today-is-a-good-day
19 C
Athens

Ιράν: Θα πωλήσει όσο περισσότερο πετρέλαιο ενόψει των αμερικανικών κυρώσεων

Ο αντιπρόεδρος της ιρανικής κυβέρνησης αναγνώρισε σήμερα ότι οι αμερικανικές κυρώσεις θα πλήξουν την οικονομία, αλλά υποσχέθηκε η χώρα να «πουλήσει όσο περισσότερο πετρέλαιο μπορεί» και να προστατεύσει τις τράπεζες.

Ο Εσάκ Τζαχανγκιρί δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον προσπαθεί να σταματήσει τις ιρανικές εξαγωγές πετροχημικών, χάλυβα και χαλκού. «Η Αμερική προσπαθεί να μειώσει στο μηδέν τις ιρανικές πωλήσεις πετρελαίου, μια πηγή εισοδήματος ζωτικής σημασίας», δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Fars.

«Θα ήταν λάθος να σκεφτούμε ότι ο αμερικανικός οικονομικός πόλεμος σε βάρος του Ιράν δεν θα έχει αντίκτυπο», πρόσθεσε ο Τζαχανγκιρί.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τον Μάιο ότι θα αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία βάσει της οποίας η Τεχεράνη συμφώνησε να περιορίσει την πυρηνική της ανάπτυξη με αντάλλαγμα τη χαλάρωση των κυρώσεων.

Ο Τραμπ είπε ότι θα επιβάλει εκ νέου κυρώσεις και η Ουάσινγκτον στη συνέχεια ανακοίνωσε στις χώρες ότι θα πρέπει να σταματήσουν να αγοράζουν ιρανικό αργό από τις 4 Νοεμβρίου διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν οικονομικές κυρώσεις.

Σήμερα, ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Γερμανία κάλεσε το Βερολίνο να μπλοκάρει την προσπάθεια του Ιράν να αποσύρει μεγάλα ποσά μετρητών από τραπεζικούς λογαριασμούς στη Γερμανία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ