today-is-a-good-day
22.2 C
Athens

Διανομή μερίσματος ενέκρινε η ΓΣ του ΟΛΘ

Την αναβολή της απαλλαγής των μελών της προηγούμενης διοίκησης της ΟΛΘ ΑΕ από πάσα ευθύνη για τα πεπραγμένα της χρήσης 2017, ζήτησε και έλαβε, ύστερα από σχετική ψηφοφορία στη σημερινή ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της ΟΛΘ ΑΕ, ο βασικός μέτοχος του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, η κοινοπραξία South Europe Gateway Thessaloniki (SEGT).
Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΘ ΑΕ, Boris Wenzel, διευθύνων σύμβουλος της Terminal Link, ζήτησε την προαναφερόμενη αναβολή, λέγοντας ότι ήδη διεξάγεται μια επισταμένη έρευνα (due dilligence), προκειμένου να διαπιστωθεί το κατά πόσο η κατάσταση που περιγραφόταν στους υποψήφιους επενδυτές στο πλαίσιο του διαγωνισμού πώλησης του 67% του οργανισμού, ειδικά για τον εξοπλισμό του, είναι τελικά και αυτή που βρήκε η κοινοπραξία SEGT, που ανέλαβε το μάνατζμεντ.”Θέλουμε περισσότερη σαφήνεια (clarity)”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Wenzel.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Wenzel, επισήμανε ότι η due dilligence θα διαρκέσει ένα με δύο μήνες σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος της, που είναι το προαναφερόμενο, ενώ δήλωσε ότι στη συνέχεια θα διερευνηθεί το εάν υπήρχε πρόθεση ή όχι. Επιπλέον, στη σημερινή ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της ΟΛΘ ΑΕ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Σωτήρης Θεοφάνης, επισήμανε ότι παρά τη λογιστική μείωση των κερδών της εταιρείας, για την χρήση του 2017, η εταιρεία θέλοντας να δείξει την “εμπιστοσύνη της στους μετόχους της”, πρότεινε και έγινε αποδεκτό, τη διανομή μερίσματος, ύψους 0,45 ευρώ ανά μετοχή, ήτοι συνολικά τη διανομή 4,536 εκατ. ευρώ, με καταβολή του στις 11 Ιουλίου 2018. Υπενθυμίζεται, ότι το 2017 είχε αποφασιστεί η διανομή μερίσματος 0,49 ευρώ/μετοχή, από τα κέρδη του 2016.
Αναφερόμενος στη μείωση των κερδών της εταιρείας το 2017, ο κ. Θεοφάνης, επισήμανε, ότι η πτώση έχει καθαρά λογιστικά χαρακτηριστικά και αφορά σε αναπροσαρμογές και προβλέψεις που έγιναν στο πλαίσιο της διάθεσης του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΘ ΑΕ να καταγράψει “ρεαλιστικά και πραγματικά” την κατάσταση της εταιρείας, ιδίως σε ότι αφορά τον μηχανολογικό εξοπλισμό, την κατάστασή του, τον χρόνο ζωής του και την αξία του.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Θεοφάνης, επανέλαβε ότι ήδη η νέα διοίκηση του λιμανιού αποφάσισε επενδύσεις της τάξης των 28,6 εκατ. ευρώ, που δεν προβλέπονταν αρχικά, με στόχο την αναβάθμιση του εξοπλισμού του λιμανιού και έτσι ώστε να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά. “Είναι συγκροτημένο και δραστικό το επενδυτικό μας πρόγραμμα”, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να αναβαθμιστεί ο μηχανικός εξοπλισμός και να καταστεί αποτελεσματικότερη η λειτουργία του λιμανιού.
Περαιτέρω, ο κ. Θεοφάνης, σημείωσε, ότι το αργότερο το πρώτο τετράμηνο του 2019 θα είναι “τα πάντα έτοιμα”, ώστε οι υποχρεωτικές επενδύσεις, που ανέλαβε τη δέσμευση η κοινοπραξία να υλοποιήσει, να ξεκινήσουν άμεσα και να ολοκληρωθούν το 2022, αντί του 2024.
Υπογραμμίζεται, ότι στη διάρκεια της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΟΛΘ ΑΕ, τοποθετήθηκαν ο πρόεδρος Συλλόγου Ναυτικών Πρακτόρων Θεσσαλονίκης, Βασίλης Καμπάκης και ο επικεφαλής των εκτελωνιστών της πόλης, Γιώργος Κοσμίδης, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, κατέθεσαν την ψήφο εμπιστοσύνης τους στην διοίκηση της εταιρείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ