today-is-a-good-day
16.3 C
Athens

Τουρισμός, κυβερνητικά πανηγύρια και “σαλταδόροι”

Περισσότερους από 30 εκ. επισκέπτες υπολογίζει το υπουργείο τουρισμού, ότι θα έρθουν να κάνουν τις διακοπές τους φέτος την Ελλάδα, ενώ τα χρήματα που θα «αφήσουν» αναμένεται να ξεπεράσουν τα 15 δις ευρώ.
Δυστυχώς όμως, με την γενικότερη κρίση και όχι τόσο την οικονομική αλλά κυρίως την κρίση αξιών, που μαστίζει την κοινωνία μας, «ανθίζει» πάλι η κουτοπονηριά του Έλληνα, που προσπαθεί με… ψέματα να βάψει αυγά, εποφθαλμιώντας στο γρήγορο κέρδος, με σκοπό όχι να πλουτίσει ντε και καλά αλλά να καταφέρει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και στην φοροεπιδρομή που έχει εξαπολύσει εναντίον του η κυβέρνηση.
Έτσι, πανσιόν βαφτίζονται ξενοδοχεία, ξενοδοχεία τριών αστέρων αυτοαναβαθμίζονται σε πεντάστερα, ταβέρνες λειτουργούν με τιμοκατάλογο γκουρμέ εστιατορίων με αστέρια Michelin, οδηγοί ταξί χρεώνουν όσο οι λιμουζίνες και μια βόλτα με ταχύπλοο ή βάρκα, κοστίζει όσο ένα αεροπορικό εισιτήριο.
Η λογική με την οποία λειτουργούν πλέον κάποιοι, ευτυχώς όχι οι περισσότεροι, χωρίς όμως να είναι και λίγοι, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι του τουρισμού, είναι αυτή του «σαλταδόρου» που προσπαθεί να αρπάξει ότι μπορεί από τα «αμερικανάκια» και τους «κουτόφραγκους».
Αυτή τη νοοτροπία και αυτές τις τυχοδιωκτικές πρακτικές, η Ελλάδα τις έχει πληρώσει στο παρελθόν και μάλιστα πάρα πολύ ακριβά και χρειάστηκε μεγάλη, εντατική και πολυετής προσπάθεια για να καταφέρει να αλλάξει την κακή έως αδιάφορη άποψη των επισκεπτών, σε ότι αφορά την παροχή υπηρεσιών και όχι τον προορισμό βέβαια, και να πειστούν οι εμπλεκόμενοι στον τουρισμό να τις αναβαθμίσουν πραγματικά, ώστε το τουριστικό της προϊόν ή αυτό που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε «τουριστική βιομηχανία», να μπορεί να είναι σήμερα από τα κορυφαία στον κόσμο.
Θα είναι πολύ μεγάλο λάθος, στο βωμό του εύκολου κέρδους, ή έστω στην προσπάθεια ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις και στις απαιτήσεις του κράτους, όλη αυτή η πραγματικά εντυπωσιακή προσπάθεια δεκαετιών, να «πάει στράφι». Και θα πάει, γιατί σήμερα δεν υπάρχουν ούτε «αμερικανάκια» ούτε «κουτόφραγκοι».
Υπάρχουν όμως «σαλταδόροι» που σκέφτονται και λειτουργούν κουτοπόνηρα και τυχοδιωκτικά, με πρώτη την κυβέρνηση, η οποία, αφού έχει ρημάξει τον κλάδο των επιχειρηματιών και των εργαζομένων στον τουρισμό, βγαίνει κάθε τόσο και πανηγυρίζει για το «νέο ρεκόρ επισκεπτών», το οποίο όμως οφείλεται αποκλειστικά σε αυτούς και στον καθημερινό αγώνα που κάνουν να προσελκύσουν τουρίστες από παλιές και νέες αγορές, να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες τους, να ανταγωνιστούν ή να συνετίσουν τους «σαλταδόρους» συναδέλφους τους αλλά και να αντιμετωπίσουν την γραφειοκρατική παράνοια και την, προκαταβολική, φοροεπιδρομή.
Αυτοί δεν έχουν χρόνο να πανηγυρίσουν…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ