today-is-a-good-day
16.3 C
Athens

Δημοψήφισμα για τις αμβλώσεις στην Ιρλανδία

Οι ιρλανδοί ψηφοφόροι που τάσσονται υπέρ της φιλελευθεροποίησης του νομικού καθεστώτος των αμβλώσεων διατηρούν προβάδισμα λίγες ημέρες πριν από το δημοψήφισμα, αλλά κλείνει η ψαλίδα σε σχέση με τους πολέμιους της αλλαγής, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση.

Οι ιρλανδοί ψηφοφόροι θα κληθούν στις 25 Μαΐου να επιλέξουν υπέρ ή κατά της φιλελευθεροποίησης του νομικού καθεστώτος των αμβλώσεων. Αυτή είναι η πρώτη φορά σε 35 χρόνια που αναμένεται αναθεώρηση ενός από τα αυστηρότερα νομικά καθεστώτα για το θέμα αυτό παγκοσμίως, κάτι το οποίο διχάζει επί μακρόν το άλλοτε βαθιά θρησκευόμενο αυτό καθολικό κράτος.

Συγκεκριμένα, οι Ιρλανδοί θα ερωτηθούν εάν θέλουν ή όχι να ακυρωθεί η όγδοη τροπολογία του Συντάγματος (1983) με την οποία κατοχυρωνόταν το ισότιμο δικαίωμα στη ζωή της μητέρας και του αγέννητου παιδιού και αντ’ αυτού να επιτραπεί στο κοινοβούλιο να θεσπίσει νομοθεσία για τις αμβλώσεις.

Η δημοσκόπηση της Irish Times και της MRBI διαπίστωσε ότι το 44% θα ψήφιζε υπέρ της κατάργησης της συγκεκριμένης συνταγματικής τροπολογίας, ενώ το 32% είναι αντίθετο.

Επιπλέον, 17% δηλώνουν αναποφάσιστοι και 5% δεν προτίθενται να πάνε να ψηφίσουν, ενώ το 2% αρνούνται να απαντήσουν. Από τους αναποφάσιστους, το 31% απάντησαν ότι “τείνουν προς” την κατάργηση με το 24% να τείνουν προς τη διατήρηση της τροπολογίας.

Στην ίδια δημοσκόπηση πριν από ένα μήνα περίπου με το ερώτημα αν οι ψηφοφόροι θα τάσσονταν υπέρ του να επιτραπεί στο κοινοβούλιο να θεσπίσει νομοθεσία για τις αμβλώσεις κατόπιν αιτήσεως για κύηση έως και 12 εβδομάδες, το 47% είχαν ταχθεί υπέρ και το 28% κατά.

Η δημοσκόπηση δείχνει επίσης μια ισχυρή πεποίθηση ανάμεσα σε εκείνους που έχουν ήδη αποφασίσει με το 65% να δηλώνει “ότι αποκλείεται να αλλάξει γνώμη” και το 22% να θεωρεί “εξαιρετικά απίθανο να αλλάξει γνώμη”.

Οι νεαροί ψηφορόροι, οι γυναίκες και οι κάτοικοι των αστικών κέντρων ήταν κυρίως εκείνοι, που απάντησαν υπέρ της αλλαγής του νομικού καθεστώτος.

Το εντυπωσιακό είναι πως ενώ η Ιρλανδία ήταν η πρώτη χώρα παγκοσμίως που νομιμοποίησε το γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών με την ψήφο των πολιτών, στο θέμα των αμβλώσεων ακόμη κι όσοι θέλουν την αλλαγή του νόμου εκφράζουν τις αμφιβολίες τους σχετικά με τις λεπτομέρειες εφαρμογής του νέου καθεστώτος. Ως την όποια αλλαγή επιφέρει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος πάντως είναι γεγονός πως γύρως στις δέκα Ιρλανδές ταξιδεύουν ημερησίως στο Ηνωμένο Βασίλειο για να προχωρήσουν στη διαδικασία άμβλωσης ενώ έως και πέντε ημερησίως λαμβάνουν παρανόμως αλλά σχετικά εύκολα χάπια αμβλώσεων εντός της χώρας τους.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ