today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Βρετανία: Πρόστιμο στο Facebook για παραβάσεις στην προστασία δεδομένων

Η βρετανική ρυθμιστική αρχή Πληροφοριών ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επιβάλει ένα μικρό αλλά συμβολικό πρόστιμο στο Facebook για παραβίαση της νομοθεσίας για την προστασία των δεδομένων, μετά την πρόσβαση που απέκτησε η εταιρία Cambridge Analytica στα στοιχεία εκατομμυρίων χρηστών του μέσου κοινωνικής δικτύωσης χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Το πρόστιμο των 500.000 λιρών είναι ένα μικρό ποσό για την εταιρία μέσων κοινωνικής δικτύωσης που έχει αξία 590 δισεκ. δολαρίων. Είναι, ωστόσο, το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσό και ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο οι ρυθμιστικές αρχές επικρίνουν τις επιχειρηματικές πρακτικές του Facebook.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ έχει καταθέσει ενώπιον Αμερικανών και Ευρωπαίων βουλευτών για το πώς η Cambridge Analytica απέκτησε πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα 87 εκατ. χρηστών στο Facebook χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Ενημερώνοντας για την πρόοδο της έρευνας αναφορικά με τη χρήση στοιχείων στις εκστρατείες πολιτικών κομμάτων, το γραφείο της Βρετανίδας Επιτρόπου Πληροφοριών (ICO) ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει πρόστιμο στη Facebook, αν και η εταιρία μπορεί να απαντήσει στην επίτροπο πριν ληφθεί η τελική απόφαση.

Η Επίτροπος Πληροφοριών Ελίζαμπεθ Ντέναμ δήλωσε ότι η Facebook παραβίασε τον νόμο διότι δεν κατάφερε να προστατεύσει τα δεδομένα των χρηστών και δεν ήταν διαφανής για τον τρόπο συλλογής των δεδομένων από άλλους στην πλατφόρμα του.

Το Facebook δήλωσε ότι εξετάζει την έκθεση και ότι θα απαντήσει σύντομα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ