today-is-a-good-day
16.8 C
Athens

Αφιέρωμα Μουντιάλ: οι 3 γκολκίπερ – μπακότερμα!

H θέση του γκολκίπερ είναι συνήθως κάπως άχαρη. Πέρα από το ότι όλοι θυμούνται το ένα λάθος σου και όχι τις πολλές αποκρούσεις που έχεις κάνει, κατά τη διάρκεια του αγώνα, σε αρκετά ματς είσαι θεατής ή έχεις περιορισμένη συμμετοχή. Ωστόσο υπήρξαν και γκολκίπερ που, ακόμη και σε μια μεγάλη διοργάνωση, όπως το Μουντιάλ, ξεχώρισαν με τον τρόπο παιχνιδιού τους, ο οποίος δεν ήταν συνηθισμένος, καθώς έπαιζαν, όπως λέγαμε μικροί, “μπακότερμα”, δηλαδή αρκετά έξω από το  τέρμα τους και συχνά έξω και από την περιοχή τους.

Εις εξ αυτών, ο Κολομβιανός Ρενέ Χιγκίτα. Τεράστια μορφή, φίλος του Εσκομπάρ, έκανε-και τι δεν έκανε στην καριέρα του. Ουσιαστικά ήταν εκείνος που “βάφτισε” μια συγκεκριμένη αποκρουση με το όνομα “σκορπιός”: ο γκολκίπερ οριζοντιώνεται, αφήνει την μπάλα να περάσει από πάνω του και την αποκρούει με..τις φτέρνες του!!! Ο Χιγκίτα την έκανε σε επίσημο παιχνίδι, σε φιλικό με την Αγγλία, στο Γουέμπλεϊ, το 1995, αφήνοντας τον κόσμο άφωνο…

 

 

Αλλά στο Μουντιάλ τoυ 1990, πλήρωσε εξαιρετικά ακριβά την τάση να βγαίνει μακριά έξω από την εστία του. Με αντίπαλο στη φάση των 16, το Καμερούν, στην παράταση, και έχοντας βγει 32 (!) μέτρα μακριά από το τέρμα του – ως άλλο μπακότερμα…-, ο Χιγκίτα έχασε την μπάλα από την πονηρή “γέρικη αλεπού” του Καμερούν που άκουγε στο  όνομα Ροζέ Μιλά. Το γκολ που πέτυχε ο Μιλά, χάρη στο απίστευτο λάθος του Χιγκίτα, ήταν αρκετό για τον αποκλεισμό της Κολομβίας με τελικό σκορ 1-2…

Ετερος γκολκίπερ με παρόμοιες…κακές συνήθειες, ο Χοσέ Λουίς Τσιλαβερτ, της Παραγουάης, ο οποίος συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη ενδεκάδα του Μουντιάλ της Γαλλίας το 1998. Η Παραγουάη αποκλείστηκε απο τους οικοδεσπότες Γάλλους εξαιρετικά δύσκολα, χάνοντας με 0-1 στα τελευταία λεπτά της παράτασης. Ο Τσιλαβερτ χτυπούσε πέναλτι και φάουλ. Πέτυχε στην καριέρα του 67 (!) γκολ και είναι ο μόνος γκολκίπερ που έχει σημειώσει σε ματς, χατ τρικ!

 

 

Τέλος, “ο τρίτος της παρέας” που συνηθίζει να παίζει έξω από το τέρμα του, αλλά, ίσως ως Γερμανός, προσεκτικά και πειθαρχημένα, είναι ο Μάνουελ Νόιερ, ο καλύτερος γκολκίπερ του κόσμου αυτή τη στιγμή και αρχηγός της Γερμανίας μετά την αποχώρηση του Μπαστιάν Σβάινσταϊγκερ από το ποδόσφαιρο. Καλύτερος τερματοφύλακας στο προηγούμενο Μουντιάλ, ο Μάνουελ Νόιερ αποτελεί ένα μικρό αίνιγμα για την απόδοση που θα έχει στη Ρωσία, καθώς έχασε σχεδόν όλη την σεζόν λόγω τραυματισμού. Πάντως, αυτό δεν αναμένεται να τον σταματήσει από το να παίζει πολύ με τα πόδια έξω από την περιοχή του, διαθέτοντας εξαιρετική τεχνική.

ΠΗΓΗ: poplike.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ