10.4 C
Athens

Η μάχη της Βουλής

Ολοκληρώθηκε η προ ημερησίας συζήτηση για την οικονομία

Ευκλ. Τσακαλώτος

«Κανείς δεν αμφισβητεί ότι με τη συμφωνία της 21ης Ιουνίου στο Εurogroup πετύχαμε να έχουμε ένα καθαρό διάδρομο τουλάχιστο για 15 χρόνια και να μπορούμε να βγούμε στις αγορές. Έχουμε πλέον ένα καθαρό διάδρομο τουλάχιστο για 15 χρόνια για να αλλάξουμε τα πράγματα. Όλοι οι Ευρωπαίοι, οι οίκοι αξιολόγησης, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης μιλάνε για ελάφρυνση του χρέους. που δίνει ελπίδα μετά από πολλά χρόνια».

Αυτό τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία που ζήτησε η ΝΔ.

«Δεν πήραμε όσα θέλαμε, αλλά πήραμε μια δέσμευση ότι θα ξανακοιτάξουμε το χρέος το 2032 με επιστημονικό τρόπο και όχι όπως το αισθάνονται οι υπουργοί, που δεν θα κοστίζει παραπάνω από το 20% του ΑΕΠ. Άρα είναι μια συγκεκριμένη πρόταση και δέσμευση για να μπορούμε να βγούμε στις αγορές», προσέθεσε ο κ. Τσακαλώτος.

Β.Λεβέντης

«Πριν τρεις -τέσσερεις μήνες που ήταν η αξιολόγηση όλοι οι βουλευτές σας ισχυρίζονταν ότι θα μειωθεί το χρέος. Μία συγγνώμη δεν ζητήσατε. Τώρα έχετε αρχίσει ότι δεν θα γίνουν μειώσεις συντάξεων στο τέλος του έτους. Και ήλθε εδώ ο κ. Μοσκοβισί και είπε ότι “πρέπει η χώρα σας να τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις”. Εσείς συνεχίζετε να λέτε ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις και το αφορολόγητο» είπε στην έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και συνέχισε, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση για όλα όσα υποσχέθηκε και δεν έγιναν δεν είπε ούτε μία συγνώμη.

Αναφερόμενος στην οικονομία ο κ. Λεβέντης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχει καταστήσει την ελεημοσύνη βασικό κριτήριο της πολιτικής της» και δήλωσε χαρακτηριστικά «η χώρα δεν έχει ανάγκη από Παντελεήμονες. Η χώρα θέλει πολιτική ανάπτυξης και σοβαρότητας».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων συνέχισε λέγοντας «απευθύνεστε στους Έλληνες πολίτες σαν να είναι αξιολύπητοι» και προέτρεψε την κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική νοοτροπία. «Αλλάξτε νοοτροπία, θα πέσετε από την κυβέρνηση αλλά αποκτήστε τουλάχιστον νοοτροπία σοβαρού κόμματος» χαρακτηριστικά και σημείωσε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: «Η Ελλάδα δεν θέλει αυτό εκτός αν τη θέλετε τριτοκοσμική και να πέφτει στα πόδια σας».

Ο κ. Λεβέντης σε πολλά σημεία της ομιλίας του επέμεινε ότι «τη λύση θα τη δώσει η ανάπτυξη» και τόνισε ότι αυτή θα γίνει «όταν γυρίσουν τα λεφτά των καταθέσεων που έχουν φύγει στο εξωτερικό και όταν έλθουν ξένες επενδύσεις».

Εξάλλου άσκησε έντονη κριτική και στη ΝΔ, τονίζοντας ότι «λέει ότι θα φέρει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και θα μειώσει φόρους. Σε όλα καλή, αρίστη η ΝΔ, μόνο που δεν μας λέει γιατί επί των ημερών της δεν ήλθε ούτε μία επένδυση; Ένα κόμμα που δοκιμάστηκε και είχε πλήρη αποτυχία στην οικονομική του πολιτική έρχεται τώρα και υπόσχεται τα πάντα. Νομίζω κύριοι της ΝΔ ότι αυτό που σας λείπει είναι η ειλικρίνεια. Ότι θα φύγουν οι κύριοι που απέτυχαν και θα έλθετε εσείς οι επιτυχημένοι μόνο επιπόλαιοι και αμόρφωτοι θα μπορούσαν να πειστούν. Έχετε κάνει τόσα πολλά που δεν σας πιστεύει ο κόσμος».

Μιλώντας για την Ένωση Κεντρώων, ο πρόεδρός της δήλωσε ότι δεν φοβάται την πόλωση, αφού, όπως σημείωσε «και οι δύο αποδείχτηκαν άχρηστοι. Θα είναι ακόμη μεγαλύτερη επιπολαιότητα για τον λαό να ψηφίσει τους άχρηστους είναι νωπές οι εμπειρίες και τα τραύματα της κοινωνίας για να σας πιστέψουν».

Σχολιάζοντας την πρόταση της Φώφης Γεννηματά για τη μη περαιτέρω μείωση των συντάξεων, τη χαρακτήρισε ωραία, αλλά όπως είπε «την έκανε ένα κόμμα που έκοψε τις συντάξεις 13 φορές». «Το θέμα είναι να μην κοπούν οι συντάξεις χωρίς η χώρα να διατρέξει κίνδυνο» πρόσθεσε, ενώ για το πάγωμα του ΦΠΑ στα νησιά εκτίμησε ότι έγινε αφού «δεχτήκαμε να γίνουμε αποθήκη ψυχών».

Για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Λεβέντης υποστήριξε ότι «σε όλο τον κόσμο είναι μία Κυριακή. Η δεύτερη Κυριακή είναι για να παλέψετε μεταξύ σας» και ανακοίνωσε ότι η Ένωση Κεντρώων «δεν θα ψηφίσει την απλή αναλογική εάν δεν την κάνει η κυβέρνηση μία Κυριακή».

Για το σπάσιμο των Περιφερειών, ο κ. Λεβέντης σημείωσε ότι «η ΝΔ κάνει παζάρια με την κυβέρνηση να συμφωνήσει εάν θα δοθεί η ψήφος στους ομογενείς».

Τέλος, αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Λεβέντης κατηγόρησε τους βουλευτές της κυβέρνησης ότι «τα παραχώρησαν όλα» και πρότεινε να γίνει σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο Δημοκρατίας και να αποφασίσουν όλοι ότι «είναι άκυρη η συμφωνία και ο πρωθυπουργός σε πλάνη, όπως ο κ. Κοτζιάς που την υπέγραψε».

Στ.Θεοδωράκης

«5 Ιουλίου σήμερα. Θα πούμε τίποτα για τη μαύρη επέτειο; Ή θα επιμείνετε στην άποψη ότι το δημοψήφισμα βοήθησε τη χώρα και ήταν απαραίτητο όπλο διαπραγμάτευσης;» διερωτήθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής και τόνισε ότι ήταν «μια βουτιά προς τα πίσω. Ένας επικίνδυνος τυχοδιωκτισμός με ένα ερώτημα – που δεν ήταν ερώτημα και μια απάντηση – που δεν ήταν απάντηση».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού υποστήριξε ότι η χώρα σώθηκε από τη βίαιη έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ξαφνικό θάνατο χάρη στις προσπάθειες που έγιναν την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος, τη Δευτέρα 6 Ιουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι «ο Προκόπης Παυλόπουλος έπαιξε καθοριστικό ρόλο εκείνες τις κρίσιμες ώρες… Σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας τότε, τον Φρανσουά Ολάντ. Ούτε ο Ολάντ με μάγεψε ποτέ, αλλά μας στήριξε σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, που όλοι είχαν βαρεθεί τα παιγνίδια του Βαρουφάκη και τους φτηνούς τσαμπουκάδες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη δεν αρκούσε η στάση του κ. Παυλόπουλου καθώς «έπρεπε να συναινέσουν οι τότε αρχηγοί της δημοκρατικής αντιπολίτευσης: Μεϊμαράκης – Γεννηματά κι εγώ. Ανεξαρτήτως των πιέσεων που είχαν οι αρχηγοί από τα κόμματά τους, το αποτέλεσμα ήταν τελικά ότι και οι τρεις στηρίξαμε τη στροφή της κυβέρνησης στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Και συντάξαμε ένα ανακοινωθέν που αποτέλεσε εγγύηση για τους Ευρωπαίους ότι στην Αθήνα υπάρχουν ηγέτες να υπερασπιστούν χωρίς αστερίσκους την ευρωπαϊκή πορεία».

Κάλεσε τον κ.Τσίπρα να το αναγνωρίσει και να ζητήσει «ένα μεγάλο συγνώμη για τις τραγικές σας αποφάσεις το πρώτο εξάμηνο του 2015».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι το Ποτάμι τόλμησε και είπε :

«Ναι στην αλήθεια.

Ναι στις μεταρρυθμίσεις.

Ναι στην εθνική συνεννόηση.

Ναι στη δημιουργία.

Ναι στην ευρωπαϊκή πολιτεία που δίνει περισσότερα στους περισσότερους

Όχι στα ψέματα. Όχι στην ύφεση. Όχι στον διχασμό. Όχι στα τριτοκοσμικά πειράματα των αριστερών πολυτελείας και ξέρετε σε ποιον πρώην σύντροφό σας αναφερόμουν. Όχι στους τυχοδιώκτες».

«Αυτά είχα πει στην ομιλία μου εδώ στη Βουλή, αυτά λέω και σήμερα: αλήθεια, μεταρρυθμίσεις, εθνική συνεννόηση, δημιουργία, ευρωπαϊκή πολιτεία. Με στόχο να έχουν περισσότερα οι περισσότεροι»σημείωσε.

Απαντώντας στον Πάνο Καμμένο ο επικεφαλής του Ποταμιού δήλωσε ότι «δεν θα γίνουμε οι Καμμένοι του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί ο κ. Καμμένος να συνεχίσει τα υπερπολυτελή του ταξίδια με χρέωση του ελληνικού λαού, όπως αποκάλυψε ο ελληνικός Τύπος, όπως βεβαίως μπορεί να συνεχίσει τις πτήσεις με το Super Puma προς το εξοχικό του στην Ικαρία. Εμείς πάντως έχουμε άλλα σχέδια, άλλες αρχές».

Ανέφερε «πέντε βουνά» όπως τα αποκάλεσε που πρέπει να ξεπεράσει η χώρα κάνοντας βαθιές μεταρρυθμίσεις για να ξεπεράσει τη κρίση και να προχωρήσει σταθερά η ανάπτυξη κι αφορούν στην αποκατάσταση της λειτουργίας των τραπεζών και την άρση των capital controls, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και του κομματικού κράτους στη δημόσια διοίκηση, στην ταχύτερη και ουσιαστική λειτουργία της δικαιοσύνης, στη μείωση και τον εξορθολογισμό της φορολογίας, και στην εξάλειψη της πολιτικής αβεβαιότητας.

«Το ασφαλές περιβάλλον σε συνδυασμό με σταθερό νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο αποτελούν τους κυριότερους παράγοντες για την επιτυχή προσέλκυση επενδύσεων. Η πόλωση, ο διχασμός, η διαστρέβλωση της πραγματικότητας και η δολοφονία χαρακτήρων που επικρατούν τα τελευταία χρόνια στη χώρα είναι αποσταθεροποιητικοί παράγοντες για την οικονομία, είπε ο κ. Θεοδωράκης τονίζοντας ότι: «Αν στα θεωρεία της Βουλής ήταν σήμερα διεθνείς επενδυτές πιστεύετε ότι τη Δευτέρα θα έτρεχαν να βάλουν τα λεφτά τους στην Ελλάδα; Ή θα έτρεχαν να φύγουν μετά από ένα ωραίο σαββατοκύριακο στην ωραία μας Αθήνα; Και μετά είναι το άλλο: Δευτέρα – Τετάρτη και Παρασκευή ο κ. Καμμένος φεύγει. Τρίτη, Πέμπτη Σάββατο ο κ. Καμμένος μένει και Κυριακή παίζει κορώνα γράμματα ή κάποιο παρεμφερές παιχνίδι».

Επίσης υπογράμμισε ότι «το χειρότερο που μπορεί να συμβεί στην κοινωνία μας είναι να βγούμε από τα μνημόνια χωρίς να καταλάβουμε γιατί μπήκαμε. Χωρίς να αναγνωρίσουμε τα λάθη και χωρίς να δοκιμάσουμε τις δυνατότητές μας. Χωρίς να αλλάξουμε. Η χώρα έχει ανάγκη μια πολιτική με φιλελεύθερες αρχές, με μεταρρυθμιστική ορμή, με σύγχρονες αντιλήψεις. Με ευαισθησία απέναντι σε αυτούς που δεν μπορούν αλλά και με αυστηρότητα απέναντι σε αυτούς που δεν θέλουν».

Π.Καμμένος

«Δεν θα υπάρξει τέταρτο μνημόνιο, δεν θα ξαναέρθει η τρόικα, έχουμε καθαρή έξοδο και ρυθμίσαμε το χρέος μας. Όλα αυτά δεν θα είχαν γίνει αν εμείς, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ακούγαμε τις σειρήνες των όψιμων Μακεδονομάχων» ανέφερε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Οικονομία, στη Βουλή. Από τα πυρά του δεν ξέφυγε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, για τον οποίο είπε ότι πήγε παράκλητος στην Ευρώπη για να μη μιλήσει κανείς για την καθαρή έξοδο, ούτε, όμως, και η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, για την οποία σημείωσε πως στο τέλος θα μείνει με περισσότερα ΑΦΜ από όσοι οι βουλευτές της. Όσο για τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων είπε πως ήταν πρόθυμος να συνεργαστεί με την κυβέρνηση υπό την προϋπόθεση να φύγουν οι ΑΝΕΛ.

«Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πήγε παράκλητος στην Ευρώπη, προκειμένου να μη μιλήσει κανείς για την καθαρή έξοδο, για να μην πει κανείς ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση. Σήμερα, δε, οι ευρωβουλευτές της ΝΔ προσπάθησαν να δυναμιτίσουν την προσπάθεια και το μέλλον της χώρας» τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Καμμένος. Δεν παρέλειψε να σχολιάσει και την παρέμβαση του αντιπροέδρου της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη, προς τον Ευρωπαίο επίτροπο, Πιέρ Μοσκοβισί, για την περικοπή των συντάξεων, στάση που δείχνει ότι «ο πανικός έχει καταλάβει δύο κόμματα της αντιπολίτευσης και επιχειρούν σήμερα, υπονομεύουν, όχι τους κομματικούς αντιπάλους τους αλλά την ίδια την εθνική οικονομία και τον ελληνικό λαό». Είναι μία στάση που παραπέμπει στη γνωστή ρήση του «μακαριστού Χριστόδουλου που είχε πει ότι ο γείτονας παρακαλούσε να ψοφίσει η γίδα του διπλανού» όπως επισήμανε. «Στενοχωριούνται, θλίβονται όταν βλέπουν να πηγαίνει η Ελλάδα μπροστά» υπογράμμισε ο κ. Καμμένος, παρατηρώντας ότι από αυτό το Κοινοβούλιο πέρασαν πολύ σκληροί αντίπαλοι, όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου, όπως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κώστα Σημίτη, δηλαδή, πολιτικοί αντίπαλοι σκληροί, «αλλά ποτέ δεν τόλμησαν να υπονομεύσουν το μέλλον της χώρας και τους πολίτες της χώρας αυτής».

Αναφερόμενος στη συγκυβέρνηση, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επανέλαβε ότι η απόφαση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ βασίστηκε στη βούληση να βγει η χώρα από τη λαίλαπα των μνημονίων. Και είναι αυτό το σημείο, στο οποίο ο κ. Καμμένος μίλησε για καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα, ρύθμιση του χρέους, επιστροφή στην κανονικότητα, για να κατηγορήσει την αντιπολίτευση ότι δεν μπορεί να χωνέψει ο κ. Μητσοτάκης αυτήν την εξέλιξη, αν και το έχει δεχθεί ακόμη και ο πολιτικός καθοδηγητής του Γιάννης Στουρνάρας. «Η έξοδος από τα μνημόνια είναι αυτή ακριβώς που υποσχέθηκε στον ελληνικό λαό η κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο του 2015» είπε ο κ. Καμμένος για να προσθέσει ότι όλα αυτά δεν θα είχαν καταστεί δυνατά εάν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και ο ίδιος προσωπικά άκουγαν τις σειρήνες των όψιμων Μακεδονομάχων, «τους ψευτομακεδονομάχους που είχαν παραδώσει τον όρο Μακεδονία πολλά χρόνια πριν και σήμερα εμφανίζονται ως δήθεν μαχητές της καθαρότητας του ονόματος, κατόπιν οδηγιών της ηγεσίας της ΝΔ».

«Δεν ήθελαν να βγάλουμε την Ελλάδα από τα μνημόνια και να ρυθμίσουμε το χρέος, για να γλυτώσουν τη φυλακή τα λαμόγια της NOVARTIS, του ΚΕΕΛΠΝΟ, των θαλασσοδανείων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και των ΜΜΕ!» επισήμανε ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε ότι μόνο αυτή η κυβέρνηση, για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας, τόλμησε να τους στείλει στη δικαιοσύνη. Και είναι αυτοί, όπως παρατήρησε, οι οποίοι σε μία νύχτα βαφτίστηκαν «Μακεδονομάχοι» και έχουν πολιτικούς ηγέτες τους ίδιους που ευθύνονται για την καυτή πατάτα του Μακεδονικού και «είναι αυτοί που για να σώσουν τα τομάρια τους, όχι μόνο Μακεδονομάχοι αλλά και μισθοφόροι στην Κεντρική Αφρική θα πήγαιναν». Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «αυτοί οι όψιμοι Μακεδονομάχοι, την ίδια ώρα που φώναζαν, το πρώτο που φρόντιζαν να εξασφαλίσουν ήταν η διαγραφή των δανείων τους στην ATTICA ΒΑΝΚ». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον κ. Μητσοτάκη και την κ. Γεννηματά, καταγγέλλοντας ότι «με τη συνδρομή του δικού τους ανθρώπου, του υπόδικου για τα δάνεια κ. Πανταλάκη, μεθόδευσαν την πώληση των θαλασσοδανείων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σε γνωστό fund για να πληρώσουν μόλις το 3% έως 5% του συνολικού υπόλοιπου δανείου τους».

Όσο για τη συμφωνία των Πρεσπών και το ενδεχόμενο ψήφισης με 180 ψήφους, ο κ. Καμμένος επανέλαβε πως «εάν ποτέ και όταν έρθει η συμφωνία στη Βουλή, την ώρα εκείνη οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν ξεκαθαρίσει τι θα πράξουν. Το ερώτημα είναι, όμως, αν απαιτηθεί να έρθει η συμφωνία με 180 ψήφους, τι θα πράξει η ΝΔ, που άλλα λέει στην κ. Μέρκελ και άλλα στο εσωτερικό; Δηλαδή, θα ακολουθήσει τη γραμμή του Βελιγραδίου; Τη γραμμή του Κώστα Καραμανλή ή του Άδωνι Γεωργιάδη;». Παρέπεμψε, δε, στις χθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, καλώντας τον κ. Μητσοτάκη να τις σταθμίσει για το ενδεχόμενο να έρθει τελικά η συμφωνία με 180 ψήφους στη Βουλή.

Εκείνη τη στιγμή ο κ. Καμμένος απευθύνθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ λέγοντας: «Τι θα ψηφίσει τότε η αντιπροεδρεύουσα συνιστώσα της ΝΔ-NOVARTIS-MACEDONIA, που επινόησε το Μακεδονικό για να γλυτώσει το φάντασμα της NOVARTIS από τα κατηγορητήρια που θα χτυπήσουν σύντομα την πόρτα και πόσες απώλειες θα έχετε στην ψηφοφορία από τους τυχόν έγκλειστους για τα σκάνδαλα βουλευτές σας;».

Δ. Κουτσούμπας

Για «κούφιους διαπληκτισμούς» κατηγόρησε τους Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη, ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία. «Δεν θα σας αφήσουμε ανενόχλητους να συνεχίσετε τη φαρσοκωμωδία της τεχνητής πόλωσης. Και οι δύο, με τους κολαούζους σας, είστε το ίδιο επικίνδυνοι για τα λαϊκά συμφέροντα» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.

Είπε ότι «όσο και αν οξύνονται οι διαπληκτισμοί μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ δεν μπορεί να κρυφτεί η συμφωνία τους για τα μέτρα που θα γονατίσουν τον ελληνικό λαό», ενώ και οι αντιπαραθέσεις «για το ποιος πολιτικός είναι απατεώνας ή ανίκανος διαχειριστής δεν μπορούν να κρύψουν τις δεσμεύσεις σας, να περικοπούν τα επόμενα χρόνια οι συντάξεις, να μειωθεί και άλλο το αφορολόγητο όριο, να συνεχιστούν οι λαϊκές θυσίες για να ανακάμψει η κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων».

Επικαλούμενος την πρόσφατη τοποθέτηση του ΣΕΒ ως την «πιο αποκαλυπτική μαρτυρία για το τι έρχεται την επόμενη μέρα», όπως είπε, τόνισε ότι «είναι ολοφάνερο, ότι χέρι – χέρι οι δανειστές και η εγχώρια άρχουσα τάξη έχουν δρομολογήσει τις χειρότερες μέρες που έρχονται για τους εργαζόμενους».

Χαρακτήρισε πρόκληση τόσο το να μιλά η κυβέρνηση, για «δίπολο ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση» και να λαμβάνει επαίνους από τα επιτελεία της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, της αμερικανικής κυβέρνησης και της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας, όσο και το εμφανίζει ως δήθεν βαθιές διαφορές με τη ΝΔ «το αν θα αναστείλετε για μερικούς μήνες στην ουσία, άντε μέχρι τις κάλπες των βουλευτικών εκλογών, τις δεσμεύσεις σας να πετσοκόψετε τις συντάξεις».

Το ΚΚΕ έχει αποκαλύψει και καταγγείλει το τσάκισμα των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, που έχουν οδηγήσει σε μεγάλες περικοπές μισθών και συντάξεων και διεκδικεί την κάλυψη των απωλειών, την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, είπε ο κ. Κουτσούμπας, καλώντας την κυβέρνηση «εάν θέλει πραγματικά να ανακουφίσει τους συνταξιούχους και όχι να τους κοροϊδέψει πάλι μέχρι τις επόμενες εκλογές», να ψηφίσει την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ στο νομοσχέδιο που συζητιέται την ερχόμενη Τρίτη του υπουργείου Εργασίας, για κατάργηση όλων των ρυθμίσεων του Ν. 4387/16, που προβλέπουν τον επανυπολογισμό των συντάξεων και την περικοπή της προσωπικής διαφοράς.

«Επίσης, προχωρήστε στην άμεση κατάργηση του άρθρου 12 του “νόμου Κατρούγκαλου”, για να αποκατασταθούν οι συντάξεις χηρείας, όπως ήταν πριν τον νόμο αυτό» επισήμανε.

Χαρακτήρισε επίσης μεγάλη πρόκληση να εμφανίζει η κυβέρνηση ως φιλολαϊκή στροφή τη μείωση του ΦΠΑ, που η ίδια αύξησε, και μόνο σε πέντε νησιά και όχι στο σύνολο των νησιών του Αιγαίου, προσθέτοντας: «είστε όλοι υπόλογοι γιατί με το τρίτο μνημόνιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, αλλά και τα άλλα κόμματα που το ψήφισαν – η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ- δεσμευτήκατε για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου».

«Το ΚΚΕ διεκδικεί την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και στα πλαίσια αυτά προτείνουμε τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στο σύνολο των νησιών του Αιγαίου. Για το λόγο αυτό καταθέσαμε τροπολογία – προσθήκη στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας – που συζητιέται κι αυτή την Τρίτη – και σας προκαλούμε να το ψηφίσετε, εάν δεν έχετε σκοπό πάλι να κοροϊδέψετε για αυτό το εξάμηνο τους νησιώτες που πραγματικά υποφέρουν» πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε, επίσης, πρόκληση να έχουν ληφθεί μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα για όλα τα επόμενα χρόνια «και η κυβέρνηση λέει ότι αυτά αντισταθμίζονται από ορισμένα βοηθήματα που θα δοθούν μόνο μία φορά σε ορισμένες κατηγορίες, κυρίως ακραίας φτώχειας».

«Με τη φαρσοκωμωδία της γραβάτας, είχατε το θράσος να βγείτε στον ελληνικό λαό και να ανακοινώσετε πως “λύσατε” το ζήτημα του χρέους, πως το πρόβλημα διευθετήθηκε δήθεν μέσα απ’ τη σκληρή σας διαπραγμάτευση» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε, μεταξύ άλλων, ότι «το μόνο που κερδίσατε με τη διαπραγμάτευση είναι η δυνατότητα να μην αποπληρώνει το κράτος δάνεια προς τον EFSF για μια δεκαετία, σπρώχνοντας τα λίγο προς το πίσω».

Αυτό επιτρέπει, συνέχισε ο κ. Κουτσούμπας, «ασφάλεια σε όσους δανείσουν σήμερα στο ελληνικό κράτος πως θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω, αφού τη δεκαετία που εξασφαλίσατε, δεν έχει άλλες μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις. Οι εργαζόμενοι αρκεί να σκεφτούν ποιος πληρώνει και ποιος θα ωφεληθεί από τη νέα ρύθμιση του χρέους».

Είπε ότι η συμφωνία της κυβέρνηση «δεσμεύει τους εργαζόμενους της χώρας σε τερατώδη πρωτογενή πλεονάσματα, του 3,5% για τα επόμενα 4 χρόνια και στη συνέχεια, για πλεονάσματα αδιευκρίνιστου ύψους, πάνω απ’ το 2,2% μέχρι το 2060, φορτώνοντας σε τρεις γενιές Ελλήνων εργαζόμενων να αποπληρώνουν τα διάφορα δάνεια».

«Η νέα ρύθμιση λοιπόν του χρέους, σημαίνει πως ο λαός, ξανά, θα ματώνει» υπογράμμισε.

Χαρακτήρισε ως δεύτερο ψέμα του πρωθυπουργού τα περί τέλους της εποπτείας, τονίζοντας «η συμφωνία που υπογράψατε, προβλέπει ένα συνεχές, μόνιμο αυστηρό πλαίσιο ελέγχου των οικονομικών εξελίξεων στη χώρα» και ότι η κυβέρνηση δεσμεύθηκε πως «όλες οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει, θα διατηρηθούν».

«Το πιο “ωμό” ψέμα σας είναι πως με τη συμφωνία που υπογράψατε, τα βάσανα των εργαζόμενων τελειώνουν» είπε ο κ. Κουτσούμπας, επισημαίνοντας ότι η μέχρι σήμερα σφαγή των λαϊκών δικαιωμάτων θα θωρακιστεί στο διηνεκές, ότι η μεταμνημονιακή περίοδος μεταφράζεται σε νέες σκληρές θυσίες για τους εργαζόμενους, που περιλαμβάνονται στο παράρτημα της συμφωνίας, με νέα φορολογική αφαίμαξη του λαού, επιθετική επέκταση των πλειστηριασμών και διατήρηση των καθηλωμένων μισθών με μοναδικό κριτήριο την θωράκιση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Πρόσθεσε ότι στη συμφωνία περιλαμβάνονται σαφείς δεσμεύσεις της κυβέρνησης για ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων και εκχώρηση στο μεγάλο κεφάλαιο της Ενέργειας, της Ύδρευσης και των Μεταφορών.

«Ιδιωτικοποιήσεις, που θα οδηγήσουν σε τεράστια εκτίναξη του κόστους για τα λαϊκά στρώματα, για τις λαϊκές οικογένειες», υπογράμμισε.

Είπε ότι η κυβέρνηση φέρνει μέτρα που εγγυώνται την καπιταλιστική κερδοφορία και γι’ αυτό «σας κρατάνε τα πολιτικά αφεντικά σας και σας αξιοποιούν σε αυτή μόνο την κατεύθυνση» προσθέτοντας: «Η ανάπτυξή σας πατάει πάνω στο τσάκισμα των εργαζόμενων, στη διατήρηση αντιλαϊκών μέτρων, σε νέα μέτρα που θα έρθουν για φθηνή εργατική δύναμη. Γι’ αυτό και οι εργαζόμενοι πρέπει να φοβούνται αυτή την ανάπτυξή σας».

Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση απροκάλυπτα έχει αναλάβει τον ρόλο του σημαιοφόρου των συμφερόντων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή διακινδυνεύοντας ακόμα και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε πολεμική αναμέτρηση για τα συμφέροντα μονοπωλιακών ομίλων.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ προειδοποιεί τον ελληνικό λαό ότι η ανάπτυξη για την οποία κάνει λόγο η κυβέρνηση μόνο βάσανα θα του αποφέρει.

Χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό επιτυχημένο διαχειριστή του σάπιου και διεφθαρμένου συστήματος, προσθέτοντας ότι «γι’ αυτό και η ΝΔ δυσκολεύεται να σας αντιπολιτευτεί επί της ουσίας και ανακαλύπτει ακόμα και “αριστερά” στοιχεία στην πολιτική σας, εκεί που δεν υπάρχουν, διακινδυνεύοντας πλέον ακόμα και τη σοβαρότητά της, ως το βασικό αστικό κόμμα που εκφράζει την πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου».

«Τα περί “φωτός – σκότους”, “προόδου – συντήρησης”, “ακροδεξιάς – ακροαριστεράς¨” και κολοκύθια τούμπανα, είναι μόνο για να κρύψουν την πλήρη ταύτιση και των δυο σας στη σημερινή κυρίαρχη και άκρως επικίνδυνη ευρωατλαντική πολιτική» τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, καταλήγοντας: «Είναι στο χέρι του λαού μας, των εργαζομένων, των νέων να βγουν στο προσκήνιο, να οργανώσουν την αντεπίθεση τους ενάντια σε όλους εσάς που τους ματώνετε τα όνειρα, που τους κλέβετε την ίδια τη ζωή. Εμείς, σ’ αυτή τη μάχη θα είμαστε παρόντες, κάθε ώρα κάθε στιγμή, με δυναμισμό και με συνέπεια».

Φ. Γεννηματά

Επίθεση κατά των κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη εξαπέλυσε η Φώφη Γεννηματά λέγοντας πως και για τους δύο «η επιλογή τους είναι πόλωση και διχασμός». «Είμαστε απέναντι και στους δύο» επεσήμανε και απευθυνόμενη στους δύο πολιτικούς είπε: «Τι να συζητήσουμε κ. Μητσοτάκη σήμερα, τα τετελεσμένα; τον Αφήσατε τον πρωθυπουργό, σας συμφέρει να κάνουν άλλοι τις συντηρητικές επιλογές αντίο για σας. Από την άλλη μεριά ο κ. Τσίπρας έχει γίνει ο μεγάλος χορηγός της ΝΔ. Κάνει ό,τι μπορεί για να δυναμώσει ο κ. Μητσοτάκης».

“Το κακό είναι ότι το μάρμαρο το πληρώνει ο ελληνικός λαός”, υπογράμμισε κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα για τυχοδιωκτισμό και τον κ. Μητσοτάκη για καιροσκοπισμό.

Μιλώντας για τη σημερινή επέτειο του δημοψηφίσματος είπε: «Ακριβή επέτειος η σημερινή, αλλά είναι αργά για δάκρυα».

«Ακούσαμε την κυβέρνηση να επικαλείται τους Ευρωπαίους. Οι Ευρωπαίοι έχουν τους δικούς τους λόγους να επιχαίρουν για τις αποφάσεις του Eurogroup. Δεν βλέπουν έξοδο, αλλά βλέπουν ότι δεν θα χάσουν ούτε ευρώ γιατί έχει μπει υποθήκη η δημόσια περιουσία της Ελλάδας» συνέχισε αναφερόμενη στο Eurogroup. Σημείωσε ότι σε καμία περίπτωση η απόφαση του Eurogroup δεν σημαίνει το τέλος των μνημονίων καθώς θα συνεχιστεί η στενή επιτήρηση.

«Τόσο αυτή η κυβέρνηση όσο και οι δεσμεύσεις που ανέλαβε κάθε άλλο παρά δημιουργούν ασφάλεια στις αγορές».

«Αφού κ. Τσίπρα όπως λέτε έχουμε καθαρή έξοδο, αποδείξτε επιτέλους ότι η υπογραφή σας έχει αξία και δεσμευτείτε σήμερα ότι δεν θα υπάρξουν περικοπές στις συντάξεις. Και μη διανοηθείτε να παίξετε με τους συνταξιούχους απλώς αναβάλλοντας την εφαρμογή του μέτρου».

Κ.Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε σημαδιακή την σημερινή ημέρα, επέτειο του Δημοψηφίσματος. «Τότε που φέρατε την χώρα στα πρόθυρα του διχασμού και της χρεοκοπίας», είπε και πρόσθεσε:  «Συνήθως χάνετε την ψυχραιμία σας στην δευτερολογία. Βγάλατε έναν ακατανόητο εκνευρισμό και μας δώσατε μια πρόγευση στο τι θα ακολουθήσει στην προεκλογική περίοδο. Αν βγείτε και κάνετε μια βόλτα αν μπορείτε να το κάνετε γιατί στην Θεσσαλονίκη μέχρι το αεροδρόμιο πήγατε, αν ρωτήσετε ποιος είναι ο πολιτικός ψεύτης και πολιτικός απατεώνας μια λέξη θα πει: Αλέξης Τσίπρας».

Το «όχι» θέλει Έλληνες το «ναι» θέλει προδότες

Ο πρόεδρος της ΝΔ υπενθύμισε στον πρωθυπουργό ένα tweet από εκείνες τις μέρες του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη. Το όχι θέλει Έλληνες το ναι θέλει προδότες, καιρός να ξεχωρίσουνε τα αγρίμια από τις κότες.
Ποιοι είναι αγρίμια και ποιοι κότες,  το συμπέρασμα θα βγάλει ο ελληνικός λαός τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εχετε γίνει το παιδί για όλες τις δουλειές

Μπορεί κάποιοι στην οικογένειά σας –μια που αναφερθήκατε και στη δική μου- να θρηνούν κάθε μέρα που το «όχι» έγινε «ναι», αλλά για τους υπόλοιπους είναι μια οδυνηρή επέτειος.
Η επέτειος αυτή είναι επέτειος της ουσιαστικής σας ήττας, όχι μόνο της μετάλλαξής σας. Φωνάζατε «go back» κ. Μέρκελ και σήμερα εκλιπαρείτε για ένα χτύπημα στην πλάτη. Πετάξατε στην άκρη τους παλιούς σας συντρόφους για να γίνετε οι εκλεκτοί της νέας διαπλοκής.
Λέγατε θα αλλάξετε την Ευρώπη και γίνατε το παιδί για όλες τις δουλειές.

Επίθεση και στον Καμμένο

Στο κάδρο της επίθεσης του Κυριάκου Μητσοτάκη βρέθηκε και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος. Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου για το Σκοπιανό είπε «Ενας φυσιολογικός πρωθυπουργός, θα σας είχε απολύσει. Αλήθεια τι θα κάνετε στο ΝΑΤο, θα πάτε μαζί, θα καθίσετε μαζί;».

Είστε ο μεγάλος ευεργέτης της ακροδεξιάς

Ο κ.Μηυτσοτάκης απαντώντας στα όσα του είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τα περί ακροδεξιάς στροφής της ΝΔ είπε.
«Συνεργαστήκατε στις πλατείες και μιλούσατε για κρεμάλες. Εσεις συνεργαστήκατε στην κυβέρνηση με τον ακροδεξιό Πάνο Καμμένο εδώ και 3,5 χρόνια.
Κάνετε τα πάντα για να δημιουργηθεί έναν νέο κόμμα ακροδεξιό μπας και κόψει ψήφους στη ΝΔ.
Ποντάρετε τα ρέστα σας στην ακροδεξιά για να επιβιώσετε, αλλά τελικά στο λάκκο που σκάβατε, πέσατε εσείς».

Εκλογές μία ώρα αρχύτερα
Για άλλη μία φορά ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε εκλογές.

 

Τσίπρας:
«Κ. Μητσοτακη θα δεχτώ με μεγάλη ευχαρίστηση το δώρο που μου κάνετε να έχουμε μια διεξοδική συζήτηση, για θέματα οικονομίας μετά την ιστορική επιτυχία της χώρας».

Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της προ ημερήσιας συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία, έπειτα από αίτημα του αρχηγού της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε λίγες μέρες από τώρα, τον Αύγουστο, «με μεγάλη σας στεναχώρια, η χώρα βγαίνει οριστικά και αμετάκλητα από το πρόγραμμα. Εκεί που οι δικές σας κυβερνήσεις απέτυχαν η δίκη μας πέτυχε», τόνισε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει: «Ασχοληθήκατε με το πως θα ναρκοθετήσετε τη χώρα και πως η επόμενη κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με οικονομική ασφυξία».

«Η εικόνα της χώρας έχει αλλάξει άρδην, η ανεργία έχει μειωθεί σε μια τριετία κατά επτά μονάδες και η ανεργία των νέων κοντά στις 20 μονάδες. 350.000 νέες θέσεις εργασίας έχουν ήδη δημιουργηθεί και αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τόσο φέτος όσο και τα επόμενα χρόνια» είπε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία.

«Οι δημοσιονομικοί στόχοι για κάθε χρονιά του τρίτου προγράμματος, υπερκαλύφθηκαν κατά πολύ. Και μάλιστα αυτό συνέβη χωρίς να χρειαστούν νέοι γύροι αβάσταχτων περικοπών για την κοινωνική πλειοψηφία. Επίσης, μετά από σχεδόν μια δεκαετία, η Ελλάδα καταγράφει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης» τόνισε.

Το 2017 έκλεισε με αύξηση του ΑΕΠ σχεδόν 1,5% και ήδη το πρώτο τρίμηνο του 2018 καταγράφηκε αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,3%, δηλαδή σχεδόν εξαπλάσιο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, που έκλεισε με 0,4% για το πρώτο τρίμηνο» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, για να υπογραμμίσει πως τα ελληνικά ομόλογα καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ευρισκόμενα σήμερα στα επίπεδα του 2006.

«Η θετική εικόνα αποτυπώνεται και στους βασικούς δείκτες της εγχώριας παραγωγής» εξήγησε ο πρωθυπουργός και απαρίθμησε στοιχεία όπως: η αύξηση 6,7% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία, η αύξηση σχεδόν 30% των καθαρών εισροών Ξένων ‘Αμεσων Επενδύσεων στην Ελλάδα για το 2017 και η αύξηση της συνολικής αξίας των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών τον Απρίλιο 2018, κατά 11,6%.

«Και όλα αυτά, είναι μονάχα η αρχή μιας πορείας που διαρκώς θα επιταχύνεται. Ιδιαίτερα μετά τη καθοριστική -και θα έλεγα ιστορική- πρόσφατη απόφαση του Eurogroup» επισήμανε.

Σφοδρή επίθεση στον Μητσοτάκη -Ντροπή σας

Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ επικαλούμενος δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών. «Πήγατε ταξίδι σε Βρυξέλλες και Βερολίνο για να ζητήσετε διαβεβαιώσεις από την Γερμανία ότι θα εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων.
Αποδείξατε αυτές τις δυο μέρες ποιες είναι οι πραγματικές σας προθέσεις. Δεν σας ενδιαφέρει το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων πολιτών. Οσο χειρότερα για τον λαό, τόσο χειρότερα για σας. Και όταν πηγαίνουν καλύτερα χάνετε την ψυχραιμία σας και εκτίθεστε».

Επίθεση φιλίας στον Μεϊμαράκη

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός έκανε επίθεση φιλίας στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ειχαμε έντονη αντιπαράθεση αλλά πάντα με πολιτικά επιχειρήματα. Του αναγνωρίζω ότι στην δύσκολη στιγμή για την χώρα έβαλε πλάτη. Μίλησε για ντροπιαστική στάση του κ. Μητσοτάκη που παρακαλάει το Βερολίνο να κρατήσει σκληρή στάση. Δεν καταλαβαίνετε τίποτα μπροστά στην παραζάλη σας να επιστρέψετε στην εξουσία.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ