βρήκαν τον θάνατο στην προσπάθειά τους να φθάσουν στις ισπανικές ακτές. Συνολικά, πάνω από 1.400 άνθρωποι έχουν πνιγεί στη Μεσόγειο προσπαθώντας να φθάσουν στις ακτές ευρωπαϊκών κρατών φέτος.

Τον περασμένο μήνα, η Ισπανία δέχθηκε να υποδεχθεί 630 μετανάστες που επέβαιναν σε τρία πλοία, συμπεριλαμβανομένου του Aquarius, του σκάφους που μισθώνει μια γαλλική ΜΚΟ, μετά την άρνηση της Ιταλίας και της Μάλτας να τους δεχθούν.

Ενώ την 4η Ιουλίου, ένα σκάφος της ισπανικής ΜΚΟ ProActiva Open Arms ελλιμενίστηκε στη Βαρκελόνη και αποβίβασε 60 μετανάστες προερχόμενους από τη Λιβύη που είχε διασώσει στη Μεσόγειο, μετά την άρνηση της κυβέρνησης της Ιταλίας να τους υποδεχθεί.