today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Συνεργασία ελληνικής και ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας

Σημαντικά ήταν τα αποτελέσματα της τριμερούς συνάντησης των υπουργών Άμυνας Κύπρου – Ελλάδος – Ισραήλ, στην Κύπρο, η οποία διεξήχθη στην Λευκωσία. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον φαίνεται πως κρύβεται σε όσα προέκυψαν για τις αμυντικές βιομηχανίες στο πλαίσιο διημερίδας για τον τομέα που επίσης διεξήχθη.

ΠΗΓΗ: DEFENCE-POINT.GR

Ήταν εστιασμένη σε θέματα ασφάλειας συνόρων και κυβερνοάμυνας, τομείς που δεν είναι μυστικό ότι η Ελλάδα «χωλαίνει» σημαντικά. Όπως αναμενόταν εξάλλου, στη διημερίδα παρέστησαν και προλόγισαν οι υπουργοί Άμυνας των τριών χωρών. Οι προοπτικές είναι πλέον σημαντικές και η συνάντηση μόνο τυπικό χαρακτήρα δεν είχε.

Η υπόθεση έχει τη γεωστρατηγική της διάσταση. Αν και στην Ελλάδα καθυστερήσαμε μια-δυο δεκαετίες να το αντιληφθούμε, όπως άλλωστε συνηθίζουμε, το Ισραήλ προσέβλεπε πάντα στην Κύπρο και την Ελλάδα, θεωρώντας τις δυο αυτές χώρες ως «γέφυρα» με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πλέον εμφανίζεται πολύ πιο «ζωηρή» σε σχέση με το παρελθόν στα θέματα ανάπτυξης τεχνολογιών στα θέματα ασφαλείας, κυρίως της συνοριακής.

Επίσης, έχει προβλέψει ότι στα αναπτυξιακά προγράμματα που θα εγκρίνει, χρειάζεται να συμμετάσχει και μια τρίτη χώρα. Στην περίπτωση του Ισραήλ πρόκειται για μια χώρα κάτοχο τεχνολογιών αιχμής, ανταγωνιστικών σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Κατά συνέπεια και λόγω της επιθυμίας για όσο το δυνατόν στενότερη και ευρύτερη σύνδεσημε την Ένωση, χρησιμοποιεί την τεχνολογική της αρτιότητα ως «όχημα» προσέγισης, με την Ελλάδα και την Κύπρο να βγαίνουν πολλαπλά ωφελημένες εξαιτίας της στρατηγικής σχέσης που αναπτύσσουν σταθερά με το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια.

 

Ενδεικτικό ήταν και το μεγάλο ενδιαφέρον της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας για τις προοπτικές που ανοίγονται. Επικεφαλής της προσπάθειας η δραστήρια Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ) και ο επικεφαλής, αντιναύαρχος εν αποστρατεία Κυριάκος Κυριακίδης, συνεπικουρούμενος από επιτελείς της γενικής διεύθυνσης.

Θεαματική όπως είπαμε ήταν και η ανταπόκριση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που είχε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να «επικοινωνήσει» στις αντίστοιχες ισραηλινές αμυντικές βιομηχανίες τις δικές τους αξιόλογες προσπάθειες σε πολλαπλούς τεχνολογικούς τομείς, στο πλαίσιο μια νέας νοοτροπίας εξωστρέφειας που επικρατεί σταδιακά ακόμα και στους πιο «συντηρητικούς»!

Χαρακτηριστικά, στην Κύπρο βρέθηκαν τα προεδρεία των συνδέσμων ΣΕΚΠΥ και ΕΛΕΑΑ, καθώς επίσης και οι εταιρείες ALTUS, MILTECH, HAI, INTRACOM DEFENSE ELECTRONICS , ISI, THEON SENSORS, ATESE, TERRA SPATIUM, SPACE HELLAS και COSMOS SOLUTIONS.

Κατά τα άλλα, στο επίπεδο των υπουργών Άμυνας των τριών χωρών, της Κυπριακής Δημοκρατίας, Σάββας Αγγελίδης, της Ελλάδας Πάνος Καμμένος και του Ισραήλ, Άβιγκορντ Λίμπερμαν, συζητούνται θέματα που άπτονται της ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και η διερεύνηση τομέων συνεργασίας, μεταξύ των οποίων οι κοινές ασκήσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες των Ενόπλων Δυνάμεων των τριών χωρών.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ