today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

To 1o φεστιβάλ γραβιέρας Νάξου

Τριήμερη «γαστριμαργική πανδαισία» με πρωταγωνίστρια τη γραβιέρα Νάξου διοργανώνει στις 15,16 και 17 Ιουνίου η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου. «Με φόντο το γαλάζιο του Αιγαίου», όπως σημειώνεται στην ενημέρωση της ΕΑΣ ΝΑξου, διακεκριμένοι food bloggers θα μυηθούν στις νησιώτικες συνταγές με Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π., που θα επιμεληθούν γνωστοί σεφ και ντόπιοι μάγειρες που γνωρίζουν καλά τα μυστικά της κυκλαδίτικης κουζίνας.

Την 1η ημέρα της διοργάνωσης, ο σεφ και τρουφοσυλλέκτης Χρήστος Πλεσιώτης, που βρήκε τη μεγαλύτερη λευκή τρούφα των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα, θα μαγειρέψει σε ένα τηγάνι-μαμούθ μακαρονάδα με τρούφα και το ιδιαίτερο αυτό πιάτο θα σερβιριστεί με Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π.. Το απόγευμα της ίδια μέρας διοργανώνεται η κεντρική εκδήλωση στο Κάστρο της Χώρας της Νάξου. Μάγειρες της Νάξου θα ετοιμάσουν γεύμα-έκπληξη για τους καλεσμένους με βάση τα παραδοσιακά προϊόντα του νησιού και θα ακολουθήσει νησιώτικο γλέντι. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί και το βιβλίο του Χρήστου Νέζου “ Μαγειρεύοντας στη Νάξο και τις μικρές Κυκλάδες”.

Τη δεύτερη ημέρα, οι καλεσμένοι θα απολαύσουν πίτσα που θα είναι φτιαγμένη με Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π..

Την τρίτη ημέρα θα γίνουν τα εγκαίνια του νέου εστιατορίου της Ε.Α.Σ. Νάξου στην παραλία κοντά στο λιμάνι του νησιού και γεύμα με παραδοσιακά προϊόντα.

Όπως ενημερώνει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. , με τη γλυκιά βουτυράτη γεύση, είναι σχετικά πρόσφατο απόκτημα στην ποικιλία των ελληνικών τυριών. Η γραβιέρα παρασκευάστηκε για πρώτη φορά τον 20ό αιώνα στην Πελοπόννησο και γρήγορα διαδόθηκε στην ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη, όπου δημιουργήθηκαν εξαιρετικές ποικιλίες από πρόβειο γάλα. Ωστόσο στη Νάξο παράγεται η μοναδική Γραβιέρα Νάξου με βάση το αγελαδινό γάλα, που είναι Π.Ο.Π.

Η ναξιώτικη Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. είναι ένα σκληρό τυρί, υποκίτρινο, με συμπαγή ελαστική μάζα, και αρκετές διάσπαρτες οπές. Μορφοποιείται σε κυλινδρικά κεφάλια, ενός, τριών και εννέα κιλών, με επιδερμίδα λεπτή, η οποία καλύπτεται από μικροβιακή ανάπτυξη που συμβάλλει στην ωρίμανση. Είναι γλυκό τυρί, με γεμάτη, πλούσια γεύση, με έντονο το άρωμα του βουτύρου και του γάλακτος και ήπια επίγευση. Έχει χαρακτηριστεί προϊόν ΠΟΠ και παράγεται από γάλα αγελαδινό ή μείγμα αυτού με πρόβειο και γίδινο στο οποίο η αναλογία των τελευταίων δεν ξεπερνά το 20%.

SourceΑΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ