today-is-a-good-day
22.4 C
Athens

Νεκρός 30χρονος Παλαιστίνιος από ισραηλινά πυρά

Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε τη Δευτέρα σε ισραηλινό πλήγμα στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, γνωστοποίησε το υπουργείο Υγείας στον παλαιστινιακό θύλακα, τον οποίο ελέγχει το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

Ο Μοχάμεντ αλ Ρουντέια, 30 ετών, σκοτώθηκε και άλλος ένας άνδρας τραυματίστηκε στο ισραηλινό πλήγμα, διευκρίνισε το υπουργείο.

Οι ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ–ο ένοπλος βραχίονας της Χαμάς–απέτισαν φόρο τιμής με ανακοίνωσή τους στον νεκρό, τον οποίο περιέγραψαν ως «μαχητή», κάτι που γενικά σημαίνει ότι ήταν μέλος τους.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι άρμα μάχης που είχε πάρει θέση εκτός της Λωρίδας της Γάζας έπληξε φυλάκιο παρατήρησης σε αντίποινα για μια απόπειρα παρείσφρησης Παλαιστίνιων στο έδαφος του Ισραήλ και για τα πυρά από τον θύλακα εναντίον ισραηλινών στρατιωτών.

Δυο Παλαιστίνιοι αποπειράθηκαν να παρεισφρήσουν στο Ισραήλ, έχοντας μαζί τους καύσιμα, μαχαίρια και κόφτες, «με την πρόθεση να διαπράξουν μια τρομοκρατική ενέργεια», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του. Οι δύο Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν, ενώ κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, εβλήθησαν πυρά από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον ισραηλινών στρατιωτών, πρόσθεσε.

Κανείς από τους ισραηλινούς στρατιωτικούς δεν τραυματίστηκε, συμπλήρωσε.

Το Ισραήλ και η Χαμάς έχουν εμπλακεί τρεις φορές σε πόλεμο από το 2008. Μετά το 2014, τηρούν μια τεταμένη κατάπαυση του πυρός. Το Ισραήλ ανταποδίδει συστηματικά οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια από τη Λωρίδα της Γάζας, πλήττοντας συχνά στρατιωτικές θέσεις στον θύλακα.

Η εκεχειρία έχει για άλλη μια φορά τεθεί σε δοκιμασία τις τελευταίες εβδομάδες, εξαιτίας των μαζικών κινητοποιήσεων κατά μήκος των συνόρων, με στόχο να διατρανωθεί το δικαίωμα των παλαιστίνιων προσφύγων να επιστρέψουν στα εδάφη τους από τα οποία εκδιώχθηκαν ή τα εγκατέλειψαν όταν ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ το 1948 και να καταγγελθεί ο ισραηλινός αποκλεισμός του θύλακα. Η κινητοποίηση μετατράπηκε τη 14η Μαΐου σε διαμαρτυρία εναντίον των εγκαινίων της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα γνωστοποίησε χθες Δευτέρα ότι ο Νάσερ αλ Αρίνι, 28 ετών, άλλος ένας Παλαιστίνιος που είχε χτυπηθεί από σφαίρα στις πιο πρόσφατες διαδηλώσεις, υπέκυψε στα τραύματά του.

Τουλάχιστον 121 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινές σφαίρες από την 30ή Μαρτίου. Στη συντριπτική τους πλειονότητα, έχουν βρει τον θάνατο στα επεισόδια κατά μήκος των συνόρων. Τουλάχιστον 61 σκοτώθηκαν τη 14η Μαΐου.

Άλλοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιδρομές, όπως συνέβη την Κυριακή με τρία μέλη της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ, η οποία έχει συμμαχήσει με τη Χαμάς.

Το Ισραήλ λέει πως απλά υπερασπίζεται τα σύνορά του και κατηγορεί τη Χαμάς ότι αξιοποιεί τις διαδηλώσεις ως προκάλυψη για απόπειρες επιθέσεων και ότι θέτει εσκεμμένα σε κίνδυνο τη ζωή γυναικών και παιδιών.

Ωστόσο το γεγονός ότι ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποιεί αληθινές σφαίρες ενάντια στους παλαιστίνιους διαδηλωτές προκαλεί έντονες επικρίσεις σε διεθνές επίπεδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ