today-is-a-good-day
16.7 C
Athens

Η πτώση του τουρισμού “πληγώνει” την Κύπρο

Σχεδιάζεται στρατηγική ανάκαμψης

*Της Μανιάνας Καλογεράκη

Τα χαμόγελα για την ραγδαία αύξηση των τουριστών στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια «πάγωσαν» με τα πρόσφατα μηνύματα – κυρίως – από τη ρωσική αγορά. Το ρούβλι πέφτει, η αγορά της Τουρκίας και της Αιγύπτου άνοιξε ξανά και στην Κύπρο παίρνουν τα μέτρα τους.

Με την σπουδαιότητα του νομοσχεδίου να αναγνωρίζεται από όλες τις πολιτικές παρατάξεις, αλλά και την αισιοδοξία του υπουργού Εσωτερικών για την ψήφισή του τελικώς από σύσσωμο το βουλευτικό σώμα, το νομοσχέδιο για την δημιουργία του Υφυπουργείου Τουρισμού συζητείται και πάλι σε λίγες ημέρες στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Το θέμα είχε οριστεί στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής για την Δευτέρα 14/05, με στόχο την ολοκλήρωση της συζήτησης και τοποθέτηση των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Ωστόσο, λόγω του γεγονότος ότι το τελευταίο προσχέδιο του νομοσχεδίου ελήφθη από τους βουλευτές το πρωί της ίδιας ημέρας, ζητήθηκε από την Αντιπολίτευση και κυρίως από το ΑΚΕΛ αναβολή για να έχει το χρονικό περιθώριο να μελετήσει το νέο κείμενο.

Το νέο κείμενο προβλέπει την κατάργηση του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ), συνεπώς και την θέση του Γενικού Διευθυντή του ΚΟΤ, ενώ έχει περιληφθεί πρόνοια όπου το Υπουργικό Συμβούλιο δύναται να εκδώσει διάταγμα, το οποίο να περιλαμβάνει τέτοιες διατάξεις που θεωρεί αναγκαίες όσον αφορά στη διάλυση του ΚΟΤ. Η, δε, ημερομηνία εφαρμογής του Νόμου ορίζεται ως η 1η Νοεμβρίου 2018.

«Είμαστε η μόνη τουριστική χώρα στην ΕΕ που δεν έχει ένα αντίστοιχο υφυπουργείο και ευελπιστώ ότι θα υπάρξει θετική ανάγκη δημιουργίας αυτού του Υφυπουργείου. Για μένα είναι αυτονόητο ότι χρειάζεται. Δεν τάχθηκε κανένα πολιτικό κόμμα ενάντια στη δημιουργία Υφυπουργείου. Υπήρχε η θέση να δούμε αν θα μπορούσε αυτό το σύστημα να συνυπάρξει με τον ΚΟΤ κλπ. Νομίζω ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε με το αρχικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση στη Βουλή και να τελειώνει αυτή η κουβέντα. Όσον αφορά το προσωπικό του ΚΟΤ, θέλω να επισημάνω ότι δεν επηρεάζονται εργασιακά δικαιώματα», δήλωσε στο τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ, ο υπουργός Εσωτερικών και υπεύθυνος για την τουριστική μεταρρύθμιση, κος Κωνσταντίνος Πετρίδης. Θέλοντας να κατευνάσει τις φωνές που αντιτίθενται στην κατάργηση του ΚΟΤ, διευκρίνισε ότι η όποια αλλαγή-μετακίνηση-τροποποίηση στον ΚΟΤ θα γίνει σταδιακά και με ομαλότητα.

Είναι προφανές ότι ως τουριστικός προορισμός, η Κύπρος έχει άμεση ανάγκη από το εν λόγω υφυπουργείο και γενικότερα από μία εθνική στρατηγική για τον τουρισμό και αυτό για δύο πολύ βασικούς λόγους:

Πρώτον εξαιτίας των ισχυρών νομισματικών πιέσεων που δέχεται το ρούβλι, με την ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, καθώς τις τελευταίες ημέρες έχει χάσει άνω του 10% της αξίας του. Το ρωσικό νόμισμα έχει βυθιστεί στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2016, μετά τις νέες αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος 40 Ρώσων επιχειρηματιών και αξιωματούχων. Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ προτείνει σε αντίποινα να περιοριστεί η διμερής συνεργασία με τις ΗΠΑ σε ορισμένους τομείς.

Η Τουρκία

Φέτος η Τουρκία αναμένεται να δεχτεί 40 εκατομμύρια τουρίστες, γεγονός από το οποίο, όπως είναι φυσιολογικό θα επηρεαστεί και η Κύπρος.

Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, το 2014 η Τουρκία δέχθηκε 36.8 εκατ. επισκέπτες, αριθμός που παρέμεινε σχεδόν ο ίδιος (36.3) το 2015. Το 2016, ο αριθμός τουριστών έπεσε στο 25.3 εκατομμύρια, αλλά πήρε ξανά την ανιούσα το 2017, όπου 32.4 εκατομμύρια επισκέπτες βρέθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και άλλους τουριστικούς προορισμούς. Η Τουρκία θα δει 30 εκατομμύρια επισκέπτες και τα έσοδά της θα αυξηθούν κατά 20 δις δολάρια μέχρι το τέλος το 2018, δήλωσε στο πρακτορείο Ανατολή ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Firuz Baglikaya, προσθέτοντας ότι οι κρατήσεις από την Γερμανία και τη Ρωσία, που αποτελούν τεράστιο τουριστικό κομμάτι για την χώρα έχουν αυξηθεί κατά 30%. Αναμένονται, δε, επισκέπτες, τόσο από το Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και από την Ολλανδία. Σε ανάλογο μήκος κύματος κυμαίνονται και οι δηλώσεις άλλων αξιωματούχων της Κυβέρνησης, εμπλεκομένων με τον τουρισμό, αλλά και ιδιωτικών φορέων.

Η Κύπρος αποφάσισε να βρει λύσεις και να αναβαθμίσει το τουριστικό της προϊόν. Να μην χειροκροτάει απολαμβάνοντας την ευκαιριακή αύξηση στις αφίξεις τουριστών.

Τα μεγάλα έργα των τελευταίων ετών στη Λεμεσό, αλλά και πρόσφατα στην Αγία Νάπα, με την έναρξη εργασιών της μαρίνας αλλάζουν προς το καλύτερο την εικόνα της Κύπρου.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η προσπάθεια του Δημάρχου Αγίας Νάπας, Γιάννη Καρούσου, να χαράξει στρατηγική αλλαγής, η οποία έχει στόχο την προσέλκυση ποιοτικότερων τουριστών.

Ένα είδος «re-branding» για το κορυφαίο τουριστικό προορισμό της Κύπρου, που επιχειρεί να αλλάξει προς το καλύτερο την ταυτότητά του.

*H Μανιάνα Καλογεράκη είναι Chief editor στην Ιστοσελίδα FoxPolitics.com.cy της Κύπρου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ